Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2016,
9.30

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

foto: Klemen Korenjak, Siol.net in Thinkstock

Natisni članek

advertorial Varna vožnja Zavarovalnica Triglav nasveti za varno vožnjo

Petek, 8. 4. 2016, 9.30

2 meseca

Skrite pasti sproščene vožnje: S sendvičem in kavo v rokah je težko biti varen voznik

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

foto: Klemen Korenjak, Siol.net in Thinkstock

Zavarovalnica Triglav: Ko na videz nedolžna opravila za volanom pripeljejo do nesreče … | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Razumno ravnanje in previdnost sta eno najbolj učinkovitih zavarovanj, ki si jih človek omisli brez stroškov. Razumen voznik ne bo zaradi sendviča v rokah pa drobtin na sveži majici ali pa zaradi drsečih natikačev povzročil prometne nesreče. Ne pozabite, da tudi v lepem vremenu na sproščenem družinskem izletu lahko zaradi na videz povsem nedolžnih opravil za volanom pošteno poči.  

Vzemite si čas in uživajte, a ne pozabite, da na cesti še vedno vozite!

Toplejše vreme in daljši dnevi vabijo na družinske izlete v naravo, lahko za popoldne ali prek konca tedna, mnogi se odpravijo tudi na nekajdnevne avtomobilske potepe. Ne dvomimo, da se pri tem vsakič od doma odpeljete prešerno razpoloženi in da pričakujoče kramljate o cilju, kamor ste se namenili, želimo pa vas samo spomniti na nekatera ravnanja, ki lahko vse skupaj prav hitro pokvarijo.

Zaradi zataknjenega natikača podaljšate reakcijski čas in ostanete brez dodatnih metrov zavorne poti, prav tako pa tudi visoke pete ter avtomobilske stopalke zavore, sklopke in plina ne sodelujejo najbolje. | Foto: Thinkstock Zaradi zataknjenega natikača podaljšate reakcijski čas in ostanete brez dodatnih metrov zavorne poti, prav tako pa tudi visoke pete ter avtomobilske stopalke zavore, sklopke in plina ne sodelujejo najbolje. Foto: Thinkstock

Pred vožnjo velja pogledati, kaj imate na nogah.

Ste že začeli nositi sandale? Prav, a vendar je bolje, če se ti čevlji vozijo z vami v prtljažniku, kjer bodo počakali, da pridejo na vrsto, potem ko avto parkirate. Vožnja s sandali je nevarna, čeprav sprva nič ne kaže na to. Dokler pritiskamo na stopalke med običajno, umirjeno vožnjo, ni nikakršnih težav, tudi če se kaj pod nogami kaj zatakne. Kadar pa mora voznik hitro reagirati in prestaviti nogo s stopalke za plin na zavoro ali hitro pritisniti stopalko sklopke, lahko zaradi samo zataknjenega podplata izgubi sekundo ali več. To pa pri hitrosti 80 kilometrov na uro pomeni izgubo vsaj dvajsetih metrov, morda prav odločilnih metrov.

Kaj pa dame, ki se pripeljejo v službo kar v visokih petah?

Bolj varno in udobno je, če vozite v primerni lahki obutvi, elegantno obutev z velikim naklonom pa obujte, ko parkirate vozilo. Saj veste, visoke pete se vidijo šele, ko zapustite avtomobil …

Nesreča v tujini: Zgodi se, ko je najmanj treba

V tuji državi, kjer ne poznate nikogar, je vsaka nezgoda še bolj neprijetna.

Dovolj je že trk na parkirišču ali nalet v gneči pred semaforjem. V tuji državi, kjer ne poznate nikogar, je vsaka nezgoda še bolj neprijetna. Veste, kako ravnati in koga najprej poklicati? Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja.

