Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2016,
11.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Dieselgate poraba goriva izpusti Citroën Peugeot Mercedes-Benz

Petek, 22. 4. 2016, 11.42

6 let, 6 mesecev

Ameriške oblasti pod drobnogled vzele še Daimler, francoski preiskovalci pa koncern PSA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Tovarna mercedes-benz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tempo okoli okoljskega dogajanja, ki ga je zanetila Volkswagnova afera Dieselgate, se stopnjuje. Po svežem razkritju nepravilnosti pri Mitsubishiju so zdaj ameriške oblasti zahtevale preiskavo postopkov merjenja izpustov tudi v koncernu Daimler, pod katerega spada znamka Mercedes-Benz. Francoski inšpektorji so zaradi enake teme potrkali na vrata koncerna PSA.

Daimler pesti tudi velik padec dobička …

Skupina lastnikov Daimlerjevih vozil v ZDA je proti proizvajalcu vložila tožbo.  | Foto: Reuters Skupina lastnikov Daimlerjevih vozil v ZDA je proti proizvajalcu vložila tožbo. Foto: Reuters

Nemški avtomobilski gigant Daimler je v prvem četrtletju letos ustvaril 1,4 milijarde evrov čistega dobička, kar je 32 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povečali za dva odstotka, na 35 milijard evrov. Daimler je danes tudi sporočil, da je na zahtevo ameriških oblasti začel preiskavo postopkov merjenja izpustov.

Dobiček pred obrestmi in davki (EBIT) se je znižal za 26 odstotkov, na 2,15 milijarde evrov. Kot je družba zapisala v poročilu, objavljenem na svoji spletni strani, je na EBIT najbolj vplival padec prodaje mercedesov razredov S in E. Rast dobička v divizijah Daimlerjevih tovornih vozil, Mercedesovih kombijev in Daimlerjevih avtobusov ni uspešno nadomestila padca pri osebnih vozilih znamke Mercedes-Benz. Negativno so na dobiček vplivale tudi tečajne razlike in oslabitev naložbe v družbo BAIC Motor Corporation.

Dieter Zetsche se je pred časom precej ostro odzval na Volkswagnovo afero s spornimi dizelskimi motorji. "Taka goljufija se pri Mercedesu ne bi mogla zgoditi. Tudi če bi nekdo tako idejo dobil, bi zelo hitro naletel na sodelavca, ki s takim početjem ne bi hotel imeti nič skupnega. Mi ne delamo tako," je povedal Zetsche, ki je še enkrat več poudaril, da bo Daimler ostal zvest nadaljnjemu razvoju tehnologije dizelskih motorjev. | Foto: Reuters Dieter Zetsche se je pred časom precej ostro odzval na Volkswagnovo afero s spornimi dizelskimi motorji. "Taka goljufija se pri Mercedesu ne bi mogla zgoditi. Tudi če bi nekdo tako idejo dobil, bi zelo hitro naletel na sodelavca, ki s takim početjem ne bi hotel imeti nič skupnega. Mi ne delamo tako," je povedal Zetsche, ki je še enkrat več poudaril, da bo Daimler ostal zvest nadaljnjemu razvoju tehnologije dizelskih motorjev. Foto: Reuters

Mercedesi gredo še vedno za med

Daimler je na ravni skupine v prvem četrtletju prodal skupno 683.900 vozil, kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Divizija osebnih vozil Mercedes-Benz Cars je prodajo sicer povečala za osem odstotkov, na rekordnih 496.800 avtomobilov.

Proti Daimlerju skupina ameriških voznikov vložila tožbo, delnica že izgubila pet odstotkov

Ugled avtomobilske industrije v Nemčiji je močno načela Volkswagnova dizelska afera, a na prvem mestu menedžerjev je po raziskavi Manager Magazina prvi mož Mercedesa Dieter Zetsche. | Foto: Reuters Ugled avtomobilske industrije v Nemčiji je močno načela Volkswagnova dizelska afera, a na prvem mestu menedžerjev je po raziskavi Manager Magazina prvi mož Mercedesa Dieter Zetsche. Foto: Reuters

Pozornost je danes pritegnilo predvsem sporočilo, da je Daimler na zahtevo ameriškega ministrstva za pravosodje začel interno preiskavo merjenja izpustov, ki jo bodo izvedli skupaj z ameriškimi organi.

Skupina lastnikov Daimlerjevih vozil v ZDA je proti proizvajalcu vložila tožbo. Trdijo, da izpusti presegajo zakonske omejitve in da programska oprema v vozilih - podobno kot pri Volkswagnovih - omogoča goljufanje pri merjenju izpustov..

Kot so zapisali v družbi, bodo preverili morebitne nepravilnosti pri certificiranju v postopku merjenja izpustov v ZDA in po potrebi ustrezno ukrepali. Daimler ocenjuje, da za tožbe ni podlage.

Borzni vlagatelji so novico slabo sprejeli, delnice Daimlerja so se danes na borzi v Frankfurtu pocenile za skoraj pet odstotkov.

Francoski preiskovalci v PSA Peugeot Citröen

V akcijo so na naši strani Atlantika odšli tudi uslužbenci francoskega direktorata za konkurenco, potrošniške zadeve in nadzor nad goljufijami. V četrtek so v okviru preiskave zaradi emisijskega škandala obiskali prostore proizvajalca avtomobilov PSA Peugeot Citröen. | Foto: Reuters V akcijo so na naši strani Atlantika odšli tudi uslužbenci francoskega direktorata za konkurenco, potrošniške zadeve in nadzor nad goljufijami. V četrtek so v okviru preiskave zaradi emisijskega škandala obiskali prostore proizvajalca avtomobilov PSA Peugeot Citröen. Foto: Reuters

Zasegli računalnike …

Kot so povedali preiskovalci, so pet izpostav skupine obiskali zaradi nepravilnosti pri škodljivih izpustih, ki so jih odkrili pri treh avtomobilskih modelih. Iz PSA so medtem že sporočili, da z direktoratom, ki spada pod gospodarsko ministrstvo, sodelujejo.

Vodja raziskav pri PSA Gilles Le Borgne je za AFP pojasnil, da so preiskovalci vzeli računalnike, vrnili pa naj bi jih danes. "Delujemo popolnoma transparentno ... Seveda bomo sodelovali v največji mogoči meri," je dodal.

Četrtkova preiskava je potekala tri mesece po nepričakovanem obisku pri drugem največjem francoskem proizvajalcu Renaultu.

Preiskave so posledica škandala, ki je izbruhnil lani jeseni, ko je moral nemški velikan Volkswagen  priznati, da je v 11 milijonov svojih vozil po svetu namestil programsko opremo za goljufanje pri okoljskih testih. Pred dnevi je goljufanje na testih priznal še japonski Mitsubishi. | Foto: Reuters Preiskave so posledica škandala, ki je izbruhnil lani jeseni, ko je moral nemški velikan Volkswagen priznati, da je v 11 milijonov svojih vozil po svetu namestil programsko opremo za goljufanje pri okoljskih testih. Pred dnevi je goljufanje na testih priznal še japonski Mitsubishi. Foto: Reuters

Ne spreglejte