Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 4. 2017,
4.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,83

18

Natisni članek

Uspešni Slovenci osebno Moja služba Tanja Skaza

Četrtek, 27. 4. 2017, 4.14

6 let, 6 mesecev

USPEŠNI SLOVENCI OSEBNO

Tanja Skaza: prvi denar služila kot študentka, danes je evropska podjetnica leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,83

18

Tanja Skaza | Foto Skaza.com

Foto: Skaza.com

Tanja Skaza, direktorica hitro rastočega podjetja iz Velenja, si je že od malega želela delati z ljudmi. Danes vodi podjetje z okoli dvesto zaposlenimi, ki je zaradi svojih izdelkov in inovativnosti ime Slovenije poneslo daleč zunaj naših meja. 

Tanja Skaza je direktorica družinskega podjetja Plastika Skaza iz Velenja, ki že 40 let zagotavlja delo več kot 200 ljudem in je gonilo razvoja v Šaleški dolini, pa tudi širše. 

Podjetje je bilo na lestvici, ki jo je objavila Londonska borza (LSE), zajema pa podjetja iz vseh 28 držav članic EU, uvrščeno na seznam tisočih, ki navdihujejo Evropo. V Plastiki Skaza, kjer razvijajo, izdelujejo in prodajajo izdelke iz plastike, ki so produkt lastnega razvojnega oddelka, so se uvrstili tudi med pet najhitreje rastočih tehnoloških podjetij v Srednji Evropi. Svoje izdelke prodajajo svetovno znanim multinacionalkam, kot so Ikea, Gorenje in Landis&Gyr.

Z laskavimi priznanji se lahko ponaša tudi direktorica podjetja. Tanja Skaza je bila leta 2014 izbrana za mlado managerko leta (priznanje podeljuje Združenje manager), lani pa je prejela tudi prestižno nagrado evropska naj managerka. 


V rubriki Uspešni Slovenci osebno bomo objavljali sproščene pogovore z uspešnimi Slovenkami in Slovenci, ki s svojimi dejanji in idejami izstopajo iz povprečja, z delom pa ime Slovenije pogosto ponesejo prek meja naše države. 

Kaj ste si kot otrok želeli postati v življenju?
Nisem si izbrala enega samega ali določenega poklica, kot so to delale druge deklice. Vedno pa sem si želela delati z ljudmi. Že od malega sem povezovala, komunicirala, prepletala in sodelovala.

Kakšna je bila vaša prva služba oz. s čim ste zaslužili prvi denar?
Prvi denar sem si prislužila s študentskim delom. Seveda je bilo to priložnostno delo, v gostinstvu, a kot študentje nismo kaj dosti izbirali in spraševali. Finančna neodvisnost od staršev je bila pomembna vrednota v tistih časih. Moja prva redna zaposlitev pa je bila v prodaji. Tu sem pridobila neizmerne izkušnje spoznavanja ljudi, psihologije, pa tudi s področja gradnje lastne osebnosti, postavljanja ciljev, standardov.

Podjetje Plastika Skaza svoje izdelke prodaja svetovno znanim multinacionalkam, kot so Ikea, Gorenje in Landis&Gyr. | Foto: Bor Slana Podjetje Plastika Skaza svoje izdelke prodaja svetovno znanim multinacionalkam, kot so Ikea, Gorenje in Landis&Gyr. Foto: Bor Slana

Kdaj ste se odločili za poklic, ki ga zdaj opravljate, in kaj je vplivalo na odločitev?
Moja poslovna zgodba ni povsem značilna slovenska poslovna zgodba. Delam namreč v družinskem podjetju, v katerega sem vstopila po temeljitem pogovoru z družino.

Odločitev za to pa je dozorela prav v času, ko smo v podjetju začeli čutiti vse dimenzije zadnje globalne gospodarske in finančne krize. Danes se izkazuje, da so bile okoliščine in tudi čas povsem prave za to odločitev. Vesela sem, da smo se za ta korak odločili vsi skupaj.

Kaj vas pri delu, ki ga opravljate, najbolj osrečuje?
Najprej je to svoboda, ki jo čutim pri ustvarjanju. Človek, ki ni svoboden, ne more svojemu okolju dati vsega, kar zna in kar zmore. Svoboda je zato tudi prva od petih vrednot, ki jih živimo v Skazi. Vsak dan sodelavce spomnim, da so omejitve samo v naših glavah. Želimo biti podjetje, ki do zadnjega zaposlenega verjame, da je vse mogoče in da je svobodna volja vir neizmernih možnosti za ustvarjanje česa novega.

"Človek, ki ni svoboden, ne more svojemu okolju dati vsega, kar zna in kar zmore. Vsak dan sodelavce spomnim, da so omejitve samo v naših glavah," filozofijo podjetja pojasnjuje direktorica Tanja Skaza. | Foto: Skaza.com "Človek, ki ni svoboden, ne more svojemu okolju dati vsega, kar zna in kar zmore. Vsak dan sodelavce spomnim, da so omejitve samo v naših glavah," filozofijo podjetja pojasnjuje direktorica Tanja Skaza. Foto: Skaza.com

Kaj bi svetovali tistim, ki še iščejo svojo pravo karierno pot?
Zaupajte vase, verjemite v to, kar znate. Učite se, ostanite radovedni in bodite trdno prepričani v to, da svoje sanje lahko uresničite.

Katero knjigo priporočate vsem tistim, ki želijo bolje razumeti trenutno dogajanje v družbi?
Ena zadnjih knjig, ki sem jih prebrala, je Četrta industrijska revolucija Klausa Schwaba. Priporočila sem jo tudi sodelavcem, da razumejo način soobstoja tehnologije in družbe. Ta sprememba, ta revolucija bo vplivala na vse države, na vse sektorje in na vse ljudi. Zato morajo te spremembe ljudi opolnomočiti, ne pa jih razčlovečiti. Vse te hitre spremembe, digitalizacija, roboti, internet, ki je že del vsega, ustvarja tudi strah in nelagodje. To moramo preprečiti. Tehnologija mora služiti človeku in ne obratno.

Kako se najlažje odklopite od vsakodnevnega ritma in spočijete svoje možgane?
Imam to sposobnost, da se lahko zelo hitro regeneriram. To lahko naredim sama z nekaj telovadbe, odmaknjena od vrveža, med branjem knjig in izobraževanjem, pa tudi v družbi svoje družine, prijateljev in vseh, ki me navdušujejo in bogatijo.

Ne spreglejte