Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
4. 11. 2016,
9.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

3

Natisni članek

Ekvatorialna Gvineja Lamborghini

Petek, 4. 11. 2016, 9.13

6 let, 6 mesecev

Afriškemu diktatorju v Švici zaplenili več ekskluzivnih avtomobilov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

3

Zaradi suma pranja denarja in korupcije so švicarske oblasti v Ženevi zaplenile tri superšportne avtomobile, ki so bili v lasti podpredsednika Ekvatorialne Gvineje. Ta spada med najbogatejše afriške države, ki ima tudi predsednika z najdaljšim stažem na svetu.

Med zaplenjenimi superšportnimi avtomobili je bil tudi lamborghini veneno roadster, ki so jih izdelali le devet. Fotografija je simbolična. | Foto: Lamborghini Med zaplenjenimi superšportnimi avtomobili je bil tudi lamborghini veneno roadster, ki so jih izdelali le devet. Fotografija je simbolična. Foto: Lamborghini

Bogata država, kjer pa denar od nafte ni za vse

Ekvatorialna Gvineja spada med države z najslabšo oceno spoštovanja človekovih pravic. Nekdanja španska kolonija, kjer je španščina še danes uradni jezik, je ena najpomembnejših podsaharskih proizvajalk nafte. Država, v kateri prebiva okrog 1,2 milijona ljudi, ima po podatkih mednarodne monetarne fundacije drugi najvišji BDP na prebivalca v celotni Afriki. Zaradi avtoritativnega režima predsednika Teodora Obianga Ngueme, ki je na oblasti že od leta 1979 in velja za predsednika z najdaljšim stažem na svetu, pa je bogastvo zelo neenakomerno razporejeno med prebivalstvom. Manj kot polovica ljudi ima dostop do pitne vode in petina otrok umre, preden dopolnijo pet let, opozarja poročilo Združenih narodov.

Podpredsednik Ekvatorialne Gvineje je znan po svojem ekstravagantnem in razkošnem življenju. | Foto: Reuters Podpredsednik Ekvatorialne Gvineje je znan po svojem ekstravagantnem in razkošnem življenju. Foto: Reuters

Predsednikov sin živi razkošno in razsipno

Predsedniška družina kljub temu živi razkošno, ima zasebna letala in kupuje imetje Michaela Jacksona. Radi imajo tudi luksuzne avtomobile, pri čemer izstopa Nguemejev sin in podpredsednik države Teodorin Obiang Mangue. V Ženevi naj bi policija v protikorupcijski aferi zaplenila 11 superšportnih avtomobilov, ki jih je Mangue v Švico pripeljal lani, je poročala francoska agencija AFP. Med zaplenjenimi avtomobili so bili tudi bugatti veyron, lamborghini veneno roadster in koenigsegg one:1. Zadnja dva sta še posebej ekskluzivna, saj so jih pri Lamborghiniju oziroma Koenigseggu izdelali manj kot deset.      Njihov one:1 ima začetno ceno 2,5 milijona evrov.

To ni prvič, da je policija stopila na prste predsedniški družini. Pred petimi leti so jim v Parizu že zaplenili 11 avtomobilov in jih pozneje na dražbi prodali za 4,1 milijona ameriških dolarjev. Med avtomobili so bili porsche carrera GT, maserati MC12, dva bugatti veyrona in tudi ferrari enzo.

Ne spreglejte