Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
13. 5. 2014,
17.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

2

Natisni članek

Andrej Pečjak Letrika Mazda

Torek, 13. 5. 2014, 17.51

6 let, 6 mesecev

Andrej Pečjak in Letrika: električni enoprostorec z dosegom 700 kilometrov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

2

Vozili smo prvi električni, 7-sedežni družinski avtomobil z dosegom 700 kilometrov. Ta je plod slovenskega znanja, saj sta moči združila inovator Andrej Pečjak in šempetrska Letrika.

Nov električni pogon za prepričljivo prihodnost zelene mobilnosti

Slovensko znanje spet orje ledino na področju razvoja elektromobilnosti. Novogoriška Letrika je po treh letih razvoja in testiranj v lastnih laboratorijih predstavila najsodobnejši visokonapetostni pogonski sistem za uporabo v električnih avtomobilih in drugih vozilih, katerih masa presega tono. Jedro tega pogona je 50-kilovatni elektromotor kompaktnih dimenzij, ki tehta le 34 kilogramov.

S tem motorjem je šempetrska družba naredila nov pomemben korak, saj ima že danes izdelek, ki ga bodo serijsko vgrajevali v električna vozila šele od leta 2017. Takrat naj bi delež električnih vozil na svetovnih cestah po napovedih stroke dosegel tri odstotke.

 | Foto:

Privlačna vozniška izkušnja ob slovesu stroškov z vzdrževanjem motorja

Visokozmogljivi elektromotorji bodo nedvomno pomembno vplivali na hitrost elektrifikacije cest, tudi slovenskih. Uporabniška izkušnja za volanom seveda šteje in po tem, ko smo tudi sami sedli za volan metrona 7, smo videli, kaj v praksi pomeni močan visokonapetostni električni pogon. Štirje odrasli potniki in pol tone baterij, avtomobil pa se je vseeno zganil izjemno suvereno. Hipni val navora nariše nasmeh na obrazu. Andrej Pečjak nam je zagotovil, da lahko avto brez težav doseže hitrost do 170 kilometrov na uro.

Poleg energijske učinkovitosti pogona je pomemben podatek tudi dejstvo, da je tak elektromotor skoraj povsem osvobojen stroškov vzdrževanja, saj nima obrabljivih delov. Na to nas je opozoril direktor Inštituta za električne rotacijske sisteme Iztok Špacapan.

Ura električne resnice na prelazu Ljubelj je dokazala, da 700-kilometrski doseg ni utopija

 | Foto: Novi elektromotor je v roke torej najprej dobil izkušeni slovenski inovator in pionir gradnje električnih avtomobilov Andrej Pečjak. Ta se je ob tej priložnosti iskreno zahvalil inženirjem Letrike za opravljeno delo in dodal, da je ob učinkovitih baterijah potreboval tudi dovolj učinkovit motor z visokim izkoristkom, da je lahko začel izdelovati svoj sanjski avtomobil – družinski enoprostrec, ki je z enim polnjenjem baterij sposoben prevoziti 700 kilometrov.

Pečjak električni pogon tako po dometu kot tudi po vozni izkušnji po svoje že postavlja ob bok dizelskemu motorju. Učinek električnih "konjev" pa je ob podatku, da le 34-kilogramski elektromotor uspešno premika 1.700 kilogramov težak električni avtomobil, zagotovo vsega spoštovanja vredna pogonska alternativa.

"Pri testiranju se nas je pet odraslih oseb peljalo čez Ljubelj. Pogon se vede fenomenalno dobro in se obnavlja bolj uspešno kot katerikoli pogon, ki sem ga preizkušal do zdaj. Poraba na tej poti, kjer smo skupno opravili 1.600 metrov višinske razlike, je bila samo 187 vatnih ur na kilometer, kar je glede na velik avto, klanec ter precej hitro vožnjo na meji verjetnega. Prevoziti 700 kilometrov brez polnjenja je z enakomerno varčno vožnjo povsem realen cilj. Svoje dodajo tudi baterije, ki imajo zelo nizko upornost in regenerirano energijo absorbirajo skoraj brez izgub," je izkušnjo opisal Pečjak.

Manj kot dva evra na sto kilometrov oziroma poraba elektrike za dve pranji perila

 | Foto: Najbolj pa novi slovenski električni enoprostorec navduši z vidika porabe energije. Andrej Pečjak se ob omembi aktualnih cen fosilnih pogonskih goriv le nasmehne: "Na sto kilometrov avtomobila zahteva toliko elektrike, kot če bi gospodinja opravila dve pranji perila v pralnem stroju na programu za vroče pranje pri 90 stopinjah. Pri polno obremenjenem vozilu poraba ne preseže 200 vatnih ur na kilometer, kar pomeni, da lahko z enim kilovatom povprečno prevozi od šest do sedem kilometrov, to pa pomeni strošek električne energije, ki je nižji od dveh evrov na sto kilometrov."

Si torej predstavljajte, da bi lahko velika družina 700-kilometrski izlet z avtomobilom prevozila za dobrih deset evrov? Zato Letrika in Andrej Pečjak pišeta zgodovino.

Metron 7 je genska banka slovenskega razvoja

Nazivna baterijska napetost: 300 V Nazivna moč: 50 kW Nazivna hitrost: 6.000 vrtljajev v minuti Maksimalna hitrost: 12.000 vrtljajev v minuti Največji navor: 200 Nm Masa: 34 kilogramov Izkoristek: 94 odstotkov  | Foto: Nazivna baterijska napetost: 300 V Nazivna moč: 50 kW Nazivna hitrost: 6.000 vrtljajev v minuti Maksimalna hitrost: 12.000 vrtljajev v minuti Največji navor: 200 Nm Masa: 34 kilogramov Izkoristek: 94 odstotkov Gorenjski inovator nas je opozoril tudi na dejstvo, da metron 7 res pomeni stičišče slovenskega tehničnega znanja: "Moram povedati, da je avtomobil plod sodelovanja mnogo slovenskih podjetji. Veliko delo so opravili fantje iz inštituta Metron, pa postojnsko podjetje REC, ki se ukvarja z pametnim nadzorom baterij in sodeluje tudi pri razvoju slovenskih hibridnih jaht. Tu je še delo razvojnikov podjetja E-cat, ki so avtomobilu nadeli športni tenor …"

Veseli pa tudi dejstvo, da Andrej Pečjak z ekipo inštituta Metron živi od svojega znanja in razvoja ne pogojuje z državnimi in evropskimi finančnimi spodbudami: "Živimo in delamo od tega kar prodamo. Ne operiramo z državnim ali evropskim denarjem, ker ga tako ali tako niti ne dobimo."

Ne spreglejte