Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2016,
13.12

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Foto: Klemen Korenjak

Natisni članek

sneg zima Varna vožnja crossover Renault Renault Kadjar advertorial zimska rekreacija

Sreda, 14. 12. 2016, 13.12

2 meseca

Renaultov nasvet, kako se učinkovito izogniti pastem zimske vožnje

Renaultov zimski nasvet: vozniška previdnost je temelj, pomaga pa napredna tehnologija #foto

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Foto: Klemen Korenjak

Renault Kadjar | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Zima je tisti letni čas, ki na ceste prinese največ pasti in hitro spreminjajočih se voznih razmer. Za varno vožnjo sta ključna vozniška zbranost in avtomobil v dobri kondiciji. Renaultovi crossoverji s sistemom naprednega štirikolesnega pogona in prilagojenim delovanjem nadzora zdrsa pogonskih koles vam bodo pomagali obvladati zahtevne razmere in se izogniti zimskim pastem. Vozimo varno.

V razmislek: avtomobil se ceste drži v štirih točkah, katerih površina je primerljiva z moško dlanjo

Renault Kadjar | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak V zahtevnih zimskih voznih razmerah je ključno voznikovo zavedanje, da je previdnost mati modrosti. Ta previdnost ne pomeni samo reakcij za volanom, temveč tudi pripravo avtomobila na zimo, za kar znajo učinkovito in hitro poskrbeti v strokovni in dobro razvejani Renaultovi mreži pooblaščenih servisov.

Avtomobil hitro spravijo v vrhunsko zimsko kondicijo, poleg pregleda akumulatorja in ustrezne oskrbe proti mrazu odpornih tekočin pa ponujajo tudi vse celovite vulkanizerske storitve ter akcijske cene zimskih pnevmatik in platišč vseh dimenzij.

Renaultovi modeli ponujajo dovolj prostora in odlagalnih površin, da boste v njih brez težav spravili tudi priporočljivo zimsko opremo (metlico, lopato, toplo odejo, dodatno vodo s sredstvom proti zamrzovanju za čiščenje stekel), ki bo vselej pri roki. | Foto: Klemen Korenjak Renaultovi modeli ponujajo dovolj prostora in odlagalnih površin, da boste v njih brez težav spravili tudi priporočljivo zimsko opremo (metlico, lopato, toplo odejo, dodatno vodo s sredstvom proti zamrzovanju za čiščenje stekel), ki bo vselej pri roki. Foto: Klemen Korenjak Naj vas spomnimo, da je kakovostna zimska oprema izjemno pomembna naložba v varnost, pri tem pa so na prvem mestu zimske gume. Te ob napredni tehnologiji Renaultovih varnostnih sistemov vožnjo v zahtevnih razmerah naredijo veliko manj stresno in predvsem res bolj varno.  

Nikakor ne pozabite, da avtomobil stik s cesto oziroma oprijem in smer drži na površini, ki je na vsakem kolesu velika za eno povprečno moško dlan.

Prav vi lahko močno vplivate na to, da bo ta "dlan" zares močna in skupaj s pametnimi varnostnimi sistem veliko bolj vozno učinkovita.

Če vam avtomobil začne zanašati na poledenelem cestišču, se izogibajte sunkovitemu obračanju volana in ostanite mirni. Vsa Renaultova vozila imajo ABS-sistem proti blokiranju koles in ESP-sistem za nadzor stabilnosti vozila. V primeru močnega zaviranja na poledenelem cestišču samodejno izvedejo serijo pritiskov in popuščanj zavore ter zavorno moč na posamezno kolo razporejajo tako, da kar najhitreje stabilizirajo vozilo. | Foto: Klemen Korenjak Če vam avtomobil začne zanašati na poledenelem cestišču, se izogibajte sunkovitemu obračanju volana in ostanite mirni. Vsa Renaultova vozila imajo ABS-sistem proti blokiranju koles in ESP-sistem za nadzor stabilnosti vozila. V primeru močnega zaviranja na poledenelem cestišču samodejno izvedejo serijo pritiskov in popuščanj zavore ter zavorno moč na posamezno kolo razporejajo tako, da kar najhitreje stabilizirajo vozilo. Foto: Klemen Korenjak

Renaultovi nasveti za varno zimsko vožnjo po zasneženih cestah:

Na snegu je zelo pomembna izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila. Vaš Renault crossover skozi svoja napredna čutila odlično "bere" cesto in ve, kdaj se pelje po površini z manj oprijema. Temu prilagodi delovanje ključnih sistemov od nadzora stabilnosti vozila do delovanja samodejnega menjalnika ali nasveta za ustrezno prestavo pri ročnem menjalniku. | Foto: Klemen Korenjak Na snegu je zelo pomembna izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila. Vaš Renault crossover skozi svoja napredna čutila odlično "bere" cesto in ve, kdaj se pelje po površini z manj oprijema. Temu prilagodi delovanje ključnih sistemov od nadzora stabilnosti vozila do delovanja samodejnega menjalnika ali nasveta za ustrezno prestavo pri ročnem menjalniku. Foto: Klemen Korenjak Hitrost vozila zmanjšajte in jo prilagodite razmeram ter stanju vozišča.

