Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
13. 5. 2024,
6.03

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

Natisni članek

pnevmatike Velike Žablje Vipavska dolina reli

Ponedeljek, 13. 5. 2024, 6.03

1 mesec

Velike Žablje

Isti ovinek nekoč in danes: zakaj taka razlika? #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

Petintrideset let razmika, isti ovinki, a povsem drugačni prizori oprijema avtomobilov. Kako je bilo z dirkalniki skozi ovinke nad Velikimi Žabljami voziti nekoč in kako danes? Glavna razlika je v razvoju pnevmatik, razlaga šestkratni državni reli prvak Darko Peljhan.

Leta 1989 je takratni reli Saturnus prvič pripeljal na ceste v okolico Ajdovščine in predvsem drseči ovinki nad vasico Velike Žablje so hitro zasloveli. Zaporedni ostri ovinki so imeli zelo drseč asfalt, svoje pa so dodale še naravne tribune tamkajšnjih vinogradov in avtomobilskih spektaklov žejna primorska publika. Prizori iz 90. let so nepozabni.

Tudi najboljši vozniki so imeli veliko težav, da jim je uspelo dirkalnike obvladati in tudi marsikaterega med njimi je ob huronskem vzklikanju zavrtelo. Philippe Bugalski, ki je bil leta 1993 drugi, pozneje pa je zmagal na dveh relijih za svetovno prvenstvo, je izjavil, da tako drsečega asfalta ni videl še nikjer.

reli Vipavska dolina Rok Turk
Avtomoto Hitro in izenačeno, do zmage tudi po zraku #foto

Video – reli v Žabljah danes

gume reli Vipavska dolina | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Danes je oprijem avtomobilov veliko boljši. Cesta in asfalt sta ostala vsaj v zaključnih ovinkih nespremenjena. Nekaj boljši so avtomobili, prav tako podvozja, a ključno razliko je prinesel razvoj pnevmatik. Hitrost in zanesljivost, s katero so tudi na letošnjem reliju Vipavska dolina skozi ovinke peljali tekmovalci, bi bila v 90. letih povsem nepredstavljiva.

Primerjavo o tem lahko najbolje poda Darko Peljhan, ki je že v začetku 90. let proti Žabljam vozil kot eden vodilnih voznikov slovenskega relija, v enaki vlogi pa je še danes.

"Pnevmatike so prav gotovo ključni dejavnik. Danes dejansko sploh ne drsi več tako kot nekoč. Danes moraš sam spraviti dirkalnik v drsenje, takrat pa si skozi ovinek kar malo plaval," se spominja Idrijčan, ki je proti Žabljam prvič dirkal leta 1991 na reliju Saturnus.

Reli Vipavska dolina
Avtomoto Mojstrske vožnje, vsem ni uspelo: to je najhujša sobotna nesreča #video

Konec monopola Pirellija in Michelina?

Pnevmatike danes ali nekoč? Danes po Peljhanovih besedah zdržijo veliko več kilometrov, lažje jih je tudi dobiti, vrtoglave pa so cene. Štiri pnevmatike uveljavljenega proizvajalca stanejo skupaj z davkom okrog dva tisoč evrov.

Pri dirkaških pnevmatikah sta glavnino ponudbe vsaj v reliju do zdaj vselej ponujala Michelin in Pirelli. Drugim proizvajalcem so pripadale le obrobne vloge. Drugače pa bo že prihodnje leto, ko bo uradni dobavitelj pnevmatik za svetovno prvenstvo postal korejski Hankook.

Ne spreglejte