Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 3. 2016,
8.36

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

gume kako kupiti Andrej Pirnat

Ponedeljek, 14. 3. 2016, 8.36

4 leta, 6 mesecev

Kako kupiti letne pnevmatike?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Petnajstega marca lahko slovenski vozniki zimske pnevmatike pospravijo v garažo in svojega jeklenega konjička obujejo v letne. Preden odhitite po nov komplet, preverite, na kaj morate biti pozorni.

Približuje se pomlad, mraz in sivina zime pa se počasi poslavljata. To seveda pomeni več sončnih dni, višje temperature in menjavo garderobe. Tople bunde, volnene rokavice, šale, kape in podložene zimske čevlje bodo zamenjala bolj lahkotna oblačila, v "lahkotnejšo obutev" pa bomo preobuli tudi naše avtomobile.

Govora je seveda o letnih pnevmatikah. Pnevmatike so eden najpomembnejših, če ne kar najpomembnejši del vozila, saj predstavljajo edino stično točko vozila s cestiščem. Zato je zelo pomembno, da ima vsak voznik nameščene kakovostne pnevmatike, ki ustrezajo zakonodajnim predpisom in vremenskim razmeram. Preden torej v garažo pospravite komplet zimskih in namestite letne, se najprej prepričajte o njihovi ustreznosti.

Kje in kako pravilno hraniti pnevmatike, ki jih ne uporabljate?

Preden pnevmatike pospravite v kot do naslednje sezone, jih je treba temeljito očistiti in med kanali odstraniti pesek in druge delce, svetuje Tom Pleskovič, urednik portala AvtoNasveti. Pnevmatike je treba tudi označiti glede na to, na katerem kolesu so bile nameščene. Shranjujemo jih v suhem, temnem in hladnem prostoru ter tako, da ne pridejo v stik s snovmi, kot so olje, kemikalije in podobno. Če jih ne postavimo na stojalo za njihovo shranjevanje, moramo pnevmatike s platišči položiti drugo na drugo v ploskem položaju, prav tako pa je vodoraven ležeč položaj najbolj primeren za hranjenje pnevmatik brez platišč. V kolikor imate pnevmatike na platiščih je poleg pregleda in čiščenja priporočljivo korigirat tudi tlak v pnevmatiki ter ga v času hranjenja povišati za nekje 0,4 do 0,5 bar nad običajno vrednostjo.

Če gum ne skladiščite pravilno, bo njihova življenjska doba krajša. | Foto: Thinkstock Če gum ne skladiščite pravilno, bo njihova življenjska doba krajša. Foto: Thinkstock Po 15. marcu zimska oprema ni več obvezna

Slovenska zakonodaja pravi, da od 15. marca dalje zimska oprema na naših cestah ni več obvezna, zato mnogi vozniki na ta dan zimske gume zamenjajo z letnimi. Vendar se zaradi muhastega in nepredvidljivega vremena z menjavo vseeno ne velja prenagliti.

Kot nam je namreč povedal Dejan Sovilj, produktni vodja za servis pri AMZS, se je 15. marec velikokrat izkazal za prezgodnji datum, saj se znajo zimske razmere včasih pojaviti tudi še v aprilu (čeprav letos nič ne kaže na to). Zato je bolj kot datum treba upoštevati dejanske vremenske razmere.

Pri tem pa nimamo v mislih samo snega, ampak tudi nizke temperature, ki so vzrok za poledico in spolzko cestišče, prav tako pa v nižjih temperaturah (pod deset stopinj Celzija) letne pnevmatike spremenijo svoje lastnosti in se začnejo obnašati drugače oziroma nevarno. Obratno seveda velja tudi za uporabo zimskih takrat, ko so temperature višje. Zaradi mehkejše sestave se te v toplih mesecih začnejo veliko hitreje obrabljati, pride pa tudi do strukturnih sprememb, kar se odraža v slabšem oprijemu in posledično daljši zavorni poti.

