Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 7. 2011,
13.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 6. 7. 2011, 13.14

7 let, 12 mesecev

Novi zakon z novo prepovedjo parkiranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na mestnih ulicah po novem velja posebna prepoved ustavljanja in parkiranja, čeprav tega ne prepoveduje noben prometni znak. Treba je prebrati ZPrCP, člen 65, odstavek 4, točko 12. Globa? 80 evrov.

Kaj pravi ta 12. točka?

Ustavitev in parkiranje je prepovedano na vozišču v naselju, kjer poteka dvosmerni promet in ločilne črte niso vrisane.

S to določbo je zakonodajalec razširil seznam cestnih površin, na katerih je ustavljanje in parkiranje prepovedano (na primer na pločniku, na prehodu za pešce, za kolesarje, čez železniško progo, na smernem vozišču z dvema ali več prometnimi pasovi …). Obenem je tudi omejil že od prej poznano določbo 10. točke istega člena, ki pravi: Ustavitev in parkiranje je prepovedano na delu ceste, kjer bi bil prost prehod med ustavljenim oziroma parkiranim vozilom in neprekinjeno ločilno črto ali usmerjevalnim poljem na vozišču ali nasprotnim robom vozišča ali kakšno drugo oviro na cesti, široki manj kot tri metre.

Primer: ulica Mirje v Ljubljani

Ulica Mirje predstavlja enega od primerov prepovedanega parkiranja po novem zakonu. S strani Emonske ceste ni prometnega znaka za prepoved ustavljanja in parkiranja, zato so vozniki ta odsek uporabljali za parkiranje, redarji pa so nameščali obvestila o prekršku le tistim, ki so parkirali preblizu prehoda za pešce.

Ampak samo do prvega julija letos, ko je stopil v veljavo zgoraj citirani člen, ki ga ne pozna praktično nihče. In redarji so šli takoj v akcijo, ki prinaša 80 evrov po "komadu". V času zbiranja podatkov za članek pa so šli še korak naprej in začeli na vozila nameščati lisice.

Roko na srce ...

… na Mirju je res "štala", posebej kadar se kaj dogaja v Križankah. Vendar se ni mogoče izogniti občutku, da ima oblast rajši neopazen predpis, ki zagotavlja dotok denarja v blagajno, kot pa red na cesti. Tega bi lahko zagotovili na povsem jasen način z ustreznim prometnim znakom. Zadeva pa deluje prav smešno, saj morajo tudi tujci poznati 65. člen ZPrCP, 4. odstavek in v njem izbrskati (ter razumeti) točko 12. Bla bla bla …

Ne spreglejte