Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
20. 5. 2024,
17.18

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Ponedeljek, 20. 5. 2024, 17.18

1 teden, 6 dni

Seznam slovenskih kandidatov za Euro 2024

Znano je, kdaj bo Matjaž Kek sporočil težko pričakovano novico

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
Matjaž Kek | Matjaž Kek bo seznam kandidatov za nastop na Euru predstavil javnosti 29. maja. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Matjaž Kek bo seznam kandidatov za nastop na Euru predstavil javnosti 29. maja.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Vse več je selektorjev udeleženk letošnjega evropskega prvenstva, ki so že zaupali javnosti (razširjene) sezname kandidatov za nastop. Danes je denimo svoje kandidate za spektakel v Nemčiji predstavil hrvaški selektor Zlatko Dalić. Kdaj pa bo razkril karte njegov stanovski kolega v Sloveniji Matjaž Kek? Težko pričakovani seznam, po katerem bo jasno, ali je Mariborčan v zadnjem obdobju spreminjal izbor in dodal morebitna nova imena ali pa ostal zvest tistim, ki so Slovenijo popeljala na Euro 2024, bo predstavljen 29. maja. Do takrat bo na Brdu pri Kranju že delovno za marsikaterega reprezentanta.

Sturm Gradec
Sportal Slovencema uspel izjemen podvig v Avstriji

Pred slovensko nogometno reprezentanco je največji projekt in izziv v zadnjih 14 letih. Zaigrala bo na Euru v Nemčiji, kjer se bo v skupini C za točke potegovala z Dansko, Srbijo in Anglijo. Na evropsko prvenstvo, kjer se bo Slovenija pripravljala na tekme v reprezentančni bazi v mestu Wuppertal, bo lahko odpotovalo 26 igralcev.

Slovenska reprezentanca je odigrala zadnjo tekmo v Ljubljani in z 2:0 premagala zvezdniško Portugalsko. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Slovenska reprezentanca je odigrala zadnjo tekmo v Ljubljani in z 2:0 premagala zvezdniško Portugalsko. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com

Kdo se bo znašel na seznamu Matjaža Keka? V javnosti kroži veliko potencialnih kandidatov, v zadnjih tednih se je zaradi kakovostnih predstav Josipa Iličića sprožilo kar nekaj debat o tem, ali bi si 36-letni Kranjčan zaslužil vrnitev v izbrano vrsto, selektor pa se bo o tem zjasnil čez dober teden dni.

Josip Iličić
Sportal Legendarni Slovenec v razmislek: Iličić bi si zaslužil Euro 2024, on je naš Modrić!

Slovenski selektor, ki je vodil izbrano vrsto tudi na zadnjem velikem tekmovanju (SP 2010 v Južni Afriki), bo tako predstavil seznam kandidatov za Euro 29. maja. Za zdaj še ni znano, ali bo to že dokončni seznam ali pa se bo Kek poslužil prakse, ki jo je v zadnjih dneh udejanjilo kar nekaj njegovih stanovskih kolegov, ko so javnosti predočili razširjen seznam. Selektorji 24 udeleženk Eura morajo sicer sporočiti krovni evropski zvezi (Uefa) končni seznam 26 kandidatov do konca 6. junija.

Šeško že končal sezono, Oblak še ne

Benjamin Šeško je končal sezono pri rdečih bikih v vrhunski formi, saj je zadel v polno na sedmih tekmah zapored. Na zadnjih 11 tekmah je vselej sodeloval pri zadetkih. Dosegel je devet gol in dve asistenci! | Foto: Guliverimage Benjamin Šeško je končal sezono pri rdečih bikih v vrhunski formi, saj je zadel v polno na sedmih tekmah zapored. Na zadnjih 11 tekmah je vselej sodeloval pri zadetkih. Dosegel je devet gol in dve asistenci! Foto: Guliverimage Kek bo torej imena kandidatov sporočil čez dober teden dni, do takrat pa bo na Gorenjskem že delovno. Od torka naprej bodo na Brdo pri Kranju začeli kapljati slovenski nogometaši, ki so že končali s klubskimi obveznostmi. Takšnih ni malo.

V nedeljo se je končala tudi 1. SNL, izmed reprezentantov, ki v izbrani vrsti veljajo za najpomembnejše, je denimo klubsko sezono že končal Benjamin Šeško (RB Leizpig), pa avstrijski graški dvojec Jon Gorenc Stanković in Tomi Horvat, ki sta s Sturmom osvojila dvojno krono in prekinila desetletno vladavino Salzburga, Vid Belec je z Apoelom postal ciprski prvak, v serie B so končali sezono Petar Stojanović, Jan Mlakar in Jasmin Kurtić, Žan Vipotnik je svojo prvo sezono v francoski ligi končal pri desetih zadetkih in na 12. mestu, svoje so odigrali tudi nogometaši, ki si služijo kruh v domovini (branilec Celja Žan Karničnik je prejel priznanje SPINS XI za igralca sezone, tu so še kapetan Olimpije Timi Max Elšnik, še en branilec Celja David Zec …).

Prav lahko pa bi se predhodnih priprav na Brdu udeležil še kateri drugi nogometaš iz slovenskih klubov. Najboljši strelec sezone je denimo napadalec Celja Aljoša Matko, ki je pred jesensko poškodbo že treniral s Kekovo četo, med najboljše tri igralce sezone pa se je poleg Karničnika in Alžirca Hilala Soudanija uvrstil tudi "zimzeleni" velemojster Maribora Josip Iličić.

Določeno neznanko predstavlja Sandi Lovrić. Bo odpravil zdravstvene težave do začetka Eura? | Foto: Guliverimage Določeno neznanko predstavlja Sandi Lovrić. Bo odpravil zdravstvene težave do začetka Eura? Foto: Guliverimage

Drugače je s kapetanom Janom Oblakom, ki ga z Atleticom v Španiji čakajo še obveznosti, saj bo v la ligi odigran še zadnji krog. Slovenski trojec pri Panathinaikosu (Andraž Šporar, Benjamin Verbič in Adam Gnezda Čerin) se bo konec tedna v Grčiji potegoval za pokalni naslov, Jako Bijola čaka še zelo pomembna tekma v zadnjem krogu serie A z Udinesejem, ko bo tudi bolj jasno, kakšno je dejansko zdravstveno stanje Sandija Lovrića, konec tedna bodo končali prvenstvo tudi v poljskem prvenstvu, kjer nastopajo denimo Erik Janža, Miha Blažič in Luka Zahović. Jure Balkovec bo konec tedna dejaven še v turškem prvenstvu, Vanja Drkušić v ruskem, Davida Brekala čaka v ZDA še kar nekaj obveznosti ...

Celar po lovoriko v Švici šele 2. junija

Žan Celar v tej sezoni blesti v švicarskem prvenstvu. | Foto: Guliverimage Žan Celar v tej sezoni blesti v švicarskem prvenstvu. Foto: Guliverimage Še dolgo na Gorenjsko ne gre pričakovati vročega napadalca Lugana Žana Celarja, ki bo finale pokala odigral šele 2. junija. Dan pred tem se bo na Wembleyju denimo odločalo o naslovu v ligi prvakov, kjer pa se bosta pomerila Real Madrid in Borussia Dortmund, tako da ne bo na delu slovenskih legionarjev, bodo pa čast države z dvema milijonoma prebivalcev, ki leži na sončni strani Alp, reševali sodniki na čelu z glavnim delivcem pravice Slavkom Vinčićem. Mariborčan bo pozneje na delu tudi na Euru, osrednjem nogometnem vrhuncu, ki bo trajal od 14. junija do 14. julija ter v Sloveniji zaradi udeležbe Kekovih varovancev poskrbel za poletno športno evforijo.

Čez dober teden pa bo torej že znano, kateri nogometaši bi lahko resnično odpotovali v Wuppertal in se pripravljali na tekme, na katerih bo na ogromnih stadionih donela Zdravljica tako iz zvočnikov kot tudi iz več kot deset tisoč slovenskih grl na tribunah. Pred tem čakata Slovenijo še pripravljalni tekmi z Armenijo (4. junija) in Bolgarijo (8. junija). Obe v Stožicah. 

Seznam prvakov in pokalnih zmagovalcev v Evropi:

Država Prvak Pokalni zmagovalec
Albanija   Egnatia Rrogozhine
Anglija Manchester City finale Manchester City - Manchester United (25. maj)
Armenija   Ararat-Armenia
Avstrija Sturm Gradec Sturm Gradec
Azerbajdžan Qarabag finale Zira - Qarabag (2. junij)
Belgija   Union St. Gilloise
Bolgarija Ludogorec Razgrad Botev Plovdiv
Bosna in Hercegovina   finale Zrinjski - Borac Banja Luka (23. maj)
Ciper APOEL Nikozija Pafos
Češka Sparta Praga finale Viktoria Plzen - Sparta Praga (22. maj)
Črna gora Dečić finale Budućnost - Jezero (30. maj)
Danska   Silkeborg
Francija PSG finale PSG - Lyon (25. maj)
Grčija PAOK Solun finale Panathinaikos - Aris Solun (25. maj)
Hrvaška Dinamo Zagreb finale Dinamo Zagreb - Rijeka (22. maj)
Italija Inter Milano Juventus
Izrael   finale Hapoel Be'er Sheva - Maccabi Petah Tikva (30. maj)
Kosovo Ballkani finale Ballkani - Prishtina (22. maj)
Luksemburg Differdange 03 Progres Niederkorn
Madžarska Ferencvaroš Paks
Moldavija Petrocub finale Petrocub - Zimbru (25. maj)
Nemčija Bayer Leverkusen finale Kaiserslautern - Bayer Leverkusen (25. maj)
Nizozemska PSV Eindhoven Feyenoord
Poljska   Wisla Krakow
Portugalska Sporting Lizbona finale Porto - Sporting Lizbona (26. maj)
Romunija FCSB Corvinul Hunedoara
Rusija   finale Baltika - Zenit (2. junij)
Severna Irska Larne Cliftonville
Severna Makedonija Struga finale Tikvesh - Voska Sport (22. maj)
Slovaška Slovan Bratislava Ružomberok
Slovenija Celje finale Rogaška - Gorica (24. maj) 
Srbija Crvena zvezda finale Vojvodina - Crvena zvezda (23. maj)
Škotska Celtic Glasgow finale Celtic - Rangers (25. maj)
Španija Real Madrid Athletic Bilbao
Švica   finale Servette - Lugano (2. junij) 
Turčija   finale Bešiktaš - Trabzonspor (23. maj) 
Ukrajina Šahtar Doneck Šahtar Doneck
Wales The New Saints Connah's Quay
Dragan Stojković
Sportal Srbski selektor Stojković podaljšal pogodbo in presenetil s seznamom
Alexander Nübel
Sportal Nemec nameraval na safari v Tanzanijo, a nato doživel presenečenje
N'Golo Kante
Sportal Tudi Deschamps presenetil s prvim seznamom za Euro
Mats Hummels
Sportal Nemški selektor objavil seznam, na njem manjka trojica Borussie
Jan Oblak
Sportal Fantastična obramba, izjemen jubilej in nejasna usoda Jana Oblaka #video
Nicolo Zaniolo
Sportal Italijani v Nemčijo brez Zaniola
NZS
Sportal NZS: S prikritim oglaševanjem škodijo slovenskemu športu
Kevin Kampl
Sportal Kampl: Poleti bom oblekel svoj dres, se usedel pred TV in navijal
Ne spreglejte