Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
8. 5. 2015,
11.16

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kolesarji Na kolo

Petek, 8. 5. 2015, 11.16

6 let, 11 mesecev

Zakaj kolesarji v Ljubljani do Tromostovja ne smejo voziti le po Miklošičevi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Kolesarji proti Tromostovju v Ljubljani ne smejo voziti naravnost po Miklošičevi cesti, ker je tam na zadnjem odseku prepovedan ves promet. Do središča le po stranskih ulicah in conah za pešce.

Večina kolesarjev bi vožnjo bržkone nadaljevala mimo table za prepoved prometa

Če bi v središču Ljubljane, na primer poleg železniške postaje, med kolesarji naredili anketo in jih vprašali, ali se lahko do Tromostovja in središča Ljubljane s kolesom odpeljejo naravnost po Miklošičevi cesti, bi bržkone v večini našemu vprašanju prikimali. Toda če bi isto vprašanje postavili mestnemu redarstvu, bi bil odgovor negativen. Po črki zakona in ljubljanske prometne ureditve namreč kolesar po Miklošičevi cesti do Tromostovja ne sme peljati.

S kolesom do Tromostovja le prek stranskih ulic in con za pešce

S kolesom lahko po kolesarski stezi po Miklošičevi cesti peljemo do bližine hotela Union. Tam stoji tabla za prepoved prometa, ki vožnjo naprej dovoljuje le gostom hotela, vozilom z dovolilnicami in dostavnikom v točno določenih urah. Kolesarjev med izjemami ni.

"Glede na trenutno veljavno prometno signalizacijo na Miklošičevi ulici je dovoljena vožnja s kolesom zgolj v smeri Trga osvobodilne fronte, v smeri Prešernovega trga pa ne," pravijo na ljubljanskem mestnem redarstvu.

Kdor torej hoče s kolesom do Tromostovja, mora že v tem križišču zaviti levo, nadaljevati po Dalmatinovi cesti, nato pa proti Tromostovju zaviti prek Male ulice in Trubarjeve ceste, kjer mora sicer voziti po peš coni.

Na koncu Miklošičeve za kolesarje rdeča luč, v peš coni spet zelena

"V območju za pešce je dovoljena uporaba kolesa, vendar zgolj na način, da se s tem ne ovira ali ogroža pešcev," ljubljansko mestno redarstvo citira veljavno zakonodajo.

V konkretnem primeru vožnje po Miklošičevi cesti to pomeni naslednje: do križišča z Dalmatinovo se s kolesom lahko peljemo. Tam moramo s kolesa, mimo hotela nadaljevati peš in kolo le riniti. Tik pred Tromostovjem, kjer se začne peš cona, se lahko spet usedemo na kolo in nadaljujemo vožnjo. Seveda ob predpostavki, da pri tem "ne oviramo ali ogrožamo pešcev".

Ne spreglejte