Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
29. 12. 2016,
7.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

1

Natisni članek

nesreča nesreča prometna nesreča front assist nasvet

Četrtek, 29. 12. 2016, 7.22

6 let, 6 mesecev

Front assist - Sistemi proti naletu na avtocestah niso več dragi, a rešujejo življenja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

1

Dva dogodka včerajšnjega dne. Na internetu se je pojavil videozapis s kamere v tesli X, ki je predhodno zaznal trčenje, opozoril in upočasnil svojega voznika. Na drugi strani je zaradi naleta na slovenski avtocesti ugasnilo še eno življenje.

Video – Kako tesla X prepreči trčenje na avtocesti

Tesla je svoje nove avtomobile opremila z novo generacijo sistema Autopilot, ki je v prvi vrsti asistenčni sistem pri vožnji in predvsem na avtocestah zelo dobro zaznava nevarne položaje ter vozniku pomaga s polsamodejno vožnjo. To se je zgodilo tudi njenemu lastniku med vožnjo po avtocesti na Nizozemskem, kjer je sistem zaznal bližajočo nesrečo že nekaj trenutkov preden jo je voznik sploh lahko opazil. Radarski sistem namreč ne sledi le vozilu pred vami, temveč zna zaznati tudi dogajanje z vozilom pred njim. To se je zgodilo tudi v nesreči na zgornjem videu, kjer je tesla samodejno upočasnila in opozorila voznika ter preprečila verižno trčenje.

Sistemi proti naletu ob pomoči radarja laserja in kamere predstavljajo tudi eno od temeljnih tehnologij za razvoj samovozečih avtomobilov. Danes najboljši sistemi že prepoznavajo tudi pešce in kolesarje ter zanjo sami zaustaviti in speljati. Širi se tudi razpon hitrosti, v kateri je avtomobil zmožen samodejno vzdrževati varnostno razdaljo in preprečiti nalet ali pa vsaj drastično zmanjšati posledice. Najboljši sistemi, ki so združeni z aktivnimi tempomati, zmorejo prometni tok nadzirati tudi pri hitrostih nad 200 kilometrov na uro.   Predvidevanje in komunikacija med vozili bosta v prihodnje pomembna nadgradnja tega sistema, ki bo nedvomno pripomogel uresničiti vizijo cest brez krvi in smrti.  | Foto: Mercedes-Benz Sistemi proti naletu ob pomoči radarja laserja in kamere predstavljajo tudi eno od temeljnih tehnologij za razvoj samovozečih avtomobilov. Danes najboljši sistemi že prepoznavajo tudi pešce in kolesarje ter zanjo sami zaustaviti in speljati. Širi se tudi razpon hitrosti, v kateri je avtomobil zmožen samodejno vzdrževati varnostno razdaljo in preprečiti nalet ali pa vsaj drastično zmanjšati posledice. Najboljši sistemi, ki so združeni z aktivnimi tempomati, zmorejo prometni tok nadzirati tudi pri hitrostih nad 200 kilometrov na uro. Predvidevanje in komunikacija med vozili bosta v prihodnje pomembna nadgradnja tega sistema, ki bo nedvomno pripomogel uresničiti vizijo cest brez krvi in smrti. Foto: Mercedes-Benz Osnovni sistem proti naletu danes tudi že serijski, ob doplačilu pa stane okrog 300 evrov

Tovrstni varnostno-asistenčni sistemi so seveda dragi. Tesle S in X lahko stanejo tudi več kot 100 tisoč evrov in niso dostopne širšemu krogu voznikov. Drugače pa je z osnovnimi varnostnimi sistemi, ki opozarjajo pred naleti na avtocestah. Tak bi včeraj morda rešil življenje 61-letne voznice, ki se je s peugeotom 206 na štajerski avtocesti zaletela v zadnji del tovornjaka in na mestu izgubila življenje.

Tak sistem lahko danes v novih avtomobilih "golfovega" razreda stane le okrog 300 evrov in na cesti dokazano deluje. Nekateri avtomobili imajo ta sistem danes že vključen tudi v svojo serijsko opremo in ga zato ob nakupu sploh ni treba doplačati.

