Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
4. 3. 2014,
17.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 4. 3. 2014, 17.18

8 let

Alfa romeo 4C spider – karbonska lepotica zgoraj brez

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pri Alfi Romeo v Ženevi predstavljajo različico targa športnega modela 4C s sredinskimi motorjem. Alfa romeo 4C spider ponuja užitke odprte strehe z zvočno kuliso Akrapoviča.

Izjemno togo telo in odprta streha za prvinsko vozniško izkušnjo

V oblikovalskem studiu Alfa Romeo Style Centre so izkoristili ultra togo konstrukcijo (karbonski monokok) svojega športnega kupeja in iz njega naredili različico targa, s katero želijo še okrepiti vozniško doživetje pravega športnega avtomobila.

Študija, ki v imenu nosi zveneči dodatek spider, bo kupcem v serijski izvedbi na voljo v začetku prihodnjega leta. V Torinu trdijo, da je alfa romeo 4C spider vozniško zares izjemno osredotočen avtomobil čistega in ostrega značaja.

Karoserijska zasnova targa je še izdatneje ojačena, pri posameznih karoserijskih delih pa so uporabili še več karbona in kompozitnega materiala SMC (Sheet Moulding Compound).

Aerodinamika ostaja učinkovita, prepih prinesel dodatnih 60 kilogramov

Pri razvoju spiderja so inženirji zaradi ohranjanja vrhunskih voznih lastnosti dobili zgornjo mejo povečanja skupne mase. Iz karbona so naredili varnostne loke za zaščito voznika in sopotnika, zračne usmerjevalnike ter okvir vetrobranskega stekla. Superlahka gradnja je prinesla še platneno streho z lahkim mehanizmom, namesto zadnjega stekla pa so uporabili kompozitni material SMC. Rezultat celotne predelave karoserije je težak 60 kilogramov, pri tem pa velja omeniti, da je avtomobil zadržal karoserijsko čvrstost z vsemi elementi mehanske prvinskosti.

Razvojni inženirji obljubljajo, da je kljub odprti strehi enko prepričljiva ostala tudi aerodinamika. Karoserijske linije zračne tokove usmerjajo tako, da avtomobil pri visokih hitrostih s pomočjo aerodinamičnega oprijema in ustreznega podtlaka ostaja stabilen, zračni tok pa ne posega v počutje v potniškem prostoru.

Akrapovičev izpuh iz titana in karbona

Na zmogljivosti tega novega spiderja vpliva tudi slovensko znanje, saj je avtomobil opremljen z Akrapovičevim izpuhom, ki vključuje centralni zaključek cevi iz titana in karbona. Izpuh prinaša še nekoliko povečane motorne zmogljivosti in bistveno prepričljivejšo zvočno kuliso. Voznik motorne decibele in barvo rohnenja uravnava s pomočjo brezžičnega stikala.

Ne spreglejte