Če ste lačni in žejni, se ustavite in pojejte ter popijte v miru. Je bolj prijetno in predvsem varneje za vse. | Foto: Thinkstock Če ste lačni in žejni, se ustavite in pojejte ter popijte v miru. Je bolj prijetno in predvsem varneje za vse. Foto: Thinkstock

Polita kava in drobtine na sedežu lahko postanejo resna težava …

Obstajajo vozniki, ki denimo odločno prepovedujejo otrokom, da bi karkoli jedli ali pili v avtomobilu, ker so drobtine in madeži nerodna reč. Za mnoge med njimi pa takšna prepoved v prvi osebi ne velja, zato med vožnjo mirno razvajajo svoje brbončice in mirijo lakoto s sendviči, burgerji, bureki, sadjem …

In če kakšen košček zgreši usta, ga je seveda treba takoj pobrati. S sklanjanjem pod sedeže med vožnjo vemo, kako je, najbolje pa to vedo tisti, ki so se prav zaradi tega znašli na strehi.

Ne pozabite, da se madež zaradi polite kave opere v pralnem stroju in drobtine brez težav pobere sesalec, ko je avtomobil varno parkiran pred domačo garažo.

Če ste lačni in žejni, se ustavite in pojejte ter popijte v miru. Ne pozabite tudi na ustrezen izbor prehrane na daljših poteh.

Nesreča z nezavarovanim vozilom: Kdo plača škodo?

Kako ravnati, če povzročitelj nima urejenega zavarovanja avtomobilske odgovornosti?

Čeprav je zavarovanje avtomobilske odgovornosti zakonsko predpisano, ga določeno število ljudi kljub vsemu ne sklene. Po podatkih Slovenskega zavarovalnega združenja so lani obravnavali 195 takšnih primerov. V nadaljevanju podajamo najbolj pomembne nasvete, kako ravnati, če ste udeleženi v prometni nesreči, kjer ima povzročitelj nezavarovano motorno vozilo.

Glasba je žal nemalokrat lahko v avtomobilu kot pri vadbi motivacijski dejavnik. Pri teku seveda ni nič narobe, če dobra pesem dvigne ritem, v avtomobilu pa se vsekakor izogibajte vožnji po notah in ritmu. N, Dejstvo je, da varen voznik ne samo videt, pač pa tudi sliši okolico in svoj avtomobil. | Foto: Thinkstock Glasba je žal nemalokrat lahko v avtomobilu kot pri vadbi motivacijski dejavnik. Pri teku seveda ni nič narobe, če dobra pesem dvigne ritem, v avtomobilu pa se vsekakor izogibajte vožnji po notah in ritmu. N, Dejstvo je, da varen voznik ne samo videt, pač pa tudi sliši okolico in svoj avtomobil. Foto: Thinkstock

Avtomobil ni koncertna dvorana

Promet ima svoj ritem, ki ga ne vodijo ne note ne akordi. Ne pozabite tega. | Foto: Thinkstock Promet ima svoj ritem, ki ga ne vodijo ne note ne akordi. Ne pozabite tega. Foto: Thinkstock

Poslušanje priljubljenih radijskih postaj ali glasbe iz številnih medijskih nosilcev današnjega časa lahko ustvarja pozitivno vzdušje med vožnjo, le glasnost naj bo zmerna, da ne bo moteča, ker zmanjšuje zbranost voznika. Ravno tako je treba slišati hupo ali sireno intervencijskega vozila, piščal policista in zvok motorja. Avtomobil ni glasbeni studio, kjer bi uživali v karaokah s prijatelji. Upoštevajte, da notranjost avtomobila kljub silnemu elektronskemu napredku akustike ni koncertna dvorana, pa tudi izbira glasbene zvrsti naj bo primerna.

Razgibani rock'n'roll nas lahko zapelje v merjenje moči z drugimi vozniki, preveč pomirjujoča glasba pa lahko privede do točke, ko voznik celo zaspi za volanom. Ritem in glasnost glasbe torej ne sme vplivati na tempo in slog vožnje, ne navzgor ne navzdol. Promet ima svoj ritem, ki ga ne vodijo ne note ne akordi. Tega ne gre pozabiti, kakor tudi dobre glasbe ne, da vas spremlja na poteh.

Zakaj se lahko postopek reševanja škode zavleče?

Postopek reševanja škode se lahko zavleče zaradi več razlogov.

