Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
18. 7. 2016,
10.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

3

Natisni članek

Audi

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 10.16

6 let, 6 mesecev

Audi - tako bodo Nemci razvajali petične

Audi s tehnološko naprednim stampedom v napad na denarnice petičnežev

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,03

3

Audijeve novosti - 2017 in 2018

Audi se intenzivno pripravlja na tehnološko napredni stampedo novih A8, A7, A6 in težko pričakovanega Q8. Zbogom, gumbi (A6), popolnoma avtonomna vožnja (A8), več športnosti (A7) ter šok za BMW X6 in mercedes GLE coupe (Q8)?

Pozor, prihaja zasuk v oblikovalskem pristopu

Menda je za prvim oblikovalskim peresom Audija Markom Lichtejem veliko neprespanih noči, povezanih predvsem z očitki, da si je veliko Audijevih modelov preveč podobnih. Zasuk v pristopu naj bi omenjenim modelom zagotovil večjo raven oblikovne neodvisnosti, strokovnjaki, odgovorni za napredne tehnologije, pa naj bi vse skupaj pospremili s številnimi sistemi, ki jih avtomobilski svet do zdaj še ni videl.

Prva velika novost – prihaja novi A8

Na fotografiji: odhajajoči audi A8, ki je v svet avtomobilizma vpeljal matrično LED-tehnologijo. | Foto: Na fotografiji: odhajajoči audi A8, ki je v svet avtomobilizma vpeljal matrično LED-tehnologijo.

V začetku leta 2017 prihaja A8, avtomobil, za katerega Audi obljublja, da bo avtonomno vožnjo dvignil na novo raven. V primerjavi z največjimi tekmeci naj bi bil tehnološko superioren v marsikaterem pogledu (verjetno imajo kaj o tem pripomniti predvsem pri BMW in Mercedesu), njegov videz naj bi bil izrazito ekspresiven.

Klasični motorni paleti bosta sčasoma dodani dve hibridni izvedbi (običajna in priključna), predvsem v notranjosti pa bo naredil velik korak naprej z integracijo t. i. organske LED-osvetlitve.

Pri Audiju verjamejo, da bo do 90 odstotkov avtomobilskih inovacij prihodnosti prihajalo s področja elektronike, kabina A8 pa bo to odsevala tudi z odzivanjem na uporabnikove geste. Način takšnega upravljanja je premierno vpeljal BMW s sedmico. Audijev cilj je jasen: kabina brez gumbov. Prihajajoči novi modeli se jim še ne bodo povsem odrekli, bodo pa z vključitvijo novih tehnologij naredili velik korak naprej. Na računalniško ustvarjeni fotografiji je notranjost koncepta prologue. | Foto: ciril komotar Pri Audiju verjamejo, da bo do 90 odstotkov avtomobilskih inovacij prihodnosti prihajalo s področja elektronike, kabina A8 pa bo to odsevala tudi z odzivanjem na uporabnikove geste. Način takšnega upravljanja je premierno vpeljal BMW s sedmico. Audijev cilj je jasen: kabina brez gumbov. Prihajajoči novi modeli se jim še ne bodo povsem odrekli, bodo pa z vključitvijo novih tehnologij naredili velik korak naprej. Na računalniško ustvarjeni fotografiji je notranjost koncepta prologue. Foto: ciril komotar

A7 – še več športnosti za štirivratnega kupeja

Oblikovalec Lichte poudarja, da naj bi A7, ki prihaja jeseni prihodnje leto, oblikovni vzor poiskal tudi na področju dirkalnih jadrnic, že osnovne izvedbe pa bodo jasneje poudarjale spogledovanje s športnostjo. Heksagonalna maska bo za začetek ožja, blatniki vozila bolj nabuhli in boki višji.

Audi prologue - koncept, ki je z obliko napovedal več drznosti modela A7, z naprednim kokpitom pa pokazal, česa vse bo sposoben A8. | Foto: Audi prologue - koncept, ki je z obliko napovedal več drznosti modela A7, z naprednim kokpitom pa pokazal, česa vse bo sposoben A8.

A6 – debi poslovne limuzine 2018

¸Audi prologue concept | Foto: ciril komotar Foto: ciril komotar

Audi bo takoj udaril z obema karoserijskima izvedbama – limuzino in karavanom. A6 bo posvojil večji del tehnologije večjega, dražjega in bolj prestižnega A8, menjava generacije pa bo pomenila tudi slovo upravljalnika MMI, ki smo ga na Avtomotu običajno hvalili zaradi priročnosti in uporabnosti.

Zamenjale ga bodo površine in zasloni, občutljivi na dotik, zaradi katerih bo število stikal v kokpitu zmanjšano na minimum. Ob tem Audi poudarja, da naj bi zasloni uporabljali posebno steklo, na katerem se bodo sledi prstnih blazinic poznale manj kot pri številnih drugih podobnih rešitvah.

Audi Q8 – kaj o skrivnostnem prestižnem terencu vemo do zdaj?

Audi Q7 - trenutni vrh Audijeve ponudbe Q. A8 bo bolj športen in prestižen. | Foto: Ciril Komotar Audi Q7 - trenutni vrh Audijeve ponudbe Q. A8 bo bolj športen in prestižen. Foto: Ciril Komotar

Poldrugo leto že mineva od Audijeve uradne potrditve prihoda tekmeca Mercedesovemu GLE coupe in BMW-jevemu X6, zdaj pa so v javnost začeli kapljati prvi podatki o njegovi obliki in druge podrobnosti. Medtem ko še vedno velja, da bomo Q8 v živo prvič videli šele konec leta 2017 ali, še verjetneje, v začetku leta 2018, je Lichte dejal, da naj ne pričakujemo podobnega oblikovnega pristopa kot pri tekmecih X6 in GLE coupe, pri katerih streha po strmem vzponu nad voznikovo glavo naglo pade proti zadku.

Pri Q8 naj bi bil kot dviga strehe na sprednjem delu vozila manjši, počasneje pa naj bi tudi "padla", zaradi česar bodo imeli več prostora za glave potniki druge vrste. Q8 bo, skladno s pričakovanji, ki jih trg goji do zastavonoše takega kova, ponujal enako tehnologijo kot A8.
Kabina, ki so je vajeni lastniki Q7. Q8 bo postregel s tehnološko naprednejšim konceptom osvetlitve, poslovili se bodo tudi gumbi. | Foto: Ciril Komotar Kabina, ki so je vajeni lastniki Q7. Q8 bo postregel s tehnološko naprednejšim konceptom osvetlitve, poslovili se bodo tudi gumbi. Foto: Ciril Komotar

Ne spreglejte