Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
16. 8. 2017,
9.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

avtomobilska industrija Nemčija Angela Merkel

Sreda, 16. 8. 2017, 9.55

6 let, 7 mesecev

Angela Merkel: Tudi Nemčija bo končala prodajo bencinskih in dizelskih avtomobilov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Angela Merkel je tudi za Nemčijo napovedala konec prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov, le natančnejšega datuma za ta mejnik še ni podala. Nemčija s tem sledi podobnemu zgledu Velike Britanije in Francije.

Angela Merkel poudarja pomen stabilnosti avtomobilske industrije in z njo povezanimi službami. V Nemčiji je v avtomobilskem sektorju zaposlenih okrog 800 tisoč ljudi. | Foto: Getty Images Angela Merkel poudarja pomen stabilnosti avtomobilske industrije in z njo povezanimi službami. V Nemčiji je v avtomobilskem sektorju zaposlenih okrog 800 tisoč ljudi. Foto: Getty Images

Nemci bodo sledili strategiji Britancev in Francozov

Britanci so že določili leto 2040, ko bi po zdajšnji strategiji prenehali prodajati nove bencinske in dizelske avtomobile brez dodatne elektrifikacije. Istega leta so konec prodaje novih dizelskih avtomobilov napovedali tudi Francozi. »Ta odločitev je pravilna,« je potezo v intervjuju za nemško revijo Superille komentirala kanclerka Angela Merkel. Natančnejšega datuma, kdaj bi se lahko to zgodilo znotraj največjega evropskega avtomobilskega trga, pričakovano ni podala.

Olajšave za dizelske motorje ostajajo

Kanclerka vseeno poudarja, da so trenutno dizelski avtomobili ključni za nadzor nad emisijami ogljikovega dioksida. Zaradi manjšega izpusta CO2 bodo Nemci tako še obdržali davčne olajšave za dizelske motorje. Merklova poudarja tudi pomen stabilnosti avtomobilske industrije in z njo povezanimi službami. V Nemčiji je v avtomobilskem sektorju zaposlenih okrog 800 tisoč ljudi.

Nemška vlada je nedavno z domačimi proizvajalci sklenila dogovor o programski nadgradnji dizelskih motorjev v več kot pet milijonih avtomobilov, s čimer bodo omejili izpuste dušikovih oksidov. Nemške okoljevarstvene organizacije so bile do tega skeptične in kritične, saj po njihovem mnenju to ne bo prineslo bistvenega izboljšanja ozračja v nemških mestih.

Ne spreglejte