Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2024,
8.44

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Danilo Türk Benjamin Netanjahu Gaza Hamas Izrael

Torek, 21. 5. 2024, 8.44

1 teden, 6 dni

Türk: Poteza tožilca ICC je pričakovana in nujna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Danilo Türk | Potezo tožilca ICC je komentiral tudi nekdanji predsednik Slovenije Danilo Türk. | Foto STA

Potezo tožilca ICC je komentiral tudi nekdanji predsednik Slovenije Danilo Türk.

Foto: STA

Nekdanji predsednik republike Danilo Türk meni, da je bila poteza glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki je zahteval izdajo nalogov za priprtje vodij Izraela in Hamasa zaradi suma vojnih zločinov v Izraelu in Gazi, pričakovana in nujna. Od obravnave teh hudih zločinov je namreč odvisna verodostojnost ICC, je poudaril.

Ob tem je Türk, sicer profesor mednarodnega prava, dodal, da so zdaj na potezi sodniki ICC. "Storili so pomemben prvi korak, svetovna javnost pa bo spremljala nadaljevanje," še meni.

Glavni tožilec ICC Karim Khan je v ponedeljek zahteval izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta ter treh voditeljev palestinskega islamističnega gibanja Hamas zaradi domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v napadu na Izrael 7. oktobra lani in ofenzivi v Gazi, ki je sledila.

Biden: Na območju Gaze se ne dogaja genocid

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek v prvem odzivu zahtevo tožilca ICC označil za nezaslišano, ker enači Izrael in Hamas. Kasneje je na dogodku ob mesecu judovske dediščine v Beli hiši dejal, da se na območju Gaze ne dogaja genocid. Ob tem je znova obljubil trdno podporo ZDA Izraelu ter osvoboditev talcev, ki jih je zajel Hamas, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ne ZDA ne Izrael nista članici ICC in ne priznavata njegove pristojnosti za domnevne zločine svojih državljanov. Palestina se je sodišču pridružila leta 2015, v skladu s kasnejšo odločitvijo ICC pa njegove pristojnosti obsegajo tudi palestinska ozemlja pod izraelsko okupacijo, kar vključuje tudi Gazo.

"Hkratna zahteva za izdajo nalogov za prijetje voditeljev Hamasa na eni strani in dveh izraelskih uradnikov na drugi je ustvarila lažen vtis enakovrednosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva.

Poudaril je, da je Hamas z napadom na Izrael zagrešil barbarski pokol, še naprej zadržuje talce, z raketami napada Izrael in uporablja civilno prebivalstvo Gaze kot živi ščit. Poudaril je še, da ima izraelska vlada pravico in dolžnost zaščititi ter braniti svoje ljudstvo. "Vendar je v tem kontekstu jasno, da velja mednarodno humanitarno pravo z vsemi svojimi obveznostmi," je dodal.

Francosko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da podpira ICC, njegovo neodvisnost in boj proti nekaznovanosti v vseh primerih. V sporočilu za javnost je še obsodilo poboje, ki jih je zagrešil Hamas med napadom na Izrael. Poudarilo je tudi, da je Izrael opozorilo na nujnost spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava ter zlasti na nesprejemljivo raven civilnih žrtev na območju Gaze ter nezadostno dobavo humanitarne pomoči.

Izraelski minister Galant zahtevo tožilca ICC označil za podlo

Izraelski obrambni minister Joav Galant je danes zahtevo glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karima Khana po izdaji naloga za prijetje njega in premierja Benjamina Netanjahuja označil za podlo. Obsodil je vlečenje vzporednic med voditelji Izraela in Hamasa, ob kar so se obregnili tudi v Rimu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Poskus tožilca ICC Karima Khana, da bi stvari obrnil, ne bo uspešen – vzporednica, ki jo je potegnil med teroristično organizacijo Hamas in državo Izrael, je podla," je dejal Galant. Khana je obtožil, da hoče Izraelu odreči pravico do samoobrambe in osvoboditve talcev, ki jih je zajelo palestinsko islamistično gibanje.

V Pekingu so medtem izrazili upanje, da bo ICC ohranilo svoje objektivno stališče. "Upamo, da bo ICC ohranilo svoje objektivno in nepristransko stališče ter izvajalo svoje pristojnosti v skladu z zakonom," je danes sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin in dodal, da je Kitajska, ki sicer ni podpisnica rimskega statuta, pri vprašanju Palestincev vselej stala na strani mednarodnega prava.

Gaza
Novice Slovenija v VS ZN znova zahtevala konec izraelske ofenzive v Gazi
Benjamin Netanjahu
Novice Tožilec ICC zahteva aretacijo Netanjahuja in voditeljev Hamasa
Ne spreglejte