Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2024,
17.19

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

Natisni članek

pomoč Ukrajina Rusija raketa

Torek, 21. 5. 2024, 17.19

1 teden, 6 dni

Predlog Ukrajine: Zaveznice bi lahko s svojega ozemlja prestrezale ruske rakete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12
Ruske rakete | Tako Baerbockova kot nemški obrambni minister Boris Pistorius, ki je danes obiskal Latvijo, pa sta pozvala h krepitvi ukrajinske zračne obrambe. | Foto Reuters

Tako Baerbockova kot nemški obrambni minister Boris Pistorius, ki je danes obiskal Latvijo, pa sta pozvala h krepitvi ukrajinske zračne obrambe.

Foto: Reuters

Zaveznice bi lahko s svojega ozemlja prestrezale ruske rakete nad Ukrajino, je danes v Kijevu med obiskom nemške kolegice Annalene Baerbock izjavil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

"Noben pravni, varnostni ali moralni argument ne nasprotuje temu, da bi naši partnerji s svojega ozemlja sestreljevali ruske rakete nad ozemljem Ukrajine," je izjavil Kuleba in zaveznice pozval, naj premislijo o možnosti prestrezanja raket s svojega ozemlja. "Če tega ne želite storiti, potem nam vsaj zagotovite vsa potrebna sredstva za prestrezanje raket," je dodal.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. | Foto: Reuters Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Foto: Reuters

Baerbockova je medtem v luči okrepljenih ruskih napadov izrazila zaskrbljenost zaradi poslabšanja razmer v Ukrajini. Ob tem je poudarila, da Kijev za zaščito pred ruskimi napadi z raketami in droni nujno potrebuje dodatne sisteme zračne obrambe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ravno zato sem skupaj z obrambnim ministrom Borisom Pistoriusom sprožila globalno pobudo za krepitev zračne obrambe Ukrajine," je nadaljevala in pojasnila, da je bila doslej na mednarodni ravni v ta namen zbrana skoraj milijarda evrov, kar pa po njenem mnenju ni dovolj.

Hkrati je opozorila, da vsakršne zamude pri zagotavljanju vojaške pomoči Ukrajini terjajo nadaljnja življenja nedolžnih civilistov in škodujejo varnosti Zahoda, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi Pistorius je med današnjim obiskom Latvije vse zaveznice, ki lahko Ukrajini zagotovijo sisteme zračne obrambe patriot, pozval, naj to storijo čim prej. Dodal je, da to Kijevu ne bi pomagalo zgolj pri zaščiti infrastrukture, temveč tudi pri dvigu morale vojakov. | Foto: Reuters Tudi Pistorius je med današnjim obiskom Latvije vse zaveznice, ki lahko Ukrajini zagotovijo sisteme zračne obrambe patriot, pozval, naj to storijo čim prej. Dodal je, da to Kijevu ne bi pomagalo zgolj pri zaščiti infrastrukture, temveč tudi pri dvigu morale vojakov. Foto: Reuters

Ruski dron
Novice V ruskih in ukrajinskih napadih več mrtvih in ranjenih
Big Bang Lažni
Novice Pozor: prevara, s katero vam vsak mesec ukradejo 54 evrov. Tokrat so zlorabili Big Bang Slovenija.
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski kljub izteku mandata ostaja na položaju
napad z droni na Kijev
Novice Rusija izvedla nove napade z droni na Ukrajino
Ne spreglejte