Povečajte varnostno razdaljo med svojim Renaultom in vozilom, ki vozi pred vami.

Zavirajte z občutkom, pravočasno, narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko.

Ne spreminjajte smeri vožnje sunkovito, saj lahko vsako tako ravnanje vodi v destabilizacijo avtomobila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje.

Posebej pozorni bodite na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica. | Foto: Klemen Korenjak Posebej pozorni bodite na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica. Foto: Klemen Korenjak Vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali sunkovitega zaviranja. Posebej pozorni bodite na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica.

Ko se odpravite na pot, poskrbite, da se vam ne bo mudilo. Od doma se poskušajte odpraviti malo prej, tako da ne boste zamujali in boste lažje vozili mirno. Poskrbite za ustrezno zalogo goriva oziroma napolnjeno električno baterijo pri električnih modelih Renault Z.E.

Upoštevajte soudeležence v prometu. Bodite zbrani, predvsem pa strpni in s smerniki vselej nakažite smer. Vozite varno in kulturno, pri čemer vam bo pomagala napredena in učinkovita tehnologija Renault, na katero se lahko zanesete tudi v najtežjih voznih razmerah.

Renaultovi crossover modeli se ne bojijo zime: zahvaljujoč visokemu položaju za vožnjo in različnim možnostim prenosa moči vam Renault stoji ob strani v vseh okoliščinah. Na voljo je napredni sistem štirikolesnega pogona ALL MODE 4x4-i ali pa Sistem Extended Grip, ki v načinu dvokolesnega pogona poskrbi za preprečevanje zdrsa pogonskih koles s samodejno prilagoditvijo delovanja na različnih podlagah. | Foto: Klemen Korenjak Renaultovi crossover modeli se ne bojijo zime: zahvaljujoč visokemu položaju za vožnjo in različnim možnostim prenosa moči vam Renault stoji ob strani v vseh okoliščinah. Na voljo je napredni sistem štirikolesnega pogona ALL MODE 4x4-i ali pa Sistem Extended Grip, ki v načinu dvokolesnega pogona poskrbi za preprečevanje zdrsa pogonskih koles s samodejno prilagoditvijo delovanja na različnih podlagah. Foto: Klemen Korenjak

Naložba v varnost in vozniško udobje: napreden sistem štirikolesnega pogona ALL MODE 4x4-i

Kadjarjev sistem vam omogoča vsestranskost vožnje. Ne gre zgolj za vožnjo zunaj urejenih cest, temveč tudi pomemben varnostni dejavnik na asfaltu, ki v vseh razmerah ponudi veliko več oprijema, stabilnosti in nadzora zaradi učinkovitejšega prenosa vlečne moči na podlago. Vključuje sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles (ETC) in sproti vklaplja razdelilno gonilo, kar omogoča, da se na zadnji kolesi skladno s hitrostjo in stopnjo oprijeme vozila prenese najustreznejša količina navora. | Foto: Klemen Korenjak Kadjarjev sistem vam omogoča vsestranskost vožnje. Ne gre zgolj za vožnjo zunaj urejenih cest, temveč tudi pomemben varnostni dejavnik na asfaltu, ki v vseh razmerah ponudi veliko več oprijema, stabilnosti in nadzora zaradi učinkovitejšega prenosa vlečne moči na podlago. Vključuje sistem za preprečevanje zdrsa pogonskih koles (ETC) in sproti vklaplja razdelilno gonilo, kar omogoča, da se na zadnji kolesi skladno s hitrostjo in stopnjo oprijeme vozila prenese najustreznejša količina navora. Foto: Klemen Korenjak

Vse, kar morate storiti, je, da zavrtite nadzorno kolesce in izberete ustrezen način: 2WD, Auto ali Lock.

V načinu 2WD vozilo deluje zgolj na dvokolesni pogon na sprednjih kolesih. V običajnih voznih razmerah ta način zagotavlja najnižjo mogočo raven porabe goriva.

V načinu Auto se navor v običajnih voznih razmerah prenaša izključno na sprednji kolesi. Pri izgubi oprijema se do 50 odstotkov navora prenese na zadnjo os.

V načinu Lock se navor v razmerju 50/50 razporedi med sprednjima in zadnjima kolesoma ter se ohrani na isti ravni pri hitrosti do 40 kilometrov na uro na peščenih, blatnih ali zasneženih površinah, kar omogoča izboljšan oprijem na neutrjenih površinah. Za ta program noben snežni klanec ne bo prestrm za speljevanje.

Ne pozabite, da so pozimi ceste pogosto spolzke, prav tako na njih poteka delo, ko odstranjujejo posledice padavin. Z varnostno razdaljo boste poskrbeli za varno zaviranje, ko se bo pred vami pojavilo kaj nepričakovanega. Renault vam bo pri tem pomagal z učinkovitim sistemom proti naletu. | Foto: Klemen Korenjak Ne pozabite, da so pozimi ceste pogosto spolzke, prav tako na njih poteka delo, ko odstranjujejo posledice padavin. Z varnostno razdaljo boste poskrbeli za varno zaviranje, ko se bo pred vami pojavilo kaj nepričakovanega. Renault vam bo pri tem pomagal z učinkovitim sistemom proti naletu. Foto: Klemen Korenjak  

Ne spreglejte