Oglejte si simulacijo zavorne poti z letnimi in zimskimi gumami v različnih vremenskih pogojih:

Priporočena življenjska doba gum je pet let

Če imate doma že pripravljen komplet rabljenih letnih gum, je prvi korak, da preverite, ali izpolnjujejo vse pogoje za varno vožnjo. Če so starejše od petih let (priporočena življenjska doba s strani proizvajalcev) oziroma so prevozile več kot 60 tisoč kilometrov, je priporočljivo, da jih pred uporabo pregleda usposobljen strokovnjak (vulkanizer), če pa štejejo že več kot deset pomladi, pa jih bo najbolje zamenjati z novimi.

Življenjske dobe pnevmatik se sicer razlikujejo in so odvisne od načina vožnje, vremenskih razmer in kakovosti vzdrževanja. Jože Stružnik, generalni direktor prodaje pri Goodyear Dunlop Sava Tires, je povedal, da se pnevmatike obrabljajo postopoma, zato je včasih težko določiti, kdaj je poslabšanje delovanja že skrb vzbujajoče.

Ob tem je svetoval, da če se vozilo v ovinkih ali na mokri cesti (na primer, pri speljevanju se obrne guma v prazno) ne obnaša več tako kot navadno, če ima daljšo zavorno pot, ali če je čutiti opazne tresljaje, je čas za obisk vulkanizerja.

Pri letnih gumah je med drugim zelo pomembno kakšen imajo oprijem na mokrem cestišču. | Foto: Thinkstock Pri letnih gumah je med drugim zelo pomembno kakšen imajo oprijem na mokrem cestišču. Foto: Thinkstock

Pomembne stvari, ki jih morate pregledati pri starih letnih gumah

• če so starejše od 5 let oziroma so prevozile več kot 60 tisoč kilometrov, jih mora pregledati usposobljen strokovnjak,

• če so starejše od 10 let, jih je najbolje zamenjati z novimi,

• če se pri speljevanju na mokri cesti guma zavrti v prazno, je čas za obisk vulkanizerja,

• če profil na gumah znaša manj kot 1,6 mm, jih je nujno treba zamenjati,

• če je guma poškodovana (razpoke, izbokline, mehurji, ureznine), jo morate nujno zamenjati.

Če profil na starih znaša manj kot 1,6 mm, bo treba kupiti nove

Eden bolj jasnih znakov obrabljenosti pnevmatike je obrabljen profil, ki se tudi ob najskrbnejšem vzdrževanju sčasoma obrabi. Pri večini pnevmatik lahko obrabo preverimo sami, saj imajo vgrajene indikatorje obrabe profila.

Ti mostički se prikažejo, ko globina profila pade pod mejo, ki še zagotavlja varno vožnjo in po zakonu znaša najmanj 1,6 milimetra. Balázs Sztrányai, strokovnjak za pnevmatike iz Michelina, pa voznikom polaga na srce, da je stare letne pnevmatike še bolje zamenjati nekoliko prej, ko jim je ostalo nekje med dvema in tremi milimetri profila.

Koliko profila je ostalo, pa je vseeno, če je pnevmatika kakorkoli poškodovana. Zato morate stare gume pred namestitvijo nujno temeljito pregledati. Poškodbe imajo namreč lahko zelo resne posledice že pri nižjih hitrostih, zato takšne pnevmatike niso uporabne. Na bočnicah in tekalni plasti (profil) morate biti pozorni predvsem na razpoke, izbokline, mehurje, ureznine in druge deformacije.

Če je profil na vaših starih letnih gumah manjši od 1,6 mm, jih bo potrebno zamenjati z novimi. | Foto: Thinkstock Če je profil na vaših starih letnih gumah manjši od 1,6 mm, jih bo potrebno zamenjati z novimi. Foto: Thinkstock Pri izbiri si pomagajte z AMZS-jevim testom

Če ste torej ugotovili, da so vaše stare letne gume samo še za v smeti, ali če letnih gum sploh nimate, potem bo treba kupiti nove, kjer morate biti pozorni predvsem na njihovo splošno kakovost. Tomaž Strnišnik, prodajni svetovalec podjetja Autocommerce, je povedal, da je najboljše vodilo pri tem test pnevmatik, ki ga v Sloveniji izvaja AMZS v sodelovanju z nemškim avtoklubom ADAC, avstrijskim OAMTC ter švicarskim TCS. Podrobnega lahko preberete tudi na naši spletni strani.

