Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
29. 12. 2016,
8.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

7

Natisni članek

M1 BMW

Četrtek, 29. 12. 2016, 8.14

6 let, 6 mesecev

BMW M1 v italijanski garaži: na sebi ima še originalne gume in veliko prahu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,40

7

BMW M1 | Foto Mint Classics

Foto: Mint Classics

V zapuščeni italijanski garaži so pod prahom našli zelo redkega BMW-ja M1, bavarskega športnika iz začetka osemdesetih let. BMW jih je izdelal le 453, to pa je bil tudi njihov prvi in do danes komaj drugi serijski avtomobil s sredinsko postavljenim motorjem.

Pozabljeni BMW M1 bo kmalu znova rojen in z novimi lastniki ga zagotovo čaka svetlejša prihodnost. | Foto: Mint Classics Pozabljeni BMW M1 bo kmalu znova rojen in z novimi lastniki ga zagotovo čaka svetlejša prihodnost. Foto: Mint Classics Na sebi ima še originalne gume in manj kot osem tisoč prevoženih kilometrov

Predvsem v državah z dolgo avtomobilsko tradicijo in tehnično kulturo podobne najde v skednjih in garaž sploh niso tako zelo redke. Nemški trgovec z vozili BMW je redkega športnika M1 našel v Italiji. Čeprav je bil popolnoma prekrit s prahom in je bil pozabljen več kot 30 let, je to še vedno lahko zelo dragocena najdba. Avtomobil ima namreč na sebi še vedno originalne gume iz leta 1980, prevoženih pa vsega 7.392 kilometrov.  

Pri nemškem Mint Classicu napovedujejo, da bodo najdenega M1 povsem obnovili.

BMW M1 je več uspeha požel v serijski kot dirkaški preobleki. Serijski je imel okrog 270 "konjev", dirkaške različice s turbinskim polnilnikom pa so zmogle okrog 850 "konjev". | Foto: BMW BMW M1 je več uspeha požel v serijski kot dirkaški preobleki. Serijski je imel okrog 270 "konjev", dirkaške različice s turbinskim polnilnikom pa so zmogle okrog 850 "konjev". Foto: BMW

Pred 35 leti jih je BMW izdelal le 453

Avtomobil je nastal na podlagi dogovorov med BMW in Lamborghinijem, ki sta želela skupaj izdelati dirkalni avtomobil in serijsko obliko za njegovo homologacijo. Ker do nemško-italijanskega sodelovanja ni prišlo, je BMW med leti 1978 in 1981 avtomobil izdeloval sam. BMW je takrat izdelal le 453 primerkov športnega avtomobila, ki ga je poganjal 3,5-litrski bencinski šestvaljni motor. To je bil sploh edini BMW s sredinsko postavljenim motorjem do zdajšnjega modela i8.

Ne spreglejte