Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
17. 3. 2022,
13.05

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

90

Natisni članek

Textron Aviation Pipistrel

Četrtek, 17. 3. 2022, 13.05

1 leto, 2 meseca

Pipistrel in Textron

Američani kupili Pipistrel: kdo bo novi lastnik?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

90

Pipistrel velis electro | Pipistrelov velis electro je bilo prvo certificirano električno letalo na svetu.  | Foto Pipistrel

Pipistrelov velis electro je bilo prvo certificirano električno letalo na svetu.

Foto: Pipistrel

Ameriška družba Textron, ki ima v lasti že več znanih letalskih znamk, je danes sklenila dogovor o prevzemu slovenskega Pipistrela. Vrednost posla je okoli 218 milijonov evrov.

Ameriški Textron je lastnik znamk Cessna, Bell in Beachcraft in velja za enega najpomembnejših "igralcev" znotraj mednarodne letalske industrije. Z ustanovitvijo družbe Textron eAviation se bodo temeljiteje posvetili tudi alternativnim tipom letal. Prav na tem področju je imel slovenski Pipistrel, ki mu je pred vsemi industrijskimi velikani prvemu uspelo certificirati električno letalo, do zdaj veliko prednost. Prav uspehi na tem področju so premamili Američane, ki si veliko obetajo na področju prihodnjega letalstva v urbanem okolju.

Pipistrel velis electro tovarna
Avtomoto Pipistrel kot slovenski Rimac? Takih letal ne zmore niti Airbus.

Znamka Pipistrel ostaja, prav tako obstoječi tovarni

Textron se je zavezal, da bo ohranil znamko Pipistrel, pa tudi obstoječo proizvodnjo v Ajdovščini in Italiji. Pri tem bodo v podjetje namenili dodatna sredstva za razvoj.

Ustanovitelj Pipistrela Ivo Boscarol bo ostal manjšinski lastnik, prav tako pa bo znotraj podjetja ohranil določeno funkcijo in imel vpliv pri odločitvah glede produktnih načrtov in strategij za prihodnost. Boscarol, čigar mandat bo trajal dve leti, je Pipistrel vodil 30 let, od novega lastništva pa si obeta priložnost za nadaljnjo rast, razvoj in uveljavitev v letalski industriji.

Celoten posel med Pipistrelom in Textronom bo predvidoma končan v drugem četrtletju 2022. Podjetje Textron eAviation bo imelo sedež v mestu Wichita, v Kansasu. Vrednost nakupa večinskega deleža v ajdovski družbi je okoli 218 milijonov evrov, je popoldne objavil ponudnik finančnih informacij Thomson Reuters.

Notranjost Pipistrelove tovarne v Italiji, ki se nahaja tik čez mejo s Slovenijo. | Foto: Gregor Pavšič Notranjost Pipistrelove tovarne v Italiji, ki se nahaja tik čez mejo s Slovenijo. Foto: Gregor Pavšič

Američani pojasnjujejo nakup Pipistrela

"Družba Pipistrel postavlja podjetje Textron v edinstveno močen položaj za razvoj tehnologij za trg trajnostnega letalstva in razvoj raznovrstnih letal, ki bodo izpolnjevala širok nabor potreb naših strank," je izpostavil predsednik in izvršni direktor Textrona Scott Donnelly.

"Današnja napoved podpira Textronovo dolgoročno strategijo, da ponudi družino trajnostnih letal za zračno mobilnost v mestih, splošno letalstvo, tovorni promet in posebne naloge. Pipistrel velja za enega najpomembnejših in uspešnejših proizvajalcev električnih letal," je še dejal Donnelly.

Ivo Boscarol bo v podjetju ostal manjšinski lastnik. | Foto: Pipistrel Ivo Boscarol bo v podjetju ostal manjšinski lastnik. Foto: Pipistrel "Pod mojim več kot 30-letnim vodstvom je Pipistrelova ekipa dosegla edinstven vodilni položaj na področju osebnega, cenovno dostopnega, okolju prijaznega in električnega letalstva. Trend in temelji za prihodnje projekte so jasno postavljeni," pa je ob tem povedal Boscarol. Kot je pojasnil, bo združitev Pipistrelu omogočila dostop do strokovnega znanja in virov, ki Pipistrelu samemu sicer ne bi bili dostopni.

"Skupaj s Textronom smo usmerjeni v prihodnjo rast in se veselimo najave novih in vznemirljivih izdelkov in projektov. Veseli me, da bom lahko tudi v prihodnje priča uresničevanja svoje vizije in da bom v podjetju aktivno udeležen še vnaprej," je še dejal Boscarol.
Ivo Boscarol Pipistrel
Avtomoto Brez dlake na jeziku: Ivo Boscarol o naši prihodnosti
Ne spreglejte