Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2024,
13.39

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) Hamas Benjamin Netanjahu

Ponedeljek, 20. 5. 2024, 13.39

1 teden, 6 dni

Tožilec ICC zahteva aretacijo Netanjahuja in voditeljev Hamasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Benjamin Netanjahu | Khan je prepričan, da so Netanjahu, Galant ter trije voditelji palestinskega islamističnega gibanja Hamas – Jahja Sinvar, Ibrahim al Masri in Ismail Hanija – kazensko odgovorni za vojne zločine in zločine proti človeštvu. | Foto Reuters

Khan je prepričan, da so Netanjahu, Galant ter trije voditelji palestinskega islamističnega gibanja Hamas – Jahja Sinvar, Ibrahim al Masri in Ismail Hanija – kazensko odgovorni za vojne zločine in zločine proti človeštvu.

Foto: Reuters

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan je danes zahteval izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh voditeljev Hamasa zaradi domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih v napadu na Izrael 7. oktobra in ofenzivi v Gazi. Izrael je zahtevo glavnega tožilca ICC označil za zgodovinsko sramoto. Kritičen je tudi Hamas, ki trdi, da zahteva Khana enači žrtve z agresorjem. Oglasil se je tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je zahtevo tožilca označil za nezaslišano. 

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Karim Khan je zaprosil za nalog za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in vodje Hamasa v Gazi zaradi vojnih zločinov.

Khan je prepričan, da so Netanjahu, Galant ter trije voditelji palestinskega islamističnega gibanja Hamas – Jahja Sinvar, Ibrahim al Masri in Ismail Hanija – kazensko odgovorni za vojne zločine in zločine proti človeštvu.

Kot je pojasnil v sporočilu za javnost, bi lahko bila Netanjahu in Galant med drugim odgovorna za iztrebljanje in stradanje civilistov, naklepno povzročanje velikega trpljenja ali hudih telesnih poškodb, ubijanje in usmerjanje napadov na civilno prebivalstvo.

Izrael je večkrat omejil dobavo humanitarne pomoči v Gazo 

Ob tem je opozoril, da je Izrael večkrat samovoljno omejil dobavo humanitarne pomoči v Gazo, med obleganjem enklave pa je tudi večkrat omejil oskrbo s pitno vodo in električno energijo.

"Moj urad trdi, da so bila dejanja storjena kot del načrta za uporabo lakote kot načina vojskovanja in rabe drugih nasilnih dejanj proti civilnemu prebivalstvu Gaze kot sredstva za odpravo Hamasa, zagotovitev vrnitve talcev, ki jih je Hamas zajel, in kolektivno kaznovanje civilnega prebivalstva Gaze, ki so ga dojemali kot grožnjo Izraelu," je dodal Khan.

Izrael ima tako kot vse države pravico do samoobrambe, vendar ga ta pravica ne odvezuje obveznosti spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava, je še poudaril. "Ne glede na morebitne vojaške cilje so sredstva, ki jih je Izrael izbral za njihovo doseganje v Gazi, kazniva dejanja," je še dodal.

Trije voditelji Hamasa pa bi lahko bili po njegovem mnenju odgovorni za iztrebljanje, ubijanje, zajetje talcev ter mučenje in izvajanje spolnega nasilja. Opozoril je, da obstajajo sumi, da so bili zajeti talci zadrževani v nečloveških razmerah, nekateri od njih pa tudi podvrženi spolnemu nasilju, vključno s posilstvom.

Izrael ni član Mednarodnega kazenskega sodišča

Khan je še dodal, da dokazi kažejo, da so Sinvar, Masri in Hanija 7. oktobra načrtovali in spodbujali zločine. Prepričan je, da zločini v Izraelu ne bi bili storjeni brez njunega dela.

V uradu tožilca so pred zahtevo po izdaji naloga v obeh primerih pregledali vso gradivo, videoposnetke in fotografije s terena. Khan se je srečal tudi z nekaterimi svojci žrtev in zajetih talcev ter obiskal nekatere kraje, prizadete med Hamasovimi in izraelskimi napadi.

"Če ne bomo pokazali pripravljenosti za enako uporabo prava, bomo ustvarili pogoje za njegov propad. S tem bomo razrahljali preostale vezi, ki nas držijo skupaj," je še dodal Khan.

Zahtevo glavnega tožilca ICC so komentirali tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu, kjer so v objavi na omrežju X poudarili, da je treba vojne zločine in zločine proti človečnosti, ki so se na ozemlju Izraela in Palestine zgodili po 7. oktobru, preganjati neodvisno in nepristransko, ne glede na storilce.

Zdaj so na potezi sodniki ICC, ki bodo odločili, ali obstajajo zadostni dokazi za izdajo naloga za prijetje. Časovni okvir glede takšnih odločitev je sicer različen, saj včasih med zahtevo po nalogu za prijetje in odločitvijo sodnikov minejo tedni in celo meseci, poroča britanski BBC.

V primeru izdaje naloga za prijetje s strani ICC bi morale države podpisnice rimskega statuta, ki je pravna podlaga sodišča, omenjene osebe ob morebitnem vstopu na njihovo ozemlje prijeti in jih izročiti sodišču.

Izrael sicer ni član ICC, Netanjahu pa je že aprila izjavil, da poskuse spodkopavanja izraelske suverenosti s strani ICC ne bodo nikoli sprejeli. Dodal je, da bi izdaja naloga za aretacijo kršila pravico Izraela do samoobrambe.

Izrael in Hamas kritična do zahteve tožilca ICC za izdajo naloga za aretacijo

Izrael je zahtevo glavnega tožilca ICC označil za zgodovinsko sramoto. Kritičen je tudi Hamas, ki trdi, da zahteva Khana enači žrtve z agresorjem.

Premier Netanjahu je v odzivu dejal, da "z ogorčenjem zavrača primerjavo haaškega tožilca med demokratičnim Izraelom in množičnimi morilci Hamasa" in dodal vprašanje, kako da si drzne "primerjati Hamasove pošasti z izraelskimi vojaki, najbolj moralno vojsko na svetu".

"Generalni tožilec v isti sapi omenja predsednika vlade in obrambnega ministra Izraela z ogabnimi nacističnimi pošastmi Hamasa. To je zgodovinska sramota, ki si jo bomo zapomnili za vedno," pa je izjavil izraelski zunanji minister Izrael Kac.

Naznanil je, da bo Izrael ustanovil poseben odbor za boj proti prizadevanjem tožilca ICC, da bi pridobil nalog za prijetje. Prav tako bo v prihodnje spregovoril z zunanjimi ministri vodilnih držav, da bi jih prepričal, da nasprotujejo zahtevi Khana in se izrečejo, da naloga zoper politike Izraela tudi ob morebitni izdaji ne bodo upoštevali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi izraelski finančni minister Bezalel Smotrič je zahtevo Khana primerjal z nacistično propagando. "Take hinavščine in sovraštva do judov, kot ga je pokazalo sodišče v Haagu, nismo videli od nacistične propagande," je dejal. Dodal je, da bi se morali vsi Izraelci zdaj počutiti, kot da bi lahko bili nalogi za prijetje izdani zanje, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc pa je potezo tožilca ICC označil za zločin zgodovinskih razsežnosti. "Primerjanje voditeljev demokratične države, ki se je odločila, da se bo branila pred terorjem, z voditelji teroristične organizacije je globoko izkrivljanje pravice in očiten moralni bankrot," je dodal.

Biden: Med Izraelom in Hamasom ni nobene enakovrednosti - nobene

"Zahteva tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča za izdajo nalogov za aretacijo izraelskih voditeljev je nezaslišana. Naj bom jasen: Ne glede na to, kaj namiguje ta tožilec, med Izraelom in Hamasom ni nobene enakovrednosti - nobene," je odločitev tožilca ICC komentiral ameriški predsednik Joe Biden. Ob tem je ponovil, da bodo ZDA Izraelu vedno stale ob strani.

Biden ni komentiral zahteve za izdajo sodnega naloga za vodjo palestinskega gibanja Hamas v Gazi Jahjo Sinvarja, poveljnika brigad Al Kasam Ibrahima al Masrija in političnega vodjo Hamasa Ismaila Hanija.

Tudi Blinken je zahtevo Khana obsodil kot sramotno in opozoril, da bi lahko ogrozila trenutna prizadevanja za prekinitev ognja v izraelski vojni proti Hamasu.

Ne ZDA in ne Izrael nista članici ICC in ne priznavata njegove pristojnosti za domnevne zločine svojih državljanov. ZDA ICC podpirajo, ko gre za pregon oseb iz držav, s katerimi nimajo prijateljskih odnosov.

Kritično je tudi palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki je opozorilo, da odločitev Khana primerja žrtev z agresorjem in spodbuja nadaljevanje genocida v Gazi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Minister Netanjahuju postavil ultimat: Časa imaš do 8. junija
Benjamin Netanjahu
Novice Benjamin Netanjahu vojno v Gazi označil za vojno za obstanek Izraela

 

Ne spreglejte