Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Colani tovornjak

Ponedeljek, 17. 10. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Na slovensko avtocesto zapeljal najbolj futuristični tovornjak #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Prek Slovenije je peljal futuristično oblikovani tovornjak, ki mu na cesti po nenavadni obliki vozniške kabine ni para. Zasnoval ga je slavni oblikovalec Luigi Colani, ki je že pred več deset leti razmišljal in iskal rešitve za aerodinamično bolj učinkovita tovorna vozila. Colanijev tovornjak danes za promocijo na potovanju prek Evrope uporablja nemško informacijsko podjetje.

Luigi Colani je ta tovornjak oblikoval že leta 2001, minuli konec tedna pa se je peljal tudi prek slovenskega avtocestnega križa. | Foto: Metka Prezelj Luigi Colani je ta tovornjak oblikoval že leta 2001, minuli konec tedna pa se je peljal tudi prek slovenskega avtocestnega križa. Foto: Metka Prezelj

Nemški voznik je potarnal, da kljub futurističnemu videzu tovornjak ni ravno praktičen. Iz vozniške kabine je preglednost po njegovih besedah precej slaba. | Foto: Metka Prezelj Nemški voznik je potarnal, da kljub futurističnemu videzu tovornjak ni ravno praktičen. Iz vozniške kabine je preglednost po njegovih besedah precej slaba. Foto: Metka Prezelj Luigi Colani je eden najbolj slavnih in vizionarskih industrijskih oblikovalcev zadnjih nekaj deset let. Podpisal se je pod različne izdelke zelo velikega razpona – od fotoaparatov, pohištva, kipov za olimpijske igre v Pekingu, policijskih uniform in tudi futurističnih tovornjakov prihodnosti. Risal jih že v sedemdesetih in osemdesetih letih, ko je bil prepričan v pomembnost energijske varčnosti tovornih vozil.

Francoz že več deset let razvija aerodinamično učinkovita tovorna vozila

Francoz, ki ima za seboj okrog 60 let oblikovanja in je postal najbolj znan prav po zasnovah tovornjakov in bivalnih prikolic, danes s prstom kaže na še vedno aerodinamično neučinkovite tovornjake. Inženirji in oblikovalci so preveč konservativni, pravi. Na voljo so materiali in tehnologija, ki omogoča veliko več, je danes 88-letni Colani povedal v intervjuju za CNN. Francoz še vedno velja za pravega posebneža in velikega vizionarja oblikovalske industrije.

Nemški tovornjak potuje po Evropi

Le redki njegovi konceptni prototipi tovornjakov so dočakali vsaj maloserijsko proizvodnjo. Njihova proizvodnja je namreč stala okrog milijona evrov za posamezno vozilo. Pet tovornjakov je za lastno promocijsko potovanje po Evropi izkoristilo nemško podjetje Desma, ki na turi po različnih evropskih državah predstavlja svoje proizvode in napredne tehnološko-informacijske rešitve tako imenovane 4. industrijske revolucije. Obiskali bodo 16 držav in 156 postojank, skupno bodo prevozili več kot 16.500 kilometrov.

Vetrobransko je okroglo, zanimiv pa je koncept brisalca. Ta deluje kot nekakšna vetrnica, brisalec se torej ves čas delovanja vrti.  | Foto: Metka Prezelj Vetrobransko je okroglo, zanimiv pa je koncept brisalca. Ta deluje kot nekakšna vetrnica, brisalec se torej ves čas delovanja vrti. Foto: Metka Prezelj

Tovornjak privablja poglede in navdušuje s futuristično vozniško kabino

Tovornjak z nosilnostjo več kot 40 ton so peljali tudi prek Slovenije. Nemški voznik nam je povedal, da je tovornjak povsod deležen velike pozornosti in zanimanja ostalih voznikov. Medtem ko je na tisoče tovornjakov na slovenskih avtocestah zelo podobnih in se še najbolj razlikujejo po barvni kombinaciji njihovega lastnika oziroma prevoznika, je Colanijev izdelek resnično nekaj posebnega.

Iz prikolice se na vsako stran iztegne razstavni prostor. Voznik je še povedal, da je kljub futurističnemu oblikovanju tovornjak manj praktičen kot ostali bolj konvencionalni tovornjaki. Tudi njegov spalni del ni nameščen v zadku kabine, temveč v prikolici.

Video - Kako se pospravi Desmin predstavitveni tovornjak:

Skozi odprta vrata voznik vstopa v kabino. Iz prikolice se na vsako stran raztegne razstavni prostor. | Foto: Metka Prezelj Skozi odprta vrata voznik vstopa v kabino. Iz prikolice se na vsako stran raztegne razstavni prostor. Foto: Metka Prezelj

Pogled v vzvratno ogledalo razkriva enega najbolj nenavadnih tovornjakov, ki je gostoval na slovenskih avtocestah. | Foto: Metka Prezelj Pogled v vzvratno ogledalo razkriva enega najbolj nenavadnih tovornjakov, ki je gostoval na slovenskih avtocestah. Foto: Metka Prezelj

Ne spreglejte