Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 8. 2019,
8.05

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

2

Natisni članek

superšportnik Pagani

Sreda, 7. 8. 2019, 8.05

4 leta, 8 mesecev

100 tisočakov za vijake: to je svet luksuznih avtov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

2

Novi superšportnik pagani huayra roadster BC je vsekakor stroj, vreden občudovanja, ki je s ceno 3,2 milijona evrov namenjen le nekaterim izbrancem na svetu. Med najdražje dele v avtomobilu spadajo vijaki iz titana - vrednost vseh v avtomobilu znaša več kot 100 tisoč evrov.

Pagani huayra roadster BC | Foto: Pagani Foto: Pagani

Pagani huayra roadster BC | Foto: Pagani Foto: Pagani Nova ogljikova vlakna dražja za 450 odstotkov

Pagani je eden najbolj ekskluzivnih proizvajalcev avtomobilov, ki z omejenimi serijami superšportnih modelov vzbuja zanimanje bogatih zbirateljev. Njihov najnovejši model huayra roadster BC je bil kljub osnovni ceni 3,2 milijona evrov (brez vključenega davka) razprodan, še preden so ga Italijani predstavili javnosti. Običajni smrtniki, ki si takšnega stroja ne morejo privoščiti, pa se največkrat vprašajo, zakaj je cena takšnega avtomobila tako visoka.

Visoka nakupna cena je del dragega razvoja avtomobila, ki je zaradi majhnega števila izdelanih avtov izrazito drag. Dvanajstvaljni motor s 590 kilovati in 1.050 njutonmetri navora so si sicer izposodili pri Mercedes-AMG, a so ga popolnoma predelali in naj bi kljub svoji moči dosegal emisijski standard Euro 7. Pomemben del stroškov nosijo tudi izbrani materiali. Pri izdelavi modela roadster BC so uporabili povsem novo mešanico ogljikovih vlaken z imenom HP62 (HP se nanaša na ustanovitelja znamke Horacia Paganija, številka 62 pa na Paganijevo starost v času, ko so razvili novo zmes ogljikovih vlaken). HP62 je izredno trden material, ki pa je za kar 450 odstotkov dražji od običajnih ogljikovih vlaken.

Superšportniki vzdrževanje cene
Avtomoto Osupljivo: To so najvišji stroški za vzdrževanje avtov

Vsak vijak stane 35 evrov, skupna vrednost več kot 100 tisočakov

Visoko ceno upravičuje tudi izbira posebnih vijakov. Prav vsak je iz titana in je na njem odtisnjen logotip znamke. V povprečju stane vsak vijak 35 evrov, skupno pa je uporabljenih v modelu roadster BC za več kot 100 tisoč evrov vijakov.

Pregrešno dragi svet superšportnih avtomobilov

Nakup več milijonov vrednega avtomobila je ob rednem servisiranju le kaplja v morje. Cene rezervnih delov in servisov so McLaren F1 | Foto: Mclaren Foto: Mclaren pri večini nesramno velike. Tako je treba za menjavo pnevmatik na mclarnu F1 plačati 45 tisoč evrov, zamenjava rezervoarja za gorivo pa stane 100 tisoč evrov – življenjska doba rezervoarja za gorivo je pet let in ga je treba zamenjati, tudi če voznik avtomobila ni premaknil iz garaže.

Nič kaj drugače ni pri Porschejevem superšportniku 918 spyder. Menjava sklopke stane 13 tisoč evrov, zamenjava motorja kar 235 tisoč evrov ali školjkastega sedeža 14 tisoč evrov ter zamenjava obeh blatnikov 43 tisoč evrov.

Pri ferrari enzu je menjava zavor 35 tisoč evrov, pri bugatti veyronu stane menjava platišča na 15 tisoč prevoženih kilometrov 45 tisoč evrov in pri modelu lamborghini murcielago menjava olja kar 1.800 evrov.
Ne spreglejte