Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2024,
7.00

Osveženo pred

6 dni, 5 ur

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Vrt Vrt Vrt in okolica noad vrtnarstvo zalivanje myGarden urejanje vrta Husqvarna Gardena Dom in vrt PR članek

Četrtek, 23. 5. 2024, 7.00

6 dni, 5 ur

Vrt je navdihujoče doživetje

Oglasno sporočilo

Voda je čarobni napoj življenja, ki odpira vrata vrtu, polnemu cvetja in zdravih rastlin. Zavedajmo se omejenosti vodnih virov ter z modro in preudarno uporabo ohranjajmo to dragoceno tekočino. Ključna je za bujno rast in vitalnost rastlin, še posebej v času vse pogostejših vročih poletij. Vse bolj se zavedamo njenega pomena kot vira za lastno oskrbo.

1_gardena_zalivanje | Foto: Gardena Foto: Gardena

Kdaj je optimalna ura za zalivanje?

Zgodnje jutranje ure so idealne za učinkovito zalivanje. Preden vzhaja sonce in nastopi pripeka poletnih dni. Obilno zalivanje zagotovi koreninam dovolj vlage, kar je ključno za preživetje rastlin v vročici dneva. Posebno pozornost namenjamo zalivanju med obdobjem zorenja plodov.

Ker je zjutraj težko vstati, je nepogrešljivi pripomoček za jutranje zalivanje GARDENIN zalivalni računalnik Bluetooth®. Kot nalašč za vse ljubitelje udobja, saj omogoča priročno upravljanje namakalnega sistema kar s pametnim telefonom. Aplikacija GARDENA Bluetooth® vas pri nastavitvah vodi korak za korakom, pomočnik za načrtovanje pa predlaga optimalno zalivanje za vaše rastline, lahko pa sami poljubno nastavite do tri urnike.

GARDENIN zalivalni računalnik Bluetooth® omogoča udobno nastavitev namakalnega sistema s pomočjo pametnega telefona. | Foto: Gardena GARDENIN zalivalni računalnik Bluetooth® omogoča udobno nastavitev namakalnega sistema s pomočjo pametnega telefona. Foto: Gardena

Kakšno je učinkovito zalivanje?

Uporaba sistema za kapljično zalivanje omogoča globinsko zalivanje, ki preprečuje izhlapevanje vode v pripeki. Kapljično zalivanje skrbi za optimalno porabo vode in lahko v primerjavi s tradicionalnimi metodami zalivanja prihrani do 70 odstotkov vode. Rastline bodo kljub prihranku skrbno negovane, osredotočeno zalivanje pa zagotavlja, da voda doseže korenine v globljih plasteh zemlje.

GARDENIN začetni set za strnjene zasaditve priročno zaliva cvetlične in zelenjavne grede. Izjemno prilagodljiv set ponuja preprosto namestitev, preureditev in dograditev sistema za individualne potrebe vaše grede in rastlin. Pršne šobe nežno zalivajo rastline s kratko vegetacijsko dobo.

GARDENIN začetni set za strnjene zasaditve ponuja optimalno nego rastlin za vse vaše cvetlične in zelenjavne grede. | Foto: Gardena GARDENIN začetni set za strnjene zasaditve ponuja optimalno nego rastlin za vse vaše cvetlične in zelenjavne grede. Foto: Gardena

Kako preprečimo bolezni in plesen?

Pri zalivanju bodite pozorni, da voda ne pride v stik z listi in cvetovi, saj se lahko razvijejo glivična obolenja. Nočno zalivanje lahko povzroči zadrževanje vlage na listih, kar ustvarja ugodne pogoje za razvoj plesni. Posebno skrb namenjamo tudi mladim drevesom in grmovjem, ki jih v prvi rastni sezoni tedensko zalivamo, medtem ko lahko starejše rastline zalivamo enkrat na dva tedna.

Sistemi za avtomatizirano zalivanje skrbijo za zalivanje le takrat, ko je to resnično potrebno. Namestitev senzorja ob rastlinah vam omogoča nadzor nad vrtom ter prilagoditev zalivanja po meri. GARDENIN senzor vlažnosti tal vam pomaga pri zagotavljanju optimalne količine vode. Senzor izmeri vlago v tleh in vrednosti prenese v zalivalni računalnik, ki pri zadostni količini vlage cikel zalivanja preskoči.

GARDENIN senzor vlažnosti tal poskrbi za optimalno vlažnost tal in prepreči prekomerno zalivanje. | Foto: Gardena GARDENIN senzor vlažnosti tal poskrbi za optimalno vlažnost tal in prepreči prekomerno zalivanje. Foto: Gardena

Kako zalivamo rastline v posodah?

Rastline v loncih zahtevajo posebno pozornost, še posebej v poletnih mesecih. Zemlja se v loncih hitreje izsuši, saj so rastline izpostavljene neizprosni vročini. V vročih dneh je dnevno zalivanje skoraj nujno, pretirano zalivanje pa lahko povzroči marsikatero nevšečnost. Rastline v posodah morajo imeti dobro drenažo, da se prepreči zastajanje vode pri preobilnem zalivanju.

Idealna rešitev je GARDENIN začetni set za cvetlične lončke M automatic, ki vsebuje vse za samodejno zalivanje do treh korit in sedem lončkov z rastlinami na balkonu ali terasi. GARDENIN zalivalni računalnik Control Flex upravlja zalivanje, količino vode za vsako rastlino pa individualno dozirate s kapljalnikom.

GARDENIN začetni set za cvetlične lončke M automatic poskrbi za zalivanje do 35 rastlin na balkonu ali terasi. | Foto: Gardena GARDENIN začetni set za cvetlične lončke M automatic poskrbi za zalivanje do 35 rastlin na balkonu ali terasi. Foto: Gardena

Vrt potrebuje premišljeno načrtovanje in redno vzdrževanje. Aplikacija GARDENA myGarden je brezplačno orodje, ki vam omogoča ustvarjanje načrta vašega vrta. S pomočjo aplikacije lahko načrtujete postavitev gredic, trate, rastlin, dreves, vrtnega pohištva in še več. Poleg oblikovanja okolice, vam aplikacija tudi pomaga pri samodejni postavitvi namakalnih sistemov za optimalno oskrbo rastlin z vodo.

GARDENA myGarden je brezplačno spletno orodje za načrtovanje in izris vašega vrta. | Foto: Gardena GARDENA myGarden je brezplačno spletno orodje za načrtovanje in izris vašega vrta. Foto: Gardena

Naročnik oglasnega sporočila je HUSQVARNA.

Ne spreglejte