Bili ste udeleženi v prometni nesreči, ki je niste povzročili. S soudeleženci v prometni nesreči ste si izmenjali osebne podatke, podatke o zavarovanju in vozilu ter natančno izpolnili evropsko poročilo o prometni nesreči, skupaj s skico in morebitno ugotovljeno odgovornostjo udeležencev. Ker je nastala večja materialna škoda, ste na kraj dogodka poklicali tudi policijo. Nato ste z vso dokumentacijo o škodnem dogodku v roku treh dni obvestili zavarovalnico. Z vaše strani je s tem postopek končan. Kaj pa zdaj?

Večje in manjše provokacije izza volana, ki so odraz nestrpnega prometnega vedenja, lahko agresivno vožnjo vzbudijo tudi pri voznikih, ki sicer ne spadajo v kategorijo problematičnih, agresivnih in nestrpnih voznikov. Vožnja, kolesarjenje in pešačenje pomenijo sobivanje z drugimi udeleženci v prometu, lahko tudi na razmeroma skopo odmerjenem prostoru. Strpnost je v prometu ključna, razrahljani živci so lahko usodno stikalo, ki vodijo tudi v nesrečo. Strpnost je še toliko bolj pomembna, ko na cesti zaradi zastojev vse ne poteka tako, kot bi moralo. | Foto: Thinkstock Večje in manjše provokacije izza volana, ki so odraz nestrpnega prometnega vedenja, lahko agresivno vožnjo vzbudijo tudi pri voznikih, ki sicer ne spadajo v kategorijo problematičnih, agresivnih in nestrpnih voznikov. Vožnja, kolesarjenje in pešačenje pomenijo sobivanje z drugimi udeleženci v prometu, lahko tudi na razmeroma skopo odmerjenem prostoru. Strpnost je v prometu ključna, razrahljani živci so lahko usodno stikalo, ki vodijo tudi v nesrečo. Strpnost je še toliko bolj pomembna, ko na cesti zaradi zastojev vse ne poteka tako, kot bi moralo. Foto: Thinkstock

Na družinskem izletu bodite zgled, ne nasedajte provokacijam in ne rešujte konfliktov za volanom

Družinska vožnja naj bo mehka in umirjena, saj večina potnikov, zlasti otrok; ne mara premetavanja zaradi zaviranja, pospeševanja in zavijanja. Vnaprej se moramo tudi sprijazniti z Murphyjem, ki bo poslal otroka na lulanje takoj po tem, ko bomo prehiteli še zadnjega počasnega voznika pred nami. No, vožnjo moramo prekiniti tudi zaradi otroškega joka in ga potolažiti na prvem primernem mestu za postanek. 

Ko morate posredovati zaradi neugodnega počutja najmlajših potnikov, obvezno varno ustavite in pomirite jok. Ne poskušajte s stegovanjem izza volana pobirati dud, stekleničk ali igrač, je prenevarno. Ko se izza volana obrnete proti otroku na zadnjih sedežih se zgodita dve nevarnosti: pogled umaknete s ceste in največkrat nevede z roko, ki še drži volan nehote nenadzorovano potegnete volan in spremenite kot koles, da avtomobil zavije brez nadzora. Kar nekaj nesreč se vasko leto pripeti zaradi tega vzroka.

Pa še tole: otroci vidijo vse, spremljajo naše ravnanje in se učijo, zato jim mora naša vožnja predstavljati zgled. Kaj pomaga prometna vzgoja v vrtcih in kolesarski izpiti v petem razredu, če pa vidijo, da očka drvi z 200 kilometri na uro, prehiteva čez polno črto, vozi tik za odbijačem vozila spredaj, nestrpno hupa, glasno zmerja soudeležence v prometu … Prometna kultura je del vzgoje najmljaših. Velja biti za vzgled in svojim otrokom že zelo zgodaj dati osnovo za dobrega in varnega voznika.

Kako ravnati, če povzročitelj pobegne z mesta nesreče?

Lani je v povprečju vsak dan več kot sedem voznikov povzročilo nesrečo in pobegnilo.

