Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 15.31

8 let

Pozimi lahko blažilniki otrdijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Blažilniki ali amortizerji naj bi se med normalnim delovanjem brez težav pretolkli skozi garancijsko dobo avtomobila, z leti pa njihova zmogljivost počasi popušča.

Lastnikom starejših vozil se zgodi, da sami opazijo, kako se prednji ali zadnji del avta (ki ni spaček) čudno pozibava. Med vozniki pa je nasploh manj znano, da tudi nizke temperature lahko vplivajo na delovanje blažilnikov.

Najpogostejši razlog je starost

Kot pri vsaki mehanski komponenti vozila, prihaja tudi pri blažilnikih do okvar zaradi dotrajanosti posameznih sestavni delov. Med dolgoletno uporabo prihaja do različnih sil na podvozje vozila in tudi za udarce, ki se ne poznajo samo na vzmeteh, ampak tudi na blažilnikih (če ne še kje drugje). Zaradi deformiranja notranjih elementov (osnovne osi, vodil, ventilov, tesnil) blažilniki ne morejo več opravljati svoje naloge, se pravi ne morejo zaustaviti nihanja avtomobilskih vzmeti.

Blažilniki so toplotno obremenjeni

Ti deli podvozja so med vožnjo mnogo bolj obremenjeni, kot si to lahko predstavljamo. Tudi na avtomobilski cesti se teleskopsko sestavljeni deli blažilnika med seboj krčijo in raztezajo, pri čemer se v notranjosti skozi ventile pretaka olje iz ene komore v drugo. Večina voznikov tudi ne ve, da se zaradi tega amortizerji med vožnjo segrevajo. Pri dolgotrajnem priganjanju vozila po slabših cestah je toplotna obremenitev večja, zato je na dirkalnikih posebej poskrbljeno za njihovo hlajenje.

Vloga tesnila

Velika večina voznikov nima možnosti vpogleda v notranjost blažilnika. Pri dvignjenem avtu, na primer med zamenjavo koles, pa lahko vsaj opazimo kromirano osovino, ki izginja v spodnji del ohišja blažilnika. Bolj natančen opazovalec bo morda na tem mestu videl tudi tesnilni obroč. Ta poskrbi, da med nihanjem blažilnika ne pride v njegovo notranjost umazanija in vlaga, vendar je sposobnost tesnenja časovno omejena. Nanjo vpliva na primer delovanje soli, peska, vlage in umazanije, celo nepazljivo delo v ličarski delavnici! Že rahel nanos barve, ki se zasuši na kromiranem steblu, povzroči slabo tesnenje in prodiranje vlage ter nesnage v notranjost.

Amortizer zmrzne!

V notranjosti starejšega blažilnika se s prodiranjem vlage sčasoma nebere voda. Pomešana z oljem nastane emulzija, ki pri nizkih temperaturah zmrzne in popolnoma ohromi delovanje blažilne naprave. Zamrznjena notranjost amortizerja deluje tako, kot če bi nam kakšen "kvazi tuner" pripravil trdo podvozje, pri tem pa bi pozabil na usklajenost med vzmetmi in blažilniki. Vožnja z "zmrznjenimi" amortizerji izgleda neudobno trda, avto poskakuje s kratko odmerjenimi sunki, za povrh pa se lega na cesti prav nevarno poslabša.

Nasvet?

Vozniki redno servisiranih vozil ga ne potrebujejo. Starejša vozila pa je dobro pred zimo zapeljati k usposobljenim mojstrom. Kako dolgo nekateri odlašajo, so nam pokazali v delavnici Amortizer iz Dola pri Ljubljani.

Ne spreglejte