Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
4. 3. 2016,
16.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Adria Airways stavka

Petek, 4. 3. 2016, 16.03

7 let, 12 mesecev

Adria Airways pred stavko pilotov: uprava z več vprašanji kot odgovori in zvezanimi rokami?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vodstvu Adrie Airways grozi celodnevna stavka pilotov. Za zdaj ni znano, koliko poletov bi lahko 18. marca odpovedali in ali jim bodo pri prevozu na pomoč priskočili partnerski prevozniki.

Uprava brez pooblastil za podpis kolektivne pogodbe

Sindikat prometnih pilotov pri slovenskem letalskem prevozniku Adria Airways je včeraj za 18. marec napovedal enodnevno stavko. Glavni vzrok je še vedno nepodpisana kolektivna pogodba z upravo družbe. Njen predsednik Mark Anžur je že včeraj v odgovoru sindikatu pojasnil, da zaradi prodaje Adrie Airways nemškemu podjetju 4K Invest trenutno vodstvo nima mandata za podpis takšne pogodbe. Anžurjeva pooblastila so po njegovih besedah omejena, saj transakcije z novimi lastniki še niso izpeljali.

"Adria Airways je v sklepni fazi prodaje, uprava družbe zato nima pooblastil za podpis kolektivne pogodbe," so nam danes še enkrat potrdili v vodstvu slovenskega letalskega prevoznika, ki je lansko leto predvidoma sklenil z izgubo pet milijonov evrov in bi ga morebitna celodnevna stavka lahko močno prizadela.

Sindikat napovedal celodnevno stavko

Vodstvo družbe za zdaj še molči ob vprašanju, kolikšna bi lahko bila neposredna škoda celodnevne stavke. 18. marca nameravajo piloti stavkati od 5. do 24. ure, in sicer tako v prostorih operativnega centra v upravno-poslovni stavbi Adrie Airways na Brniku kot tudi pred njo in na letališčih v Tirani, Lodžu, Prištini, Talinu, Berlinu in Pragi.

Piloti v tem času ne bodo opravljali svojega dela po pogodbah o zaposlitvi, sindikat in stavkajoči pa bodo zagotavljali minimum delovnega procesa. Stavko bo vodil štiričlanski stavkovni odbor pod vodstvom predsednika sindikata pilotov Tea Mikla.

O stavkovni napovedi se še pogajajo

Ali bodo letala Adria Airways med stavko ostala prizemljena, je za zdaj še predmet pogajanj med upravo in sindikatom. Prav tako je mogoče, da bi del rednih poletov prevzele partnerske družbe Adria Airways iz združenja Star Alliance.

"V tem trenutku še ne vemo," so v vodstvu Adrie Airways še odgovorili na naše konkretno vprašanje, koliko poletov bodo morali 18. marca odpovedati, če bodo piloti stavkali v napovedanem obsegu.

Ne spreglejte