Veste, kako je treba ravnati v takšni situaciji in kako lahko uveljavite povračilo škode na vašem vozilu? Serijo člankov o prometnih nesrečah s posebnostmi nadaljujemo s primerom trka z neznanim vozilom.


Glede nameščanja otrok v avtomobil ne bomo ponavljali znanih dejstev o varnih sedežih in priključkih isofix. Ne improvizirajte z spreminjanjem sedeža v posteljo. Tudi na nočnih poteh ne. Je prenevarno. Opozoriti vas želimo na predmete, ki jih ima otrok med vožnjo v rokah. Trde plastične ali kovinske igrače lahko otroka ranijo že med malo močnejšim zaviranjem ali izogibanjem. Opozarjamo tudi na hrustljave palčke, ki že med manjšimi tresljaji lahko zbodejo otroka (seveda, če ste med tistimi, ki dovolite prehranjevanje v avtomobilu). In ko bo otrok potožil, da mu je hrana ali igrača padla iz rok, je nikar ne skušajmo pobrati kar med vožnjo. | Foto: Thinkstock Glede nameščanja otrok v avtomobil ne bomo ponavljali znanih dejstev o varnih sedežih in priključkih isofix. Ne improvizirajte z spreminjanjem sedeža v posteljo. Tudi na nočnih poteh ne. Je prenevarno. Opozoriti vas želimo na predmete, ki jih ima otrok med vožnjo v rokah. Trde plastične ali kovinske igrače lahko otroka ranijo že med malo močnejšim zaviranjem ali izogibanjem. Opozarjamo tudi na hrustljave palčke, ki že med manjšimi tresljaji lahko zbodejo otroka (seveda, če ste med tistimi, ki dovolite prehranjevanje v avtomobilu). In ko bo otrok potožil, da mu je hrana ali igrača padla iz rok, je nikar ne skušajmo pobrati kar med vožnjo. Foto: Thinkstock

Telefon, splet, sporočila SMS … saj veste, oči na cesti in roke na volanu

Ste kdaj postali pozorni na vozilo, ki je čudno vijugalo pred vami in izmenično zavijalo prek desne robne črte ali pa na levo v sosednji prometni pas? "Tale pa morda vozi vinjen ali pa je utrujen", ste morda rekli. Ko ste se spravili mimo slalomista naprej, ste videli, da se mirno ukvarja z zaslonom svojega pametnega telefona.

Tudi uporaba mobilnih naprav ima še pred vzpostavljenim pogovorom lahko podoben vpliv na vožnjo kot pisanje sporočil. Celo pri prostoročni uporabi je treba iskati stik na zaslonu (razen pri napravah z govornimi ukazi) in pri tem odvračati pogled s ceste pred seboj. Povsem drugačen vpliv na voznika pa ima vsebina pogovora. Lahko gre za veselo ali žalostno novico ali neko podrobnost, ki v tolikšni meri vpliva na voznika, da niti ne ve, kaj se med pogovorom dogaja na cesti.

Na avtomobilske zaslone prihaja tudi splet. Tisoč in ena zanimivost torej, ki pritegne voznikovo pozornost, četudi po spletu brskajo sopotniki. Previdno torej, vaša osnovna in edina zares nujna komunikacija, ko sedite za volanom, je med vami, avtomobilom in cesto, ne pozabite.

