Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
21. 2. 2017,
14.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

Natisni članek

Volkswagen Akrapovič golf

Torek, 21. 2. 2017, 14.58

6 let, 7 mesecev

Glasen slovenski pečat pri prenovi najbolj prodajanega volkswagna

Akrapovič za 3.700 evrov najmočnejšega golfa naučil rjoveti

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48
Volkswagen golf R 4motion | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Na slovenske ceste je uradno zapeljal prenovljeni golf, najmočnejši golf R s kar 310 "konji" pa v paketu R-performance doseže kar 270 kilometrov na uro. Posebnost tega avtomobila je tudi možnost doplačila za športni izpušni sistem iz titana, ki ga Volkswagnu dobavlja slovensko podjetje Akrapovič in ga ni mogoče dobiti v prosti prodaji, saj ga namestijo v tovarni.

Športna solaža po slovenskih akordih da R-golfu glas, primeren zmogljivostim

Volkswagen golf R 4motion | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Volkswagen golf R je na voljo kot v komilimuzina in v različici variant. Zanj bo v Sloveniji treba pripraviti najmanj 40.998 evrov. Največji vozniški zanesenjaki in športni uživači si bodo za dodatnih 3.700 evrov lahko omisli tudi tovarniški izpušni sistem R-performance iz titanove zlitine, ki so ga posebej za tega golfa po Volkswagnovih željah glede zmogljivosti in zvoka razvili v Sloveniji pri Akrapoviču v Ivančni Gorici. Gre torej za uradno dodatno opremo, ki je ni mogoče dobiti v prosti prodaji, temveč le ob naročilu vozila.

Razlika v zvoku, ki smo jo slišali na domači predstavitvi, je več kot očitna, polega tega pa je Akrapovičev izpušni sistem tudi sedem kilogramov lažji od serijsko nameščenega pri golfu R.


Prva vožnja: Kako dober je prenovljeni golf?

Digitalizacija golfa: najbolj prodajan volkswagen kot pametni telefon na štirih kolesih


Najmočnejšega serijskega golfa poganja 2.0-litrski turbobencinski motor TSI z direktni vbrizgom goriva. V hitrostnem območju vrtljajev med 5.500 in 6.500 obrati ta stroj ponudi kar 228 kilovatov, to je 48 kilovatov več od golfa GTI s paketom performance. Največji navor 380 njutonmetrov je na voljo od 2.000 do 5.400 vrtljajev v minuti.  | Foto: Volkswagen Najmočnejšega serijskega golfa poganja 2.0-litrski turbobencinski motor TSI z direktni vbrizgom goriva. V hitrostnem območju vrtljajev med 5.500 in 6.500 obrati ta stroj ponudi kar 228 kilovatov, to je 48 kilovatov več od golfa GTI s paketom performance. Največji navor 380 njutonmetrov je na voljo od 2.000 do 5.400 vrtljajev v minuti. Foto: Volkswagen

Volkswagen golf R 4motion | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen Do 270 kilometrov na uro

Poleg Akrapovičevega izpuha so pri Volkswagnu za tega najdražjega ter tudi najbolj ekskluzivnega in divjega golfa pripravil paket R-performance, v katerem odstranijo običajni elektronski omejevalnik hitrosti, nastavljen na 250 kilometrov na uro. Golf R s tem paketom, ki vključuje še 19-palčna platišča, zatemnjena zadnja stekla in večji usmerjevalnik zračnega toka na zadku, tako doseže 268 oziroma 270 kilometrov na uro v karavanski različici. Ta najhitrejši golf do stotice pospeši v 5,1 sekunde, moč in navor pa se na vsa štiri kolesa (elektronsko nadzorovan pogon 4motion) prenašata prek šeststopenjskega ročnega ali novega sedemstopenjskega samodejnega menjalnika DSG z dvema sklopkama.

S prej omenjenim paketom tak golf dobi še zmogljivejši zavorni sistem. Gre za aluminijaste zavorne čeljusti in zavorne obloge, prilagojene visoki hitrosti in večjim toplotnim obremenitvam, ki grizejo v močnejše naluknjane kolute.

Slovenski uvoznik namerava v prihodnjem letu na slovenske ceste spraviti 3.120 ravnokar prenovljenih golfov, med katerimi naj bi bila tudi butična količina golfa R. Gre za okoli 10 avtomobilov na leto.  | Foto: Volkswagen Slovenski uvoznik namerava v prihodnjem letu na slovenske ceste spraviti 3.120 ravnokar prenovljenih golfov, med katerimi naj bi bila tudi butična količina golfa R. Gre za okoli 10 avtomobilov na leto. Foto: Volkswagen

Ne spreglejte