Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
3. 11. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

1

Natisni članek

AMZS vožnja v petkah

Četrtek, 3. 11. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Vožnja v visokih petah: vas lahko poleg uničenih čevljev doleti tudi kazen?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

1

Ženske danes v visokih petah odlično hodijo, plešejo, tečejo, v njih pa tudi vozijo. Zanimalo nas je, ali se pred tem preobujejo zgolj zaradi skrbi za čevlje ali pa se zavedajo, da je vožnja z visokimi petami tudi nevarna, saj se močno zmanjša moč pritiska noge na stopalko za zavoro.

Koliko Slovenk se pred vožnjo avtomobila preobuje iz čevljev s petkami v klasično obutev?  | Foto: Gregor Pavšič Koliko Slovenk se pred vožnjo avtomobila preobuje iz čevljev s petkami v klasično obutev? Foto: Gregor Pavšič

"V petah vozim ves čas. Kdaj se tudi preobujem – čevlje imam v avtu, a veliko vozim z visokimi petami," pravi Senida Hajdarpašić, pevka skupine Muff. | Foto: Metka Prezelj "V petah vozim ves čas. Kdaj se tudi preobujem – čevlje imam v avtu, a veliko vozim z visokimi petami," pravi Senida Hajdarpašić, pevka skupine Muff. Foto: Metka Prezelj Lastnice čevljev z visokimi petami, ki smo jih vprašali, ali z njimi tudi vozijo, so odgovarjale zelo različno. Veliko jih je odgovorilo, da ne, celo, da raje vozijo bose, nekaj jih ima v avtomobilu čevlje, v katere se preobujejo, precej pa jih vozi z visokimi petami.

"Če bi me policisti poznali, bi vedeli, da celo veliko bolje vozim v petkah kot brez njih," nam je povedala ena izmed njih.

Petke zmanjšajo moč pri nenadnem zaviranju

Po mnenju strokovnjakov se zavorna moč pri nenadnem zaviranju močno zmanjša, saj čevlji z visoko peto omogočajo le še od deset do 15 odstotkov moči, s katero voznica pritisne na stopalko za zavoro. Sistem proti blokiranju koles (ABS), ki ga ima danes večina vozil na naših cestah, novi avtomobili pa ga imajo vsi, zahteva zelo močno in odločno zaviranje. Podaljša se tudi čas, v katerem nogo s stopalke za plin prestavimo na stopalko za zavoro, noga nam lahko tudi zdrsne ali se nam peta zagozdi v predpražnik.

Foto: Slovenke v petkah, ali tudi vozijo z njimi?

Fotogalerija
1 / 16

Ali vozite v čevljih z visokimi petami?

  • Da, ves čas.
    26,11 %
    47 glasov
  • Da, kdaj pa kdaj.
    23,89 %
    43 glasov
  • Ne, vedno se prej preobujem.
    13,33 %
    24 glasov
  • Ne nosim visokih pet.
    36,67 %
    66 glasov
Oddanih 180 glasov

Vožnja v čevljih z visokimi petami ni prepovedana, a policija jo odsvetuje

Zakon o pravilih cestnega prometa navaja, da voznik ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno in vidno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. To pomeni, da v zakonu ni omejitev glede obutve pri vožnji motornega vozila.

"Policija ne priporoča vožnje brez obutve, v coklah, v japonkah, raznih natikačih, čevljih z visoko peto, ker vožnja z navedeno obutvijo podaljšuje odzivni čas voznika in s tem pot ustavljanja. Jasno pa je, da je v kritičnih razmerah pomemben vsak centimeter," še opozarjajo na policiji.

Video: Naj se pred vožnjo preobujem ali ne?

Kljub temu, da je bila vožnja v petah s renault talismanom, ki je imel avtomatski menjalnik, lažja kot z avtomobilom z ročnim menjalnikom, odgovor na to vprašanje ostaja enak - preden se odpeljemo, se moramo preobuti.

Kaj obujemo za vožnjo, je zelo pomembno še posebno jeseni in pozimi

"Če je obutev med vožnjo poleti pomembna, je v jesenskem in zimskem obdobju lahko ključna. Zaradi vremena je bistveno več vlage, kar pomeni, da velikokrat v vozilo vstopimo z mokrimi čevlji in posledično s spolzkimi podplati. V kritičnih razmerah, ko se je treba odzvati hitro in sunkovito, je možnost, da bo mokro obuvalo zdrsnilo z zavornega pedala, veliko večja," pravi Manuel Pungertnik, produktni vodja AMZS Šole vožnje in inštruktor varne vožnje.

Tako kot je za varno vožnjo pomembna pravilna uporaba varnostnega pasu, sedežnega položaja in drža volana, inštruktorji varne vožnje svetujejo, naj vozniki pred vožnjo pozornost namenijo tudi izbiri primerne obutve, pravi Pungertnik.

Tomaž Mihelič: Vožnja v petkah je predvsem neodgovorna. | Foto: Bor Slana Tomaž Mihelič: Vožnja v petkah je predvsem neodgovorna. Foto: Bor Slana Moški, ki visoke pete nosi, a ne vozi: "Takšna vožnja je nepremišljena in neodgovorna"

Tomaž Mihelič, ki ga bolj poznamo pod umetniškim imenom Marlenna in kot člana pevske skupine Sestre, je eden izmed tistih moških, ki ima zagotovo več izkušenj s čevlji z visokimi petami kot marsikdo drug. Nosil je celo od 14 do 16 centimetrov visoke pete, varovanke svoje agencije pa hoje v visokih petah sam tudi uči. Izpita za vožnjo avtomobila sicer nima, je pa kot sopotnik že sedel ob voznicah, ki so vozile v visokih petah:

"Vožnja v kakršnihkoli obuvalih, ki niso udobna in varna, je zelo nepremišljena in neodgovorna. Zdi se mi, da je to izpostavljanje nepotrebnim nevarnostim. Neodgovorno je do sebe in predvsem do drugih, ki jih s tem lahko ogrožamo. Poznam dekleta, ki so to poskusila, sam sem celo nepremišljeno sedel ob njih, poznam pa veliko takšnih, ki se pred vožnjo preobujejo. Potem ko sem kdaj izstopil iz avta, sem razmišljal, kaj bi se lahko zgodilo, če bi voznici noga zdrsnila."