Nešteto preventivnih akcij se vsako leto odvije po vsem svetu, da bi vozniki razumeli nevarnosti neodgovorne rabe sodobnih komunikacijskih kanalov. Avtomobilski proizvajalci že ponujajo glasovno vodenje, avtomobil vam že zna prebrati vsebino sporočil, prostoročno telefoniranje je na voljo že v praktično vsakem malo bolj opremljenem avtomobilu, zato ni razloga, da bi s ceste pogled umikali na zaslon telefona. Samo sekunda je dovolj, da se zaradi skušnjave poči, da spregledate peščca, da izsilite prednost, da zamudite točko zaviranja ... Sodobna tehnologija omogoča varno komunikacijo, je pa res, da si je treba vzeti minuto ali dve časa ter povezati telefon in avtomobil. | Foto: Thinkstock Nešteto preventivnih akcij se vsako leto odvije po vsem svetu, da bi vozniki razumeli nevarnosti neodgovorne rabe sodobnih komunikacijskih kanalov. Avtomobilski proizvajalci že ponujajo glasovno vodenje, avtomobil vam že zna prebrati vsebino sporočil, prostoročno telefoniranje je na voljo že v praktično vsakem malo bolj opremljenem avtomobilu, zato ni razloga, da bi s ceste pogled umikali na zaslon telefona. Samo sekunda je dovolj, da se zaradi skušnjave poči, da spregledate peščca, da izsilite prednost, da zamudite točko zaviranja ... Sodobna tehnologija omogoča varno komunikacijo, je pa res, da si je treba vzeti minuto ali dve časa ter povezati telefon in avtomobil. Foto: Thinkstock

Red v prtljažniku!

Urejenost vsebine v prtljažniku je zelo pomebna za varnost potnikov. Bodite čim bolj natančni in dosledni pri polnjenju prtljažnika. Na voljo so tudi zaščitne mreže v primeru, ko izkoritite celotno prostornino tam zadaj. | Foto: Urejenost vsebine v prtljažniku je zelo pomebna za varnost potnikov. Bodite čim bolj natančni in dosledni pri polnjenju prtljažnika. Na voljo so tudi zaščitne mreže v primeru, ko izkoritite celotno prostornino tam zadaj.

Polička za zadnjimi sedeži je tako pripravna za hitro odlaganje predmetov, za katere se že med močnejšim zaviranjem lahko izkaže, da sodijo v prtljažnik. Različni kosi prtljage lahko pri nagli zaustavitvi z veliko kinetično energijo poletijo naprej in tudi če zgrešijo tilnike potnikov, so vsaj moteči, posebej če jih začne voznik pobirati kar med vožnjo.

Zlasti nevarni so večji predmeti, ne samo na zadnji polici, ampak tudi, če so do stropa nameščeni v prtljažniku brez zaščitne mreže, ki bi obvarovala potnike v kabini.

Toča ne pomeni konec sveta, odločitev v paniki pa naredi več škode kot ledena zrna

Pozor: Predor ni garaža, kjer bi se vaš avtomobil lahko skrival pred točo!  | Foto: Thinkstock Pozor: Predor ni garaža, kjer bi se vaš avtomobil lahko skrival pred točo! Foto: Thinkstock

Če vas na avtocesti zajame poletna nevihta s točo, naj vas ne premamijo predori in nadvozi, kjer bi se toči nedvomno uspešno izognili ter poskrbeli za nedotaknjen sij vaše pločevin. Ampak tako močna, morda celo pretirana skrb za podobo avtomobila, lahko ima zelo hude posledice.

Nikar v nevarnost zaradi načete lepote avtomobila ne spravljajte sebe in drugih. Razmislite, ali je bolje, da po pločevini tolče toča, ali da vas obtolčejo vozila za vami, ki ne bodo uspela pravočasno ustaviti.

Vedite, da zaradi toče med vožnjo pod avtomobilsko streho še ni bil poškodovan noben voznik niti sopotnik. Zaradi nepravilnega ustavljanja v slabi vidljivosti pa je že velikokrat prišlo do poškodb, tudi usodnih. Zato namesto nevarnega ustavljanja izberite previdno vožnjo in zmanjšajte hitrost, ker je vidljivost slaba, pot ustavljanja pa daljša. Za to vremensko nevšečnost poiščite kritje na polici oziroma na prvem izvozu zapeljite z avtoceste ali na počivališče, kar pač pride prej na vrsto ter se ustavite brez tveganja.

Pred točo ste v avtu varni in škoda zaradi nje je manjša, kot če se v vas zaleti tovornjak. | Foto: Thinkstock Pred točo ste v avtu varni in škoda zaradi nje je manjša, kot če se v vas zaleti tovornjak. Foto: Thinkstock

Ne spreglejte