Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2017,
9.13

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

BMW bmw i8

Četrtek, 30. 11. 2017, 9.13

6 let, 5 mesecev

BMW i8 roadster: električni športnik za užitke z vetrom v laseh #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
BMW i8 roadster | Foto bmw

Foto: bmw

BMW je na avtosalonu v Los Angelesu razkril atraktivno izvedenko i8 roadster, a recept za obe različici ostaja nespremenjen. Obe poganja priključno-hibridni pogonski sklop z 275 kilovati, za električne užitke pa poskrbi večja kapaciteta baterije, ki omogoča do 55 kilometrov električnega dosega.

Z vetrom v laseh v popolni tišini

BMW z razkritjem brezstrešne različice hibridnega športnika in prenovo obstoječe kupejevske različice i8 odpira novo poglavje v svetu elektrificiranih vozil. Osem let po predstavitvi koncepta na frankfurtskem avtosalonu je bavarski proizvajalec naposled le pripravil velikoserijsko izvedenko. Dvosedežno zasnovo so oblikovalci popestrili z novo bakreno kovinsko zunanjo barvo in seveda s pomično mehko streho.

Streha se v zadek zloži v vsega 15 sekundah in jo voznik lahko upravlja do hitrosti 50 kilometrov na uro. Gre za eno izmed najnaprednejših pomičnih streh v svetu avtomobilizma, saj so mehanizem iz aluminija izdelali s pomočjo 3D-tiska ter s tem do potankosti izničili možnosti napak pri izdelavi. Platneno streho so dodatno zvočno izolirali in poskrbeli, da bo vožnja kar se da tiha in nenaporna.

Zložljiva platnena streha se zloži in shrani na prostorsko varčen način, v pravokotnem položaju, s čimer ustvari približno sto litrov dodatnega prostora za shranjevanje za sedeži, a so morali inženirji odstraniti zadnjo sedežno klop. Platnena streha in njen mehanizem prinašata nekaj dodatnih kilogramov, zato so pri BMW okvir vetrobranskega stekla izdelali iz plastike, ojačene s karbonskimi vlakni (CFRP). Tehtnica pri i8 roadster ob koncu pokaže približno 60-kilogramski prirastek mase.

Več moči in več električnega dosega

Glavnino moči še vedno prispeva 1,5-litrski prisilno polnjeni trivaljnik, ki zdaj proizvede 170 kilovatov in 319 njutonmetrov navora. Baterija z 11,6 kilovatne ure zamenjuje baterijo s 7,1 kilovatne ure in skupaj z elektromotorjem proizvede 105 kilovatov (devet kilovatov več) in 249 njutonmetrov navora ter omogoča, da i8 v električnem načinu prevozi do 55 kilometrov (53 kilometrov pri i8 roadster).

Skupna moč sistema se ustavi na 275 kilovatih (deset več kot prej). Vožnja izključno z elektromotorjem je mogoča do hitrosti 105 kilometrov na uro (prej 70 km/h). S pritiskom gumba eDrive se prag izključno električne vožnje dvigne vse do 120 kilometrov na uro.

I8 roadster je zaradi platnene strehe in njenega mehanizma pridobil 60 kilogramov in izgubil zadnjo sedežno klop. Zaradi tega je po drugi strani pridobil več odlagalnih mest. | Foto: bmw I8 roadster je zaradi platnene strehe in njenega mehanizma pridobil 60 kilogramov in izgubil zadnjo sedežno klop. Zaradi tega je po drugi strani pridobil več odlagalnih mest. Foto: bmw

Glavnino moči še vedno prispeva 1,5-litrski prisilno polnjeni trivaljnik, ki zdaj proizvede 170 kilovatov in 319 njutonmetrov navora. Baterija z 11,6 kilovatne ure zamenjuje baterijo s 7,1 kilovatne ure in skupaj z elektromotorjem proizvede 105 kilovatov (devet kilovatov več) in 249 njutonmetrov navora ter omogoča, da i8 v električnem načinu prevozi do 55 kilometrov (53 kilometrov pri i8 roadster). | Foto: bmw Glavnino moči še vedno prispeva 1,5-litrski prisilno polnjeni trivaljnik, ki zdaj proizvede 170 kilovatov in 319 njutonmetrov navora. Baterija z 11,6 kilovatne ure zamenjuje baterijo s 7,1 kilovatne ure in skupaj z elektromotorjem proizvede 105 kilovatov (devet kilovatov več) in 249 njutonmetrov navora ter omogoča, da i8 v električnem načinu prevozi do 55 kilometrov (53 kilometrov pri i8 roadster). Foto: bmw

Notranjost ostaja zvesta prvotni zasnovi, a prinaša več tehnoloških novosti in izboljšane materiale. | Foto: bmw Notranjost ostaja zvesta prvotni zasnovi, a prinaša več tehnoloških novosti in izboljšane materiale. Foto: bmw

Ne spreglejte