Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2024,
17.28

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

med Boštjan Noč Nataša Pirc Musar Čebelarska zveza Slovenije čebelarstvo čebele

Sobota, 18. 5. 2024, 17.28

2 tedna, 1 dan

V Beltincih slovesnost pred svetovnim dnevom čebel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
slovesnost v Beltincih pred svetovnim dnevom čebel | "Vemo, da so čebele in opraševalci sestavni in nepogrešljivi del naše okoljske in prehranske agende. Od okoljske in prehranske varnosti sta odvisna tudi mednarodna stabilnost in mir. Edina vojna, ki jo danes res moramo biti, je vojna zoper podnebne spremembe in okoljsko degradacijo," je na slovesnosti poudarila predsednica Nataša Pirc Musar.  | Foto STA

"Vemo, da so čebele in opraševalci sestavni in nepogrešljivi del naše okoljske in prehranske agende. Od okoljske in prehranske varnosti sta odvisna tudi mednarodna stabilnost in mir. Edina vojna, ki jo danes res moramo biti, je vojna zoper podnebne spremembe in okoljsko degradacijo," je na slovesnosti poudarila predsednica Nataša Pirc Musar.

Foto: STA

Čebelarska zveza Slovenije je v sodelovanju s Čebelarsko zvezo društev Pomurja in Občino Beltinci danes v Beltincih pripravila osrednji dogodek ob svetovnem dnevu čebel, ki ga obeležujemo 20. maja. Na njem so pripravili čebelarsko tržnico ter na ogled postavili paviljon medena zgodba in model kranjske čebele.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v slavnostnem nagovoru izrazila ponos, da je Slovenija domovina največjega števila čebelarjev na prebivalca na svetu, so objavili na spletni strani predsednice republike. Pohvalila je nacionalno in mednarodno dejavnost Čebelarske zveze Slovenije ter poudarila izjemno pomembno delo čebelarjev.

"Vemo, da so čebele in opraševalci sestavni in nepogrešljivi del naše okoljske in prehranske agende," je dejala in dodala: "Od okoljske in prehranske varnosti sta odvisna tudi mednarodna stabilnost in mir. Edina vojna, ki jo danes res moramo biti, je vojna zoper podnebne spremembe in okoljsko degradacijo."

Spomnila je na pomemben poziv Evropske čebelarske zveze za kakovost medu in umik ponaredkov s trga, s čimer ščiti tako potrošnike kot čebelarje z zagovarjanjem pristnosti evropskega medu. "Kupovanje medu neposredno od čebelarjev v naši lokalni okolici daje največjo garancijo kakovosti," je poudarila.

Na evropskem trgu preveč ponarejenega medu

Nagovor je imel tudi predsednik slovenske in evropske čebelarske zveze Boštjan Noč, ki je po poročanju Radia Slovenija poudaril pomen podpore čebelarstvu in temeljitega nadzora medu na evropskem trgu, kjer je polovica medu ponarejenega.

Nagovor je imel tudi predsednik slovenske in evropske čebelarske zveze Boštjan Noč, ki je po poročanju Radia Slovenija izpostavil pomen podpore čebelarstvu in temeljitega nadzora medu na evropskem trgu, kjer je polovica medu ponarejenega. | Foto: Matic Prevc/STA Nagovor je imel tudi predsednik slovenske in evropske čebelarske zveze Boštjan Noč, ki je po poročanju Radia Slovenija izpostavil pomen podpore čebelarstvu in temeljitega nadzora medu na evropskem trgu, kjer je polovica medu ponarejenega. Foto: Matic Prevc/STA Praznovanje 21. čebelarskega praznika in 7. svetovnega dneva čebel se je odvilo pri Beltinskem gradu in v okviru promocijske kampanje Enjoy it's from Europe, ki promovira tri sheme kakovosti s področja medu.

Društvu Črna na Koroškem so podelili 20. jubilejni učni čebelnjak s panji in čebeljimi družinami ob podpori Prve Osebne zavarovalnice. Na prireditvi so podelili tudi najvišje čebelarske nagrade.

 

 

čebele, roj čebel, Ljubljana, Bavarski dvor
Novice Roj čebel sredi Ljubljane, kaj se dogaja?
pomor čebel
Novice Uprava za varno hrano opozarja na nedovoljeno trgovino s pesticidi
ucni cