Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 11. 2019,
5.30

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

4

Natisni članek

zimske gume 2019/2020 zimske gume zima

Sreda, 13. 11. 2019, 5.30

4 leta, 5 mesecev

Kako shraniti gume čez zimo?

Boste gume shranili doma? To je pet nasvetov za vas.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

4

Za ohranjenost in brezhibnost pnevmatik ima v veliko besede tudi pravilno shranjevanje le teh. Pomembno je kje jih shranimo, kako in kakšni pogoji so v prostoru. Tako je potrebno paziti na pravilno skladiščenje, prostor ne sme biti na prepihu, velike temperaturne razlike in hkrati visoke temperature niso koristne in pnevmatike morajo biti umaknjene s sončne svetlobe.

zimske gume
Avtomoto Že imate svoje? To so najboljše gume letošnje zime.

Čez nekaj dni bo treba na avtomobilih zamenjati letne pnevmatike z zimskimi. Vse bolj priljubljeno je shranjevanje letnih pnevmatik pri vulkanizerjih, ki imajo v svojih skladiščih primerno okolje za shranjevanje s pravo temperaturo in vlago. Tisti, ki pnevmatike hranijo doma, pa morajo upoštevati nekaj pomembnih dejstev, saj lahko z nepravilnim skladiščenjem pnevmatiki močno skrajšajo življenjsko dobo.

Gume pnevmatike skladiščenje shramba | Foto: Gregor Jamnik Foto: Gregor Jamnik

Najpomembnejše vprašanje: s platišči ali brez?

Pnevmatika je edini stik avtomobila s podlago, posledično tudi eden pomembnejših elementov za varno vožnjo. Le pnevmatika z dovolj profila, ki ni prestara in je pravilno vzdrževana, je primerna za vgradnjo v avtomobil. Če sta prvi dve stvari v praksi preprosto preverljivi in posledično tudi v največji meri tudi odločata, kdaj bo lastnik zamenjal pnevmatike, se mnogokrat zatakne pri shranjevanju pnevmatik. Veliko lastnikov letne in zimske pnevmatike shranjuje doma v kleti, lopi ali podstrehi.

Še preden izberemo primerno lokacijo, kjer bodo pnevmatike počivale čez zimo ali poletje, je treba določiti, kako bomo pnevmatike ''parkirali''. Vsekakor je razlika pri shranjevanju, če so pnevmatike na platiščih ali jih je treba ob menjavi na platišča šele natakniti. Pnevmatik brez platišč ne smemo nalagati drugo na drugo, niti jih ne smemo obesiti na kavlje. Postaviti jih je treba pokončno in jih vsake štiri tedne obrniti, da se pod lastno maso ne posedejo in ne pride do deformacije.

Pnevmatik na platiščih nikoli ne postavimo pokončno, saj zaradi višje mase kompleta pride še hitreje do deformacije pnevmatike. V tem primeru se pnevmatike lahko naložijo druga na drugo, če imate prosto steno, pa jih lahko obesite tudi na kavlje. Ampak tudi tako naložene pnevmatike s platišči bo treba vsak mesec prestaviti. Spodnjo prestaviti na vrh in obratno.

Gume pnevmatike skladiščenje shramba | Foto: Gregor Jamnik Foto: Gregor Jamnik

Prava zimska pnevmatika le z znakom snežinke

Zakonodaja glede obvezne zimske opreme je v Sloveniji dokaj preprosta. Od 15. novembra (oziroma že prej, če se sneg oprijemlje cestišča) morajo imeti avtomobili gume z oznako M+S oziroma letne gume v kombinaciji z dovolj velikimi verigami. Nekatere države so v zakon pripisale, da za zimsko gumo velja le tista z oznako snežinke, v Sloveniji takih zahtev še ni.

Nemci so, na primer, že lani spremenili zakonodajo. V zimskih razmerah je dovoljena le uporaba gum z znakom snežinke. To velja za nove gume, stare zimske gume M+S pa bodo dovolili do leta 2024.

Znak snežinke je znotraj izrisa triglave gore, tega pa najdemo na bočnici zimske gume. Taka guma je razvita posebej za ustrezne vozne lastnosti na zasneženi cesti. Proizvajalci morajo za ta znak doseči določen minimalni standard kakovostnega oprijema na snegu, medtem ko to pri klasičnih gumah M+S ni potrebno.

