Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
21. 11. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

1

Natisni članek

nasvet vžig motorja s kabli AMZS akumulator

Ponedeljek, 21. 11. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Vžig motorja s kabli: kam gre rdeči in kam črni kabel, kaj je treba paziti? #nasvet

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

1

Ste svoj avtomobil zaradi praznega akumulatorja že kdaj vžgali s pomočjo kablov? Ali veste, kam namestiti rdeči in kam črni kabel? Ti predvsem v zimskih mesecih postanejo dobrodošel del vsakdanje opreme v avtomobilu.

Pri tovrstnem vžigu je treba paziti le na pravilno razporeditev kablov. Rdeči spda na naboj z oznako plus, ki je dobro vidna tudi na akumulatorju. | Foto: Gregor Pavšič Pri tovrstnem vžigu je treba paziti le na pravilno razporeditev kablov. Rdeči spda na naboj z oznako plus, ki je dobro vidna tudi na akumulatorju. Foto: Gregor Pavšič Akumulator lahko izpraznijo električni porabniki, nizke zunanje temperature …

Voznika avtomobila lahko predvsem v zimskih mesecih preseneti nedelujoč oziroma izpraznjen akumulator. Predvsem pri že nekoliko starejših vozilih se lahko ta izprazni zaradi dotrajanosti, nizkih temperatur ali pa tudi v primeru daljšega delovanja katerega izmed električnih porabnikov Primož Anžur, mehanik AMZS, poudarja, da morajo predvsem lastniki vozil z dizelskim motorjem imeti močnejše kable za vžig. | Foto: Gregor Pavšič Primož Anžur, mehanik AMZS, poudarja, da morajo predvsem lastniki vozil z dizelskim motorjem imeti močnejše kable za vžig. Foto: Gregor Pavšič v avtomobilu. Pri novejših avtomobilih sicer ni več mogoče, da bi v avtomobilu na primer pomotoma pustili prižgan radio.

Če se je akumulator res le izpraznil in ne gre za resnejšo okvaro, je avtomobil preprosto vžgati s pomočjo kablov in energije iz drugega vozila. Znate tako vžgati avtomobil ali pa pomagati drugemu vozniku, ki bi z ugasnjenim avtomobil obstal ob cesti?

Video: Kam gre rdeči in kam črni kabel?

"Paziti je treba le na pravilno razporeditev kablov. Najprej oba avtomobila povežemo s kablom rdeče barve, in sicer na vodnik plus. Nato enako storimo še s črnim kablom, ki ga namestimo na vodnik minus. Pri novejših akumulatorjih, ki imajo nameščen merilnik temperature napetosti, je treba črni kabel namestiti na maso, to je na kovinski del motorja. Nekateri avtomobili imajo ob strani motorja poseben kovinski del, ki je namenjen prav takim posegom," pravi Primož Anžur, mehanik pri AMZS.

Video - Kaj se zgodi, če kable zamešamo?

Pri novejših akumulatorjih je treba črni kabel namestiti na kovinski del motorja. | Foto: Gregor Pavšič Pri novejših akumulatorjih je treba črni kabel namestiti na kovinski del motorja. Foto: Gregor Pavšič

Za dizelske motorje potrebujemo močnejše kable kot za bencinske, vozniki naj ne kupijo najcenejših

Ko avtomobil vžge, je treba počakati še nekaj minut, da se akumulator dovolj napolni. Če pravilno razporedimo kable, za vozilo, ki "pomaga", nevarnosti pri tem postopku ni, poudarja Anžur.

Kabli za vžig motorja so priročen pripomoček, vseeno pa ni priporočljivo kupiti najcenejših. Ti so sicer primerni za vžig avtomobilov z motorjem manjše delovne prostornine, pri večjih motorjih pa za vžig potrebujemo boljše kable. To še posebej velja za dizelske motorje, ki za vžig potrebujejo več energije kot bencinski.

Video: Kaj se zgodi, če kable zamenjamo?

Ne spreglejte