Če noga zdrsne, so možnosti povzročitve nesreče velike

"Ta sicer ni zakonsko predpisana, vsekakor pa se med primerno obutev za vožnjo ne uvrščajo čevlji z višjo peto, enako velja za tako imenovane 'skibucke' in podobno. Možnost povzročitve telesnih poškodb zaradi zdrsa s pedala so velike, predvsem pa je treba poudariti, da obstaja možnost, da zaradi zdrsa obuvala manevra zaviranja sploh ne bomo opravili," še opozarja Pungertnik.

Voznikom svetuje, naj imajo zlasti v deževnih dneh ali ko pada sneg, v avtu rezervno obutev. To nam omogoča, da mokre čevlje pred vožnjo zamenjamo s suhimi, enako velja za čevlje z visoko peto; pred vožnjo se preobujmo v čevlje z nizko peto, še bolje brez pete, meni inštruktor.

Za vožnjo v petkah voznicam policija globe sicer ne more predpisati, opozori pa jih lahko na neprimerno obutev. "Možnost povzročitve telesnih poškodb zaradi zdrsa s pedala so velike, predvsem pa je treba poudariti, da obstaja možnost, da zaradi zdrsa obuvala manevra zaviranja sploh ne bomo opravili," pravi inštruktor AMZS. | Foto: Gregor Pavšič Za vožnjo v petkah voznicam policija globe sicer ne more predpisati, opozori pa jih lahko na neprimerno obutev. "Možnost povzročitve telesnih poškodb zaradi zdrsa s pedala so velike, predvsem pa je treba poudariti, da obstaja možnost, da zaradi zdrsa obuvala manevra zaviranja sploh ne bomo opravili," pravi inštruktor AMZS. Foto: Gregor Pavšič

Alja Viryent Novak je vrhunska oblikovalka ćevljev, ki pa kljub temu opozarja, da s previsokimi petkami avtomobila voznice ne bi smele peljati. Tveganja se dobro zaveda tudi sama. | Foto: Alja Viryent Novak je vrhunska oblikovalka ćevljev, ki pa kljub temu opozarja, da s previsokimi petkami avtomobila voznice ne bi smele peljati. Tveganja se dobro zaveda tudi sama. Ve, da ni prav, da vozi v čevljih z visoko peto, to bi zakonsko prepovedala

Da v čevljih z visokimi petami vozi tudi sama, priznava oblikovalka čevljev Alja Viryent Novak, a se zaveda, da je to nevarno. Kot pravi, se za daljše razdalje in v primeru, da ima čevlje z višjo peto, prej preobuje, čeprav to počne manj redno, če ima urnik natrpan s sestanki.

"Če vozim v petah, so visoke največ pet centimetrov. V petah, ki so visoke okoli deset centimetrov, skoraj ni mogoče voziti – ni mogoče prestavljati, ker ne moreš tako močno stisniti sklopke, ni mogoče močno pritisniti na zavoro, to je zares nevarno. Peta se lahko zagozdi v predpražnik in v ključnem trenutku tako ne moreš zavirati. Zavedam se, da tudi sama še vedno prevečkrat vozim v čevljih z visokimi petami, in menim, da bi morali zakonsko to omejiti ali celo prepovedati," meni oblikovalka.

Čevlji se lahko zaradi vožnje avtomobila tudi poškodujejo. | Foto: Gregor Pavšič Čevlji se lahko zaradi vožnje avtomobila tudi poškodujejo. Foto: Gregor Pavšič

V preteklosti je Viryent Novakova skupaj z Zavodom Varna pot opozarjala prav na to, da je vožnja v visokih petah nevarna. "Ne le to, pomembno je tudi, da med vožnjo zares počnemo samo to. Na vožnjo se moramo tudi ustrezno pripraviti, torej tudi preobuti, se pripeti, prižgati žaromete in tako biti naprej in z glavo zares pri stvari. Na zavodu Soča sem imela priložnost risati z otroki, ki so bili poškodovani v prometnih nesrečah, takrat sem se začela še bolj zavedati, kako je pomembno je, da vožnjo vzamemo resno."

S petami ali brez – kakšni čevlji se med vožnjo najbolj uničijo

Uničene ima prav vse čevlje, s katerimi vozi, pravi Viryent Novakova. Tudi če imamo čevlje z običajnim podplatom, se preobujmo, kadar so iz bolj občutljivega materiala, da preprečimo poškodbe.

"Če so to čevlji iz dobrega govejega ali telečjega usnja, po možnosti rjave ali črne barve, jih je še mogoče nekoliko sanirati s kremo ali barvo za čevlje. Ko pa se enkrat poškodujejo bolj občutljivi materiali, kot so na primer materiali v svetlečih barvah ali semiš, tega ni več mogoče popraviti," pravi Viryent Novakova, ki je pri oblikovanju že razmišljala o rešitvah, s katerimi bi bilo mogoče čevlje delno zaščititi pred obrabo med vožnjo.

Preobuvanje v avtomobilu svetujejo tako voznice kot tudi inštruktorji varne vožnje. | Foto: Gregor Pavšič Preobuvanje v avtomobilu svetujejo tako voznice kot tudi inštruktorji varne vožnje. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte