Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
14. 12. 2016,
8.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Zgodbe strojev letalo Airbus,

Sreda, 14. 12. 2016, 8.50

6 let, 6 mesecev

Zahtevno formacijsko letenje s potniškimi letali

Airbusov diamant: skrbno načrtovan podvig najboljših pilotov #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Airbus A320neo, A330-200, A350-900 in A380 | Foto Airbus

Foto: Airbus

Pri Airbusu so v zrak poslali celotno družino svojih potniških letal. Gre za zelo zahtevno formacijsko letenje, med katerim so izvedli tudi nizek prelet letališča in pa formacijo v obliki diamanta. Tak podvig zahteva veliko priprav, natančno vodenje in najboljše pilote.

Le od 60 do 80 metrov prostora med letali …

Airbus A320neo, A330-200, A350-900 in A380 | Foto: Airbus Foto: Airbus Airbus je za potrebe fotografiranja svoje najnovejše flote potniških letal uprizoril zahtevno formacijsko letenje v različnih postavitvah. S krilom ob krilu so leteli A320neo, A330-200, novi A350-900 in največje potniško letalo na svetu A380, ki z vzletno maso krepko preseže 500 ton.

Thierry Bourges, vodja formacije in testni pilot, zahtevnost tovrstnega letenja nazorno opiše z dejstvom, da si piloti pri tovrstnih poletih iz kokpitov iz oči v oči gledajo na razdalji od 60 do 80 metrov. Verjetno ni treba poudarjati, da mora biti letenje krilo na krilo izjemno natančno in skrbno premišljeno. Med najbolj pomembne in najbolj natančno usklajene manevre pa spada točka, v kateri se formacija razide in vsako letalo odleti v natančno določeni smeri in kotu vzpona. Vsi piloti, ki so sodelovali v tem projektu, pa so nekdanji vojaški piloti, ki so leteli z lovci, ter izkušeni Airbusovi testni piloti. Pri Airbusu pravijo, da njihovi testni piloti prihajajo iz Anglije, Španije, Nemčije, Francije ..., a kljub temu barvita mednarodna zasedba deluje kot dobro utečen in naoljen stroj.


Airbus A380 – od blizu poglejte delo pilota na največjem potniškem letalu na svetu

Airbus A350 XWB – od sedem do 18 dni lakiranja do končne podobe


Posadka spremljajočega "korvetnega" letala je nadzirala videz formacije in pilotom v formaciji sporočala popravke položaja, da je vse skupaj bilo videti odlično in je formacija bila postavljena pravilno. Vodilno letalo je koordiniralo tudi vse premike znotraj in zunaj formacije, saj sta varnost in usklajenost pri tovrstnem letenju vseskozi izrednega pomena, da ne pride do težav.

Eden od najbolj spektakularnih trenutkov je nizek prelet letališča v postavitvi diamant ter dvig in točka ločitve formacije. | Foto: Airbus Eden od najbolj spektakularnih trenutkov je nizek prelet letališča v postavitvi diamant ter dvig in točka ločitve formacije. Foto: Airbus

Ne spreglejte