Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 5. 2010,
12.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 5. 2010, 12.25

8 let

Manj znane omejitve hitrosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odkar je ZVCP zasolil kazni za prekoračitev največje dovoljene hitrosti, smo vozniki z omejitvami še kar na tekočem. Nekatere omejitve pa vseeno ostajajo manj znane. Naj jih nekaj naštejemo.

Rolkarji med pešci

Gre za nekatera prevozna sredstva, ki v smislu določb ZVCP niso vozila, omogočajo pa vožnjo z večjo hitrostjo od premikanja pešcev. Skiro, kotalke, rolke, rolerji in druga posebna prevozna sredstva se lahko uporabljajo v cestnem prometu samo tam, kjer je dovoljena hoja pešcev oziroma vožnja s kolesi. Ta sredstva na površinah, namenjenih pešcem, ne smejo presegati hitrosti, s kakršno se gibljejo pešci. V ZVCP ta hitrost sicer ni opredeljena, tako da hitri Usain Bolt na kakšnem pločniku še ni padel na radar.

Turistični vlak

Na cestah zunaj naselij hitrost ne sme biti omejena na manj kot 40 km/h. Izjemoma je lahko le začasno nižja zaradi izrednih dogodkov, na primer zaradi poškodb cestišča ali česa podobnega. Pa vendar je predpisana, a le za voznike turističnih vlakcev, ki turistov ne smejo prevažati hitreje od 20 kilometrov na uro.

Kolesarske steze

To je največja hitrost, s katero lahko vozijo kolesarji na kolesarskih stezah. Poudarek je na kolesarskih stezah. Tam kjer jih ni, uporabljajo kolesarji isto cestno površino kot ostali vozniki in v naseljih načeloma zanje velja 50 km/h.

Gozdne ceste

Na gozdnih cestah velja omejitev hitrosti na 40 kilometrov na uro. Tega pravila pa ne najdemo v ZVCP, čeprav se na gozdnih cestah tudi odvija javni promet. Upravičeno lahko trdimo, da te omejitve ne pozna 99 odstotkov voznikov in da jo poznajo le tisti, ki imajo opravka z gozdarsko zakonodajo. Omejitev je namreč zapisana v Pravilniku o gradnji, vzdrževanju in načinu uporabe gozdnih prometnic, ta pa ima podlago v Zakonu o gozdovih.

Verige, megla, vleka

Vozila, ki imajo na kolesih nameščene verige, lahko vozijo največ 50 km/h. Te hitrosti prav tako ne smemo preseči, kadar je vidljivost manjša od 50 metrov. Enaka omejitev velja tudi za vleko vozila v okvari (razen na hitrih cestah in avtocestah).

Vleka na avtocesti

Velja za vleko vozila na avtocestah in na cestah, rezerviranih za motorna vozila. Kadar pride do okvare vozila na omenjenih površinah, je vleka vozila izjemoma dovoljena le do prvega izvoza oziroma počivališča, sicer pa je vleka vozila v okvari na avtocestah in hitrih cestah prepovedana.

Velja za vozila s priklopnikom, tudi za osebna vozila, ki vlečejo lahki priklopnik ali počitniško prikolico. Ampak pozor! Omejitev velja tudi na hitrih cestah in avtocestah. To omejitev zelo dobro poznajo "avtošolarji", ker prinaša "pike" na testnih polah, vozniki pa na to omejitev večinoma pozabljajo in je ne upoštevajo. Zato na avtocestah vse male prikolice, počitniške prikolice, prikolice za konje in sploh vsi lahki priklopniki kakor kavbojci in indijanci (po čukovsko) drvijo v isto smer.

Ne spreglejte