Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2007,
14.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2007, 14.55

8 let

Tudi čelade se lahko starajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kako dolgo lahko uporabljamo določeno čelado? Tiste kovinske iz II. svetovne vojne več kot 60 let. Nekatere so skupaj s kombinezonom vezane na motor ...

Tudi če odmislimo vsiljive modne trende, ki so se z običajnih oblačil že zdavnaj prerinili na področje motorističnega oblačenja, ostaja kar nekaj razlogov za zamenjavo našega zaščitnega "šlema".

Najbolj izpostavljena je notranjost

Čelada, ki več let zdrži brez udarcev, se ponavadi začne "kvariti" na notranjih oblogah. Le-te so izpostavljene vplivom preznojenih motorističnih glav, poleg tega pa postanejo obloge vedno bolj stisnjene in po določenem času ne zagotavljajo več ustreznega oprijema. Nove vrste čelad so zato opremljene z notranjostjo, ki jo je enostavno odstraniti in občasno očistiti ali pa kar zamenjati.

Pomen materiala

Čelade, izdelane iz manj kakovostnih plastik, s staranjem izgubljajo svoje trdnostne lastnosti. Pri tem imajo največji vpliv UV-žarki in sploh izpostavljenost sončnim žarkom. Za čelade, izdelane iz materialov kot so lexan, karbon, kevlar in še nekateri drugi pa velja, da so manj občutljivi in da je njihova življenska doba daljša.

Ko čelada opravi svoje delo ...

Čelada, ki je že prestregla kakšen udarec in rešila lastnikovo glavo, je primerna samo še za spominski eksponat v kakšni vitrini. Tudi če "organoleptično" (kot rečejo pravniki) izgleda brez poškodb in razpok, je notranjost "doživela prestrukturiranje" (kot rečejo gospodarstveniki) in kot taka ne more več pristopiti k "partnerstvu za varnost glave" (kot rečejo politiki). Tudi uporaba kakšnih agresivnih čistil lahko povzroči neopazne reakcije, ki zmanjšajo trdnost lupine. Podobno velja tudi za lepila, zato proizvajalci čelad, med navodili za uporabo, izrecno prepovedujejo nameščanje raznih nalepk.

Različne ocene

Med prodajalci motorističnih čelad so precejšnje razlike pri ocenejevanju njihove časovne uporabnosti. Nekateri kategorično trdijo, da resni motoristi ne uporabljajo čelade več kot dve leti. Drugi namenjajo plastičnim izdelkom največ pet let, tistim iz kompozitnih materialov pa leto ali dve več. Za Nolanove izdelke, na primer, velja 5-letna garancija, obenem pa je to tudi obdobje, po katerem priporočajo, naj bi se čelado zamenjalo. Različna mnenja imajo lahko tudi marketinško ozadje, saj se po eni strani proda več čelad, vkolikor jih je treba menjati pogosteje, po drugi strani pa marsikoga bolj mika nakup čelade, ki ji pripisujejo možnost deset in večletne uporabe.

Nasvet po vzoru z dirk

Stroga tekmovalna varnostna pravila dovoljujejo uporabo samo tistih čelad, ki so usklajene z najnovejšimi predpisi. Čelada, ki je leta 1995 kot ustrezna prestala tehnični pregled pred Rallyjem Monte-Carlo, se že nekaj let ne more več uporabljati na nobeni dirki. Mednarodni zvezi FIA (avtomobilizem) in FIM (motociklizem) se zavedata pomena staranja materialov in pomena novih tehnologij, ki zagotavljajo večjo varnost. Zato glede na tekmovalne izkušnje svetujemo, naj glave motoristov tudi v normalnem prometu varujejo čim bolj novi izdelki.

Ne spreglejte