Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
14. 8. 2017,
7.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

volitve v Nemčiji 2017 Angela Merkel

Ponedeljek, 14. 8. 2017, 7.15

6 let, 6 mesecev

Angela Merkel: prvi predvolilni nastop in že žuganje avtomobilskim menedžerjem

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Na prvem javnem predvolilnem nastopu Angele Merkel je bila med osrednjimi temami avtomobilska industrija. Kanclerka je požugala menedžerjem, da morajo povrniti izgubljeno zaupanje in hitreje sprejemati nove tehnologije.

Angela Merkel med predvolilnim srečanjem v Dortmundu | Foto: Reuters Angela Merkel med predvolilnim srečanjem v Dortmundu Foto: Reuters

Avtomobilska industrija bo med pomembnejšimi temami letošnjih nemških volitev, ki bodo 24. septembra. Kancerka Angela Merkel se je zato ob prvem javnem predvolilnem nastopu, skupno jih v različnih nemških mestih načrtuje kar 50, obregnila ob vodilne menedžerje nemške avtomobilske industrije. Ta zaposluje kar okrog 800 tisoč ljudi in spada med glavne dejavnike nemškega gospodarstva.

Napoved Merklove: Povrniti ugled in hitreje razvijati nove tehnologije

"Avtomobilska industrija je zapravila neverjetno veliko svojega ugleda. Samo oni, pri tem pa mislim vodilni kader podjetij, lahko to zaupanje povrnejo," je povedala Merklova v Dortmundu in se tako dotaknila predvsem pretresov pri dizelski tehnologiji.

Nedavno je nemška vlada z domačimi proizvajalci avtomobilov sklenila dogovor, da bodo nadgradili programsko opremo več kot pet milijonov svojih vozil z dizelskimi motorji in tako znižali raven izpustov dušikovih oksidov. Nemški politiki poudarjajo pomen služb v avtomobilski industriji, skrb za čistejše dizelske tehnologije, a tudi vlaganje v inovacije.

"Potrebujemo dizelske in bencinske avtomobile, a tudi hitrejši prehod na nove tehnologije …"

Merklova stranka je izrazita favoritinja nemških volitev. Medtem ko je njen tekmec Martin Schultz (socialno-demokratska stranka SPD) za Evropo predlagal določanje kvot za električne avtomobile, Merklova te zamisli ne sprejema.

"Take kvote je težko določiti. Uskladiti jih je treba tudi z drugimi državami v Evropi. Kaj bi naredili, če ne bi bilo soglasja? Podjetja se morajo hitreje razvijati in vpeljati nove tehnologije. Česar ne morejo storiti sama, mora s pomočjo zagotoviti tudi politika. Potrebujemo dizle, prav tako bencinske motorje, a prav tako potrebujemo tudi hitrejši prehod na nove tehnologije," pravi kanclerka.

Nemci obvladujejo svetovni avtomobilski trg, toda …

Nemški Volkswagen je lani postal največji avtomobilski proizvajalec na svetu, znamke Mercedes, Audi in BMW pa obvladujejo svetovni trg premium avtomobilov. Tudi nekoliko bolj nišni Porsche je v zadnjih letih skokovito povečal svojo prodajo in dobiček. Vseeno so vse omenjene znamke doletele težave z dizelskimi motorji.

"Naš največji tekmec za prihodnost je Tesla. Med svojimi inženirji imajo bistveno več programerjev kot mi," je nedavno dejal predsednik Volkswagnove znamke Herbert Diess in posredno potrdil besede Merklove, da bo morala nemška avtomobilska industrija hitreje prevzeti nove tehnologije in tudi nove pristope k proizvodnji avtomobilov.

Ne spreglejte