Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2007,
13.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 28. 11. 2007, 13.01

8 let

Okrasni pokrovi za okras

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Plastični kolesni pokrovi služijo avtu v okras in zaščito, lahko so tudi cenejši vizualni nadomestek za lito platišče.

Če pustimo jeklena platišča nepokrita, ne izgledajo prav lepo, so pa vseeno lepša od tistih koles, ki jih "krasijo" poškodovane plastike. In šoferji vemo, kako malo je treba, da se okrasni pokrovi lomijo, počijo in sploh razkazujejo razne "bojne" sledove.

"Bojnim" ranam se ne da izognit

Okrasni pokrovi naj bi poleg "okrasju" služili zaščiti jeklenegih platišč in preprečevali dostop umazanije do kolesnih vijakov. Plastika prestreže marsikateri kamen(ček), kar bi se sicer poznalo na jekleni površini, s tem pa se pokrov spreminja lepotno in tudi po strukturi. Pri tem nimamo šoferji praktično nobenega pametnega protiukrepa. Ko se nabere preveč raz in odrgnin, je treba pač nabaviti nov pokrov.

Šoferske nerodnosti

Vsak med nami je že uspel "prisloniti" vsaj enega od koles k pločniku, tako da je nerodnost ostala dokumentirana na platišču oziroma na kolesnemu pokrovu. Za tovrstne primere nam (štorom) ni kaj svetovati. Kolesni pokrov pa lahko dotolčemo tudi pri menjavi, na primer pri "gumidefektu". Med odstranjevanjem plastične zaščite se nam lahko zgodi, da se del(ček) pokrova odkrhne. Pri tem se je dobro vnaprej spomniti na lastnosti materialov iz plastike.

Staranje plastike

Novi kolesni pokrovi so dovolj mehki oziroma prožni, da jih lahko brez težav snamemo in znova namestimo na način, kot je navedeno v navodilih za uporabo vozila. S staranjem pa temu ni več tako. Zaradi temperaturnih vplivov, kemičnega učinkovanja s ceste in tudi zaradi vpliva UV žarkov, se plastika trdnostno spreminja in postaja vedno bolj krhka. To moramo upoštevati, sicer se zgodi kaj podobnega kot je prikazano na fotografiji.

Original ali cenejše nadomestilo?

Kdor je nagnjen k pretesnemu približevanju robnikom, mora za to pač plačevati določeno ceno. Pri tem ni vseeno ali kupuje originalne kolesne pokrove ali pa se napoti v prvi trgovski center. Vemo namreč, da za ceno enega "tovarniškega" pokrova lahko kupimo vsaj štiri neoriginalne "radkape", pa še več kot za ene vampe bo ostalo.

Prednosti nadomestkov: nižja cena; nepridipravi jih verjetno ne bodo sunili

Prednosti originalov: vidi se znamka; oblikovalske poteze proizvajalca so nespremenjene; ohranjen je predviden način dostopanja zraka k zavoram

Ne spreglejte