Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Do kod sega omejitev hitrosti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prometni znaki za izrecne odredbe veljajo do preklica oziroma do prvega križišča. Tako je po predpisih, mi pa smo preverili, kaj pomeni omejitev hitrosti v praksi in kaj pravijo navigacijske naprave.

Primer: Zaloška cesta v Ljubljani

Med Poljem in Zalogom je pri Petrolu odsek z omejitvijo hitrosti na 40 kilometrov na uro. Znaka za omejitev sta postavljena na razdalji 150 metrov (smer Zalog) oziroma 180 metrov (smer Polje) pred prehodom za pešce.

Povejmo še, da je cesta na večji razdalji povsem pregledna, omejitev pa je dodatno podkrepljena z "ležečimi policaji". Ti so nameščeni v obeh smereh samo pred prehodom za pešce, vendar omejitev hitrosti velja še naprej.

Do kod pa? Odgovor podajamo s pomočjo zemljevida, v katerega smo poleg razdalje "po predpisih" označili še "razdaljo po šoferski pameti" in "razdaljo po navigaciji".

Omejitev hitrosti v smeri proti Zalogu

Omejitev hitrosti v smeri proti Polju

Področje omejitve po predpisih

V smeri proti Zalogu je hitrost na 40 kilometrov na uro omejena od znaka naprej mimo prehoda za pešce, mimo znaka za omejitev z nasprotne smeri, mimo bencinskega servisa vse do križišča s Cesto španskih borcev, to pomeni od prehoda za pešce še nadaljnjih 280 metrov. Če voznik za prehodom za pešce pospeši s 40 na 50 kilometrov na uro, ga lahko doleti nagradno merjenje hitrosti.

Podobno je tudi v smeri proti Polju. Hitrost ni omejena le na razdalji 180 metrov od znaka do prehoda za pešce, pač pa še 250 metrov naprej vse do križišča z Ulico Minke Bobnar.

Področje omejitve po "šoferski pameti"

Če upoštevamo, da je omejitev zapovedana zaradi prehoda za pešce, je veljavnost smiselna od znaka 40 do prehoda za pešce, torej na razdalji 150 metrov v smeri proti Zalogu in 180 metrov v smeri proti Polju.

Opozarjamo, da razdalja "po pameti" ni enaka tisti po predpisih, ki za prehodom za pešce zapovedujejo še 280 (smer Zalog) oziroma 250 metrov (smer Polje) vožnje z največ 40 kilometri na uro.

Področje omejitve po navigacijskih napravah

Navigacijske naprave večinoma pravilno določajo začetek omejitve hitrosti, manj natančne pa so pri koncu omejitve. Največkrat se ravnajo po znakih za omejitev z nasprotne strani.

Garmin nüvi 3790, ki ga uporabljamo na naših testnih krogih, je v smeri proti Zalogu pravilno preklopil s 40 na 50, v smeri proti Polju pa se je ravnal po znaku za omejitev z nasprotne smeri, torej je prehitro svetoval večjo hitrost.

Tudi vgrajena navigacija je prehitro preklopila omejitev hitrosti na 50 kilometrov na uro. Navigacijam ne smemo slepo verjeti, pač pa moramo po predpisih, kot smo že napisali, upoštevati omejitev še naprej do prvega križišča.

Kaj pravijo uradniki?

Če je na popolnoma preglednem opisanem odseku Zaloške ceste res smiselna omejitev hitrosti na 40 kilometrov na uro, smo povprašali na Policijsko postajo Ljubljana.

Preusmerili so nas na odsek za promet pri Mestni občini Ljubljana, kjer menijo takole:

"Na Zaloški cesti, na odseku med Cesto 30. avgusta in Cesto španskih borcev, je omejitev hitrosti na 40 kilometrov na uro. Vašo pobudo za možnost ureditve omejitve hitrosti na 50 kilometrov na uro bomo proučili.

Glede ureditve križišča Zaloške ceste in Ceste španskih borcev vam še sporočamo, da je v načrtu ureditev predmetnega križišča, prečkanja železniške proge, ureditev hodnikov za pešce vključno s prehodi za pešce, kolesarske steze in avtobusnih postajališč z javno razsvetljavo."

Ne spreglejte