Pred šestimi leti ga v nesreči 38 vozil ni imel še nihče

Taki sistemi so v avtomobile bolj množično prišli po letu 2010 in zato nesrečna voznica v peugeotu 206 – tega so nehali izdelovati prav omenjenega leta – takega sistema ni mogla imeti.

Se spomnite hudega verižnega trčenja na dolenjski avtocesti pri Grosupljem, kjer je bilo leta 2010 v nesrečo vključenih 38 vozil. Prav nobeno takrat takega sistema še ni imelo. Ko se je verižno trčenje letos januarja ponovilo na primorski avtocesti, so taki sistemi vsaj nekaj avtomobilom preprečili nalet.

Na slovenskih avtocestah so zaradi gostote prometa in neupoštevanja varnostne razdalje verižni trki dokaj pogosti. | Foto: STA , Na slovenskih avtocestah so zaradi gostote prometa in neupoštevanja varnostne razdalje verižni trki dokaj pogosti. Foto: STA ,

Kako deluje in kako pomaga preprečiti nalet?

S pomočjo radarjev zazna nevarnost trka in z glasnim zvočnim signalom opozori voznika ter po potrebi tudi samodejno zavira. Avtomobil samodejno zazna kritično zmanjšanje razdalje do spredaj vozečega avtomobila in po potrebi pomaga skrajšati zavorno pot. Z zvočnim signalom, opozorilno lučko in mehanskim opozorilom lahko prepreči trčenje.

Front Assist promet pred avtomobilom nadzira prek radarja. Če spredaj vozi drugo vozilo, sistem določi razdaljo in relativno hitrost. Ko se razdalja do vozila hitro zmanjša, sistem najprej voznika opozori z zvočnim signalom, nato še z opozorilno lučko. V tem času se prav tako zavorne obloge približajo zavornim diskom, sistem pa poveča tudi občutljivost zavorne asistence in se pripravi na zaviranje v sili. Če nevarnost trka še vedno obstaja, sistem s kratkim povečanjem zavornega tlaka ustvari opozorilni sunek. Ko voznik začne zavirati, zavore nemudoma začnejo delovati s stoodstotno močjo.

Moderni varnostno-asistenčni sistemi voznikom precej olajšajo vožnjo po avtocesti, obenem pa tudi dvigajo varnostno raven vožnje. | Foto: Gregor Pavšič Moderni varnostno-asistenčni sistemi voznikom precej olajšajo vožnjo po avtocesti, obenem pa tudi dvigajo varnostno raven vožnje. Foto: Gregor Pavšič

Pomembna asistenta tudi radarski tempomat in sistem večnaletnega zaviranja

Razlike med sistemi so sicer precejšnje in ti v vseh avtomobilih ne delujejo enako učinkovito. Boljši sistemi znajo tudi samodejno zavirati in avtomobil celo popolnoma ustaviti, če je to potrebno. Pomemben sistem je tudi samodejni radarski tempomat, ki prek radarja prav tako samodejno ohranja varnostno razdaljo do spredaj vozečega avtomobila. Tudi ti sistemi v primeru zelo goste megle ne delujejo vsi enako dobro.

Poudariti velja, da lahko v primeru slabše vidljivosti že zgolj opozorilo avtomobila močno zmanjša možnost trčenja, saj voznika opozori na nevarnost še preden jo ta lahko zagleda s svojimi očmi.

Varnostno-asistenčni sistemi znajo tudi ublažiti posledice trčenja vozila od zadaj, v primeru ko je čelno trčenje neizogibno, pa predhodno tudi zatisnejo varnostne pasove in s tem zmanjšajo poškodbe potnikov v vozilu. Pomemben je tudi sistem večnaletnega zaviranja, pri katerem avtomobil po trčenju še naprej zavira samodejno, če tega voznik ni sposoben narediti.

Cenovni razpon podobnih sistemov, ki jih proizvajalci največkrat ponujajo v paketu kot celovito rešitev, večinoma ne presega tisoč evrov.

Ne spreglejte