Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 10. 2016,
12.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

Mobilna magistrala

Nedelja, 23. 10. 2016, 12.07

6 let, 6 mesecev

Avtomoto teden: udaren, aktualen in izčrpen

Mobilna magistrala: futuristični tovornjak, novo slovensko dirkališče in alfa romeo giulia - VLOG #18

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Zamskirani avtomobili na dolenjski avtocesti | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Osemnajsti pregled Avtomoto tedna ponovno dokazuje izobilje raznolikih in privlačnih tematik. Pisali smo o futurističnem tovornjaku, o skorajšnji katastrofi na letališču v Pragi, o dolgo pričakovanem prihodu alfa romeo giulie v Slovenijo in o vrnitvi prvega slovenskega dirkališča. Seveda ne manjka niti zakulisnih vlog. Uživajte v prebiranju najbolj branih vsebin tedna.

V VLOG-u: na slovenski avtocesti smo ujeli zamaskirane avtomobile:

Futuristični tovornjak – vroča tema tedna!

Mobilna magistrala 18 | Foto:

Pretekli teden je uredništvo Avtomota ponovno dokazalo, da zna privabiti z izbornim naborom tem. Bralci ste z največ ogledi nagradili članek Metke Prezelj in Gregorja Pavšiča o futurističnem tovornjaku, ki je zapeljal na slovenske ceste. Velikana danes za promocijo na potovanju prek Evrope uporablja nemško informacijsko podjetje.

Merilec branosti, ki označuje priljubljenost članka od nič do deset se je s prek 41 tisoč branji zaletela v zgornjo mejo. Več o tovornjaku, ki je videti kot nekaj, kar bi lahko vozil tudi Batman, in ga je oblikoval Luigi Colani, eden najbolj slavnih in vizionarskih industrijskih oblikovalcev zadnjega desetletja, preberite v tem prispevku.

Mobilna blagajna POS - Do računa s kartico ali gotovino, kjerkoli in kadarkoli 

Na fotografiranju testnega avtomobila audi A4 je Ciril brez gotovine v denarnici avtomobil opral v avtopralnici, ki posluje s pomočjo sodobnih plačilnih poti - Mobilna blagajna POS. Gre za veliko prednost in popolnoma razumemo, da si podjetnik želi imeti vedno vse pri roki, drugače preprosto ne gre. Kakovost marsikatere storitve je tesno povezana z učinkovito mobilnostjo podjetja in zmožnostjo prilagoditve storitve po načelu kjerkoli in kadarkoli, ki danes pomeni veliko prednost. Da, vredno je malce pobrskati po poslovnih rešitvah Telekoma Slovenije.

Ko potniško letalo s krili skoraj podrsa po tleh

Drugo najbolj brano novico smo potegnili iz sveta letalstva – objavili smo video pristanka boeinga 737, ki je bil ob pristajanju v močnih navzkrižnih vetrovih potisnjen na rob svojih zmogljivosti. Gregor Pavšič je kot običajno raziskal temo težavnih pristajanj in to, kako so na njih pripravljeni piloti, zapisal pa je tudi, katera letališča v bližini Slovenije še slovijo po neugodnih vetrovih.

Pettonski avtobus na jeklenicah pri strehi Evrope

 | Foto:

Jure Gregorčič je objavil težko pričakovan članek o eni najmikavnejših visokogorskih gorniških postojank v Evropi in o tem, da do tja pelje ena najatraktivnejših prosto visečih gondol na svetu. Pravi, da gre adrenalinska dogodivščina v spomin za vse življenje in v prispevku ponudi tudi podroben pogled v številke, ki spremljajo fascinantno vožnjo nad oblake. Kot zanimivost: betonska protiutež, ki napenja jeklenice, tehta kar 850 ton, končna postaja pa je na 3.842 metrih nadmorske višine. V dvajsetih minutah pa potniki premagajo neverjetnih 2.747 metrov višinske razlike. | Foto: Kot zanimivost: betonska protiutež, ki napenja jeklenice, tehta kar 850 ton, končna postaja pa je na 3.842 metrih nadmorske višine. V dvajsetih minutah pa potniki premagajo neverjetnih 2.747 metrov višinske razlike.

Dve slovenski premieri in en test oranžnega Jeepa

 | Foto:

Volkswagen amarok – do sto v le 7,9 sekunde!

Kot zadnji v seriji novih in prenovljenih pickupov, ki so letos že zapeljali na slovenske ceste in kolovoze, je zdaj k nam prišel še temeljito prenovljeni Volkswagnov amarok. Z novim šestvaljnim motorjem v nosu in odličnimi voznimi lastnostmi je ta hip najbolj prepričljiv in pod črto tudi najdražji poltovornjak na naših cestah.

Mokka in meriva – Oplov družinski duo prenovljen

Opel je v Slovenijo pripeljal dve pomembni pridobitvi – prenovljeno mokko in zafiro. Obe spadata med prodajno najpomembnejše modele znamke iz Russelsheima. Mokka je s črko X – ta bo v prihodnje del oznak vseh Oplovih športnih terencev oziroma crossoverjev – zdaj ponuja nekoliko bolj športno in manj grobo oziroma terenski zunanji videz, zafira pa je po novem v oblikovnem smislu bolj dinamična.

Jeep renegade – kri ni voda

Tako je že v naslovu zapisal Jure Gregorčič, ki je pod drobnogled vzel enega najbolj karizmatičnih majhnih terencev, prikupnega, a vozno izredno zmogljivega jeepa renegade s štirikolesnim pogonom. Jure v testu hvali navorsko bogat multijet motor in izklesano podobo, pogrešal pa je pomočnika za spuščanje po strmini …

Giulia je tu – in vi ste jo nagradili s kliki

Mobilna magistrala 18 | Foto:

Najbolj težko pričakovana alfa romeo je končno postala del slovenske avtomobilske pokrajine. Ob slovenski premieri v okolici Vranskega ni navdušila le običajna izvedba, ki je pokazala veliko vozniškega in tehnološkega znanja, v slabem vremeni in ob spolzki podlagi je blestela tudi njena nabrita sestra s štirimi deteljicami na boku – 510-"konjska" izvedba quadrifoglio.

Apeninska lepotica bo na voljo od 29.990 evrov – a bo popust veljal le do konca meseca novembra. Več o slovenski premieri in o tem, kaj bo avtomobil ponujal, preberite v prispevku Cirila Komotarja.

Bomo imeli Slovenci spet svoje dirkališče?

Mobilna magistrala 18 | Foto:

Kot kaže, bodo slovenski dirkaški zanesenjaki spet dobili svoj drugi dom. V Cerkljah na Dolenjskem so preplastili nekdanji Mobikrog in s tem storili enega prvih korakov na poti do trenutka, ko bo v bližini Krškega spet grmelo. Projekt, ki ga vodi predsednik nacionalne zveze za avtošport Anton Anderlič obeta veliko. Za zdaj je glavna prepreka neodobravanje domačinov, ki jih avtomobilski hrup moti. Preberite več o aktualni problematiki v članku, ki se dotika tudi problema širše namembnosti dirkališča in neposredne okolice.

Američani so dobili svoj največji rušilec. Futuristična ladja z dovolj energije, da bi lahko poganjala manjše mesto, je najnovejši ponos ameriške vojne mornarice – bojni rušilec s sodobnimi oborožitvenimi sistemi je s kar 78 megavati moči po tovrstni zmogljivosti primerljiv z letalonosilno na jedrski pogon. Slavje plavajočega ponosa blažijo vesti o številnih okvarah. Rušilec razreda Zumwal je dolg 182,9 metra, ima 14.564 ton izpodriva in je sposoben pluti s kar 33,5 vozla največje hitrosti. | Foto: Američani so dobili svoj največji rušilec. Futuristična ladja z dovolj energije, da bi lahko poganjala manjše mesto, je najnovejši ponos ameriške vojne mornarice – bojni rušilec s sodobnimi oborožitvenimi sistemi je s kar 78 megavati moči po tovrstni zmogljivosti primerljiv z letalonosilno na jedrski pogon. Slavje plavajočega ponosa blažijo vesti o številnih okvarah. Rušilec razreda Zumwal je dolg 182,9 metra, ima 14.564 ton izpodriva in je sposoben pluti s kar 33,5 vozla največje hitrosti.

Je Tesla spet šokirala zakonodajalce?

Tesla je objavila zgovoren video, ki priča o sposobnostih njihove tehnologije, ki omogoča povsem avtonomno vožnjo. Njihov t. i. avtopilot napoveduje naslednjo generacijo nove strojne opreme za njihove električne avtomobile, kar bo nedvomno poskrbelo za nekaj nemira v avtomobilski indurstiji. Poglejte nazoren video in si ustvarite svoje mnenje …

Znate pravilno skladiščiti gume?

Skladiščenje gum je odgovorna naloga, v nasvetnem prispevku pravi Ciril Komotar, ki je podal top deset nasvetov za pravilno ravnanje z njimi v času, ko niso nameščene na vozilu. Na učinkovitost teh štirih, življenjsko pomembnih stičnih točk, ki vplivajo na varnost potnikov, ne nazadnje pa tudi drugih prometnih soudeležencev, lahko vpliva tudi (ne)pravilno ravnanje. Preberite tudi, katera je največja napaka, povezana s shrambo gum, ki jo delajo slovenski vozniki.

 

Ste vedeli?

Prvi let revolucionarnega Pipistrelovega letala

Slovenski Pipistrel je eden od partnerjev projekta HY4, ki je v zrak poslal svoje videnje energijsko učinkovitega letala prihodnosti. Prototipno, dvotrupno letalo prihodnosti poganja elektrika pridobljena iz vodikovih gorivnih celic. Izdelali so ga pri Pipistrelu, partnerji projekta pa so še dobavitelj vodikovih gorivnih celic Hydrogenics, univerza v nemškem mestu Ulm in inštitut termodinamike z nemškega letalskega centra.

Škoda kodiaq – uspešnica že pred prodajo

V tovarni Kvasiny so začeli serijsko proizvodnjo prvega Škodinega velikega športnega terenca kodiaqa, s katerim Čehi vstopajo v nov segment izredno hitro rastočega SUV-razreda. Čeprav se je proizvodnja modela šele začela, pa je že dosegel svoj prvi uspeh, saj bo posodobljena in razširjena tovarna sprejela dva tisoč novih delavcev.

Konec avtomobilskega downsizinga?

Dobro desetletje pozneje, ko je t. i. celostni downsizing v avtomobilskem svetu vplival predvsem na zmanjšanje velikosti delovnih prostornin pogonskih agregatov, se morda obetajo nove spremembe. Na morebitno vrnitev atmosferskega motorja bi lahko vplivala sprememba načina testiranja porab goriva, ki bodo po novem potekala v bolj realnih in z običajno vožnjo primerljivih okoljih.

 

Ne spreglejte