Le pnevmatike s snežinko znotraj triglave gore so prave zimske gume, ki dosegajo minimalni standard kakovostnega oprijema na snegu. | Foto: Nokian Le pnevmatike s snežinko znotraj triglave gore so prave zimske gume, ki dosegajo minimalni standard kakovostnega oprijema na snegu. Foto: Nokian

Ni dovolj le pravilno skladiščenje

Prostor in način skladiščenja pnevmatik smo našli, a tukaj se zgodba ne zaključi. Še preden na pnevmatike pozabimo za štiri mesece, jih moramo z detergentom, vodo in krtačo umiti. S tem se bodo s pnevmatik odstranile smeti in zavorni prah, hkrati pa naj se očistijo tudi platišča. Iz profilov odstranimo vse manjše kamenčke, pred shrambo platišč ne zaščitimo s premazi ali čistili. Pnevmatike so izdelane, da so odporne proti različnim vremenskim vplivom, čistila pa kvečjemu skrajšajo življenjsko dobo pnevmatike.

V hladnem ali toplem zraku pnevmatike nikoli ne smejo biti shranjene na prepihu, tudi če so pokrite z zaščitno ponjavo. Idealen prostor je hladen, suh in le malenkostno zračen prostor, kjer ni sončne svetlobe. Idealen prostor je klet s stalno temperaturo in vlago, brez velikih oken. Če je v bližini radiator ali podoben vir toplote, je pnevmatike treba umakniti stran, najvišja temperatura prostora pa je do 35 stopinj Celzija. Prav tako so neprimeren prostor garaže ali lope, kjer je velik temperaturni razpon in visoka vlažnost.

Kaj se lahko zgodi s pnevmatikami, če jih hranimo v nepravilnem položaju? Torej če pnevmatike brez platišč naložimo drugo na drugo oziroma če so pnevmatike s platišči štiri mesece shranjene v pokončnem položaju?

"Pravilno skladiščenje pnevmatik je zelo pomembno, nanj pa vpliva ogromno različnih dejavnikov. Dejstvo, kako zložimo Najpomembnejši del pnevmatike je tekalni del, zato mora vsak poskrbeti, da se ne pojavijo deformacije tega dela. | Foto: Najpomembnejši del pnevmatike je tekalni del, zato mora vsak poskrbeti, da se ne pojavijo deformacije tega dela. pnevmatike, lahko vpliva na same pnevmatike, je pa - če se osredotočimo zgolj na oba primera, ki ste ju izpostavili - odgovor na vaše vprašanje vsekakor, da ni pričakovati drastičnih sprememb oziroma sprememb, ki bi lahko resneje vplivale na vašo vožnjo. Vse to seveda velja, če so izpolnjeni vsi drugi pogoji za primerno hrambo pnevmatik.

Najbolj občutljivi del pnevmatike je profil kotalne površine, zato pnevmatike, ki so montirane na platišča, shranjujemo drugo na drugo. Tako ni teže platišč, ki bi pritiskala na profil kotalne površine pnevmatike. S tem se izognemo deformaciji profila, če pnevmatike dlje časa stojijo na mestu v enakem položaju. To je še posebej problematično, če je temperatura nizka. Lahko nastanejo manjše deformacije, ki bi potencialno kasneje lahko povzročale vibracije. To je sicer malo verjetno, sploh pa bi bilo to kratkotrajno, dokler se pnevmatika ne bi spet zagrela in dobila prvotne oblike.

Če pnevmatike, ki so demontirane s platišč (torej samo pnevmatike kot take), shranimo drugo na drugo, lahko to pri pnevmatikah, ki imajo obarvan tekst (bela, rdeča itd.), povzroči razbarvanje teksta oziroma pobarvanje temnejšega dela. Ker so nasveti za shranjevanje splošni in je treba na splošno upoštevati vse dejavnike, je to najverjetneje edini dober razlog, zakaj tako shranjevati demontirane pnevmatike. Tu seveda govorimo o 'domačem' shranjevanju pnevmatik (štirje kosi). Ob večji količini pnevmatik se lahko namreč zgodijo deformacije tistih, ki so zložene najbolj spodaj."

Na naše vprašanje nam je odgovoril Luka Širovnik, vodja tehnične službe pri Continental Adria.

zimske gume
Avtomoto Opozorilo policije: ne pozabite na zimske gume

Zimske pnevmatike poleti, letne nikoli pozimi

Večina voznikov se ne zaveda dejstva, da se zimske gume v poletnih voznih razmerah obrabljajo približno 10-15 odstotkov hitreje kot pozimi. Še manj znan podatek pa je, da se letne pnevmatike v zimskih razmerah obrabljajo še bistveno hitreje, kar 20-25 odstotkov bolj v primerjavi s pravilno sezonsko rabo. Ko je globina profila manjša kot štiri milimetre, se lahko uporabi tudi za vožnjo poleti, vsekakor pa zaradi slabšega oprijema ni več primerna za uporabo v zimskem času.

Kot priporočajo strokovnjaki, se zimske gume najmanj obrabljajo, ko temperatura zraka pade pod sedem stopinj Celzija. Nova zimska pnevmatika potrebuje približno 300 kilometrov, da se pravilno ''uleže''.

Ne spreglejte