Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
19. 1. 2016,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Adria Airways 4K Invest

Torek, 19. 1. 2016, 12.41

8 let

Adria Airways že prodana, novi lastnik bo nemški sklad 4K Invest

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Delničarji Adrie Airways so z veliko večino potrdili dokapitalizacijo (in prodajo) slovenskega letalskega prevoznika. V lastniško strukturo stopa nemški investicijski sklad 4K Invest.

Večji del dokapitalizacije bo prispevala država

Delničarji Adrie Airways so na današnji skupščini izglasovali nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH), v skladu s katerim bodo družbo dokapitalizirali za 4,1 milijona evrov. Izključili so prednostno pravico delničarjev, do 20. aprila lahko po pisanju Financ delnice vplačata nemški 4K Invest (milijon evrov) in država (3,1 milijona evrov).

Dokapitalizacijo bodo izpeljali prek posebne družbe 4K KNDNS, ki ima 25 tisoč evrov ustanovitvenega kapitala, SDH pa ima pisna zagotovila za uresničitev dokapitalizacije.

So Nemci Adrio Airways že včeraj dobili za 6,64 milijona evrov?

Uprava in nadzorni svet Adrie Airways sta v sklicu skupščine predlagala dokapitalizacijo v višini največ osem milijonov evrov, vendar so izglasovali nasprotni predlog SDH.

SDH je pogodbo o prodaji Adrie Airways domnevno podpisal že v ponedeljek. Nemški investicijski sklad bo po trditvah SDH, ki jih povzemajo Finance, za 91,57-odstotni državni delež plačal dodatnih 100 tisoč evrov. Za zdaj ni znano, kdaj bo prodaja izvedena, saj obstaja več odložnih pogojev.

Če bo posel res izpeljan, bo to najbrž pomenilo začasno rešitev Adrie Airways. Ta je imele lani zaradi izgube ruskega trga spet pet milijonov evrov izgube, je za Finance povedal predsednik uprave Mark Anžur.

"SDH in DUTB ocenjujeta, da bo Adria Airways dobila lastnika, ki bo družbo prestrukturiral, ohranil slovenskega nacionalnega prevoznika in ga razvijal tudi v prihodnje ter s tem omogočil dolgoročne pozitivne učinke na proračun, slovensko gospodarstvo, razvoj stroke in vse deležnike družbe. Dokapitalizacija in zaključek transakcije sta vezana na pridobitev soglasij regulatorjev trga ter na izpolnitev drugih, s pogodbo določenih odložnih pogojev," so še zapisali pri SDH.

Ne spreglejte