Pred nakupom je pametno upoštevati tudi vaš slog vožnje, razmere, v katerih vozite, in zahteve vozila, saj trg ponuja širok razpon pnevmatik različnih zmogljivosti in cenovnih razredov, pozorni pa morate biti tudi na letnico izdelave (ta je napisana na bočni strani pnevmatike, na primer DOT 0216, kjer prvi številki pomenita teden izdelave, zadnji dve pa leto izdelave). Pri tej postavki je dobro vedeti, da imajo pnevmatike, stare do dve leti, ki so pravilno transportirane in skladiščene, enake lastnosti in vrednost kot popolnoma nove, proizvajalci pa priznavajo identično garancijo.

Še najbolj pomembno pa je, da kupite pnevmatike, ki ustrezajo homologacijskemu potrdilu in so pravih dimenzij za vaše vozilo. Vsako vozilo ima namreč zakonsko predpisano dovoljeno dimenzijo pnevmatik, ki jo določi proizvajalec in je navedena v homologacijskem kartonu vozila (lahko je navedenih tudi več dimenzij za enako vozilo).

Na kaj morate biti pozorni, ko kupujete nove letne gume?

• Test pnevmatik, ki ga vsako leto opravi AMZS in je objavljen tudi na naši spletni strani,

• upoštevajte vaš slog vožnje, razmere, v katerih vozite, in zahteve vozila,

• letnica izdelave (zapisana na bočni strani gume),

• oprijem v dežju, poraba goriva in raven hrupa,

• zavorna pot,

• ustrezne dimenzije za vaše vozilo (preverite v homologacijskem kartončku).

Test dimenzije 185/65 R15 H

AMZS test pnevmatik | Foto:

Test dimenzije 225/45 R17 Y

AMZS test pnevmatik | Foto:

Pri letnih pnevmatikah je zelo pomembno obnašanje v dežju

Ko kupujete nove pnevmatike, morate biti pozorni na več karakteristik. Med najpomembnejše štejemo tiste, ki pripomorejo k čim večji varnosti na cesti.

Kot so nam povedali pri podjetju Goodyear, se pnevmatike razlikujejo po številnih vidikih zmogljivosti, vse od oprijema v mokrem, izkoristka goriva in kotalnega hrupa (hrup pnevmatik, ki se kotalijo po cesti, kot se sliši zunaj avtomobila) do odpornosti proti akvaplaningu, vodljivosti ter oprijema na suhi podlagi.

Ena izmed pomembnejših lastnosti pnevmatike je zagotovo tudi zavorna pot, ki je izrednega pomena za varnost v cestnem prometu, saj lahko že samo nekaj decimetrov krajša zavorna pot prepreči trčenje.

Oznake na pnevmatiki | Foto:

Kaj pomenijo oznake na gumah in katere so pomembne?

Na pnevmatikah lahko najdemo veliko različnih oznak, od katerih pa so za kupca pomembne le nekatere. 

 

Dimenzijske lastnosti pnevmatike so na primer zapisane v obliki 205/55 R16 91V: 

• 205: širina pnevmatike v milimetrih,

• 55: višina pnevmatike v odstotku glede na širino pnevmatike,

• R: zgradba pnevmatike (radialna),

• 16: premer platišča, v colah,

• 91: indeks nosilnosti,

• V: indeks hitrosti

 

Hitrostni razred pomeni najvišjo dovoljeno hitrost pravilno napolnjene in obremenjene pnevmatike, izražen pa je s črkovno kodo. Na primer: pri pnevmatiki hitrostnega razreda "V" največja dovoljena hitrost znaša 240 km/h. Pri nakupu pnevmatik je bistveno, da je njihov hitrostni razred višji od najvišje hitrosti vozila.

Razred obremenitve pnevmatike pomeni njeno največjo nosilnost. Pomembno je, da se pri izbiri pnevmatik upošteva tudi to specifikacijo - skladno s priporočili proizvajalca vozila. Nosilnost pnevmatik je zapisana v obliki indeksa nosilnosti in se nahaja poleg simbola hitrosti.

Datum proizvodnje pnevmatike je označen s štirimestno kodo tedna in leta izdelave (na primer DOT 0216 - prvi številki pomenita teden izdelave, drugi dve pa leto izdelave).

 

Po uredbi EU in zakonskih predpisih pa morajo biti pnevmatike od leta 2012 dalje opremljene tudi z nalepko, ki vsebuje naslednje parametre:

• Poraba goriva: označena z razredi od A (najboljša vrednost) do G (najslabša vrednost)

• Oprijem na mokri podlagi: sedem ocen od A (najboljša) do F (najslabša)

• Hrup: izražen v decibelih (dB), predstavlja vrednost zunanjega kotalnega hrupa (ena črtica pomeni tiho, tri pa glasno pnevmatiko)

 

Druge manj pomembne oznake:

XL / RF: povečana nosilnost

FR / FP / RFP / MFS: bočna zaščita platišča

SSR / ROF / RFT / EMT / ZP / DSST: sistemi, ki omogočajo nadaljnjo vožnjo tudi ob izgubi zračnega tlaka v pnevmatikah

C: pnevmatika za lahka tovorna vozila

Oznake za porabo goriva, oprijem na mokri podlagi in kotalni hrup. | Foto: Oznake za porabo goriva, oprijem na mokri podlagi in kotalni hrup. Kakšna je razlika med letnimi in celoletnimi pnevmatikami?

Nekateri vozniki, ki se jim nakup dveh različnih kompletov gum zdi potraten (zimskih in letnih), se morda nagibajo tudi k nakupu univerzalnih oziroma celoletnih gum, ki jih lahko uporabljamo tako pozimi kot tudi poleti. Pri tem pa je pomembno vedeti, kaj te gume sploh so in za koga pridejo v poštev.

Celoletne pnevmatike, ki jih najdemo tudi pod oznako "all seasons", so nekakšna mešanica letnih in zimskih pnevmatik. Izpolnjujejo zakonske zahteve tako zimskih kot tudi letnih pnevmatik in jih kot takšne lahko uporabljamo skozi vse leto. Po sestavi zmesi se približajo lastnostim zimskih in letnih pnevmatik, vendar ne dosegajo polne uporabnosti ne enih ne drugih.

Takšne pnevmatike niso kos pravim zimskim razmeram, kot sta sneg in večja poledica. Po drugi strani pa so še vedno nekoliko mehkejše in občutljivejše, tako da bomo imeli z njimi poleti nekoliko podaljšano zavorno pot in hitrejšo obrabo. So sprejemljiva možnost za manj zahtevne voznike, ki letno prevozijo manjše število kilometrov (okoli 6000), in za voznike v krajih z milejšim podnebjem, za območja z velikimi sezonskimi nihanji temperatur pa je priporočljivo uporabljati ločena kompleta pnevmatik.

Bolj kot je guma obrabljena, daljša je zavorna pot vozila. | Foto: Bolj kot je guma obrabljena, daljša je zavorna pot vozila.

Pri nakupu prek spleta bodite še posebej previdni

Pri kupovanju novih pnevmatik velja posebej opozoriti na nakupe prek spleta. Najbolj izpostavljena problema nakupa prek spleta sta starost in poškodbe pnevmatik. Na AMZS so nam povedali, da skoraj noben spletni trgovec pnevmatik ne oglašuje letnic izdelave in slik dejanskega stanja.

Zato je zelo priporočljivo, da se pred nakupom o pnevmatikah natančno informirate in od prodajalca zahtevate vse pomembne podatke, ki smo jih našteli v zgornjih vrsticah. To še posebej velja, kadar naročamo z neposredno dostavo na dom in za nakupe iz tujine. Previdnost je mati modrosti in nam lahko prihrani veliko živcev, časa in seveda denarja.

Pnevmatike je najbolj priporočljivo kupiti pri preverjenih vulkanizerjih, ki vam bodo znali s pravilnimi nasveti olajšati izbiro, hkrati pa bodo menjavo pnevmatik in morebitne dodatne storitve (centriranje, optična nastavitev podvozja) tudi strokovno izvedli.

Pnevmatike je najbolj priporočljivo kupiti in zamenjati pri usposovljenih strokovnjakih. | Foto: Pnevmatike je najbolj priporočljivo kupiti in zamenjati pri usposovljenih strokovnjakih.

Ne spreglejte