Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 8. 2016,
5.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

1

Natisni članek

Siol z vami na dopustu Z družino na poti Zgodbe strojev Potovalni Avtomoto Audi Na dopustu

Sreda, 24. 8. 2016, 5.57

6 let, 6 mesecev

Dve veliki postelji, kuhinja in quattro štirikolesni pogon

Audi 200 Bischofberger condor – najhitrejši avtodom svojega časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

1

Audi 200 Bischofberger condor | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja, natančneje od leta 1983 dalje, so v nemškem podjetju Bischofberger Motorcaravan začeli izdelovati prav posebne avtodome, najhitrejše. Bivalno nadgradnjo so namreč namestili na precej eksotično bazno vozilo, kar zadeva industrijo počitniških vozil. Pri njih si je bilo torej mogoče velike postelje in kuhinjo s tekočo vodo omisliti kar na osnovi audija 100 in 200. Zadnjega izdelanega svoje vrste, pravega eksota, smo ujeli na Krku.

Bischofberger Motorcaravan je svoj čas slovel po kakovostno izdelanih VAN-bivalnikih na osnovi Volkswagnovega T3 in drugih kombijev, tudi tistih s terenskimi različicami. Njihov premium izdelek pa sta bila oba audi avtodoma: manjši audi 100 family in večji audi 200 condor. | Foto: Ciril Komotar Bischofberger Motorcaravan je svoj čas slovel po kakovostno izdelanih VAN-bivalnikih na osnovi Volkswagnovega T3 in drugih kombijev, tudi tistih s terenskimi različicami. Njihov premium izdelek pa sta bila oba audi avtodoma: manjši audi 100 family in večji audi 200 condor. Foto: Ciril Komotar

Nedeljski klic s terena in fotografija najbolj nenavadnega avtodoma

Samo poglejte vzvratno ogledalo, prilagojeno širini nadgradnje. | Foto: Ciril Komotar Samo poglejte vzvratno ogledalo, prilagojeno širini nadgradnje. Foto: Ciril Komotar Ekipa Avtomota je pač vedno na preži. Na svojih poteh smo doživeli že nešteto zanimivih trenutkov in srečali nemalo avtomobilskih posebnežev. Zato sem v nedeljo ob Cirilovem – saj poznate režiserja naše Mobilne Magistrale in zvezdnika Komotar minute – pozitivno razburjenem klicu takoj vedel, da ima nekaj res posebnega.

Trenutek pozneje je zapiskal MMS in na zaslonu telefona se je naložila podoba najbolj nenavadnega audija vseh časov. Audi 200, letnik 1984, kot alkoven oziroma mansardni avtodom. Kot bonus za tehnične sladokusce pa še en zanimiv podatek: ta, ki ga gledate na fotografijah, je zadnji, narejen v zelo majhni seriji. Samo okoli petdeset takih so v tistem času naredili v delavnici Bischofberger Motorcaravan.

Od prvotne karoserije so pri izdelavi takega avtodoma, od B-stebrička dalje, dejansko obdržali le dno vozila. Nadgradnjo so kombinirali z deli volkswagna T3 in na novo zvarjenim jeklenim okvirjem. Zadnji del takega audija zato po videzu precej spominja na Volkswagnov dostavnik T3. | Foto: Ciril Komotar Od prvotne karoserije so pri izdelavi takega avtodoma, od B-stebrička dalje, dejansko obdržali le dno vozila. Nadgradnjo so kombinirali z deli volkswagna T3 in na novo zvarjenim jeklenim okvirjem. Zadnji del takega audija zato po videzu precej spominja na Volkswagnov dostavnik T3. Foto: Ciril Komotar Zakaj tako navdušenje?

V tistem času je bil audi 200 Bischofberger condor s štirikolesnim pogonom quattro in 2,1-litrskim turbobencinskim motorjem z dobrimi 180 "konji" oz. 134 kilovati nedvomno najhitrejši avtodom. Danes pa je še toliko večji unikat, pravi eksot in verjetno res najbolj poseben in redek audi vseh časov.

Poskušajte si predstavljati, kako bi bila danes recimo videti audija A6 in A7, če bi pri Bischofbergerju, ki danes žal ne dela več, vse, kar imata od karoserijskega stebrička B dalje, odrezali in nanju poveznili poliestrsko nadgradnjo s spalno grbo nad vetrobranskim steklom.  

Medosna razdalja audija 200 je po predelavi ostala nespremenjena. Povečala pa se je dolžina avtomobila. Samo bivalna nadgradnja je v dolžino merila 3,7 metra in občutno podaljšala zadnji previs in seveda višino avtomobila. | Foto: Ciril Komotar Medosna razdalja audija 200 je po predelavi ostala nespremenjena. Povečala pa se je dolžina avtomobila. Samo bivalna nadgradnja je v dolžino merila 3,7 metra in občutno podaljšala zadnji previs in seveda višino avtomobila. Foto: Ciril Komotar

Dve udobni postelji, kuhinja in ogrevanje Truma

Kljub višje postavljenemu težišču, ki je poslabšalo vozne lastnosti audija 200, pa je to še vedno eden najhitrejših avtodomov. Dodatni plus mu prinaša štirikolesni pogon quattro. | Foto: Ciril Komotar Kljub višje postavljenemu težišču, ki je poslabšalo vozne lastnosti audija 200, pa je to še vedno eden najhitrejših avtodomov. Dodatni plus mu prinaša štirikolesni pogon quattro. Foto: Ciril Komotar V takem condorju lahko potujejo in bivajo štiri osebe. V alkoven spalnem nadstrešku oz. v mansardni spalnici je ležišče dimenzij 195 x 128 centimetrov. Iz jedilnice v sredini nadgradnje pa se v nočnem tlorisu iz mize in klopi sestavi posteljo, veliko 195 x 170 centimetrov.

Kuhinjski blok obsega dvoplamenski štedilnik, korito za posodo s tekočo vodo in 20- ali 30-litrskim rezervoarjem ter hladilnik. Bivalna nadgradnja je opremljena še z dodatnim ogrevanjem Truma. Za zračnost in svetlobo skrbijo velika okna, med katerimi sta tudi dva strešna.

Podvozje je v precejšnji meri ostalo povsem serijsko, so pa vse skupaj morali prilagoditi večji masi in nosilnosti. Okoli dve toni je tehtal audi 200, ko se je spremenil v avtodom za štiri ljudi. Zato so okrepili vzmetenje, zavore in namestili nove gume z večjimi zmogljivostmi. | Foto: Ciril Komotar Podvozje je v precejšnji meri ostalo povsem serijsko, so pa vse skupaj morali prilagoditi večji masi in nosilnosti. Okoli dve toni je tehtal audi 200, ko se je spremenil v avtodom za štiri ljudi. Zato so okrepili vzmetenje, zavore in namestili nove gume z večjimi zmogljivostmi. Foto: Ciril Komotar

Premium bivalnik je imel svojo ceno …

Ciril je lastnika tega audija zmotil takoj po nevihti, ko se je odpravljal na pot. Kljub vsemu mu je zaupal, da je njegov condor zadnji, narejen v zelo majhni seriji petdesetih vozil. Njegovo vrednost bi težko natančno določili, ampak glede na ekskluzivnost tega eksota se cena verjetno giblje v razponu od 30 do 50 tisoč evrov. Je nedvomno zanimiv primer za zbiratelje tehniške zgodovine. | Foto: Ciril Komotar Ciril je lastnika tega audija zmotil takoj po nevihti, ko se je odpravljal na pot. Kljub vsemu mu je zaupal, da je njegov condor zadnji, narejen v zelo majhni seriji petdesetih vozil. Njegovo vrednost bi težko natančno določili, ampak glede na ekskluzivnost tega eksota se cena verjetno giblje v razponu od 30 do 50 tisoč evrov. Je nedvomno zanimiv primer za zbiratelje tehniške zgodovine. Foto: Ciril Komotar Če človek hoče imeti vikend garsonjero v svojem audiju, to vsekakor ne more biti poceni. Tudi v osemdesetih ni bilo. Za predelavo audija 100 so pri Bischofberger Motorcaravan takrat zahtevali 37.900 nemških mark, kar je primerljivo z dobrimi 19 evrskimi tisočaki, nadgradnja audija 200 pa je stala skoraj 50 tisoč mark (49.900), kar bi danes  pomenilo okoli 25.500 evrov. 

K obema vsotama pa je treba prišteti še ceno baznega vozila. Audija 100 in 200 sta bila precej dražja od običajnih podvozij dostavnikov, na katerih industrija počitniških vozil običajno gradi svoje hiše. Če bi si danes zaželeli audija A6 predelati v avtodom, bi morali v osnovi pripraviti 44.950 evrov. In verjetno ga ni junaka, ki bi se lotili takega projekta.

Morda pa je to maloserijski, ekskluzivni izziv za Novomeščane, za napad Adrie Mobil na denarnice ruskih, kitajskih, bližnjevzhodnih petičnežev, kjer meje ne postavlja denar, ampak domišljija.

Ne spreglejte