Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 4. 2016,
6.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Dieselgate Volkswagen Fiat Chevrolet Ford

Ponedeljek, 4. 4. 2016, 6.18

6 let, 7 mesecev

Američani so zamerili: Volkswagen marca v ZDA beležil desetodstoni padec prodaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Chevrolet camaro | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vodilni ameriški avtomobilski proizvajalci so za marec poročali o novi rasti prodaje avtomobilov v ZDA. Vendar pa dvig prodaje ni dosegel pričakovanj strokovnjakov. Dieselgate na drugi strani Atlantika še vedno močno kroji "ameriški" zaslužek Volkswagna.

General Motors in Ford marca prodala vsak po dobrega četrt milijona avtomobilov

Največji ameriški proizvajalec General Motors (GM) je zabeležil 0,9-odstotno rast prodaje glede na marec lani; prodal je 252.128 vozil. Strokovnjaki pri Edmunds.com so sicer pričakovali 1,8-odstotni dvig.

Ford je marca v ZDA prodal 254.711 avtomobilov, kar na letni ravni pomeni osemodstotno rast. Pričakovanja so bila dvig za 9,1 odstotka.

Prodaja Fiat Chryslerja se je zvišala za osem odstotkov na 213.187 avtomobilov, kar je bilo prav tako pod pričakovanji (+13,4 odstotka).

Proizvodnja modela ford mustang v tovarni Ford Motor Flat Rock v Michiganu. | Foto: Reuters Proizvodnja modela ford mustang v tovarni Ford Motor Flat Rock v Michiganu. Foto: Reuters

Optimizem na trgu: zaposlovanje, dvig plač, ugodne obrestne mere in poceni bencin

V ZDA so lani zabeležili rekordno prodajo avtomobilov, potem ko so nakupe spodbudile nizke obrestne mere ter ugodne cene bencina. Močno naj bi bilo tudi letošnje leto.

Pri GM so ocenili, da bo po signalih ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), da pri nadaljnjem zviševanju ključne obrestne mere ne bo hitela, prodaja najverjetneje ostala visoka. "Pričakujemo, da bodo zgodovinsko nizke obrestne mere, močno zaposlovanje, dvig plač in stabilne cene goriv vztrajali še kar nekaj časa," je dejal glavni ekonomist GM Mustafa Mohatarem.

Prodaja Volkswagna v ZDA pada, evropskega velikana pestijo še vpoklici

Med tistimi, ki z marcem v ZDA ne morejo biti zelo zadovoljni, pa je nemški avtomobilski koncern Volkswagen. Ta se je zapletel v škandal, potem ko je na 11 milijonov dizelskih avtomobilov po vsem svetu namestil posebno programsko opremo za goljufanje na testih škodljivih izpustov.

Marca je nemški koncern v ZDA prodal 26.914 avtomobilov, kar je 10,4 odstotka manj kot marca lani.

Nemški avtomobilski koncern Volkswagen bo v ZDA zaradi nevarnosti požara odpoklical okoli 91 tisoč passatov. Gre za avtomobile z istimi dizelskimi motorji, ki so v središču škandala, povezanega z goljufanjem na okoljskih testih. Volkswagen je že napovedal tudi odpoklic električnih modelov golfa, ki imajo prav tako težave z elektroniko. Odpoklic je zajel le 5.561 golfov, vendar pa gre za vse tovrstne avtomobile, ki so bili prodani v ZDA od njihove predstavitve na trgu leta 2015. | Foto: Reuters Nemški avtomobilski koncern Volkswagen bo v ZDA zaradi nevarnosti požara odpoklical okoli 91 tisoč passatov. Gre za avtomobile z istimi dizelskimi motorji, ki so v središču škandala, povezanega z goljufanjem na okoljskih testih. Volkswagen je že napovedal tudi odpoklic električnih modelov golfa, ki imajo prav tako težave z elektroniko. Odpoklic je zajel le 5.561 golfov, vendar pa gre za vse tovrstne avtomobile, ki so bili prodani v ZDA od njihove predstavitve na trgu leta 2015. Foto: Reuters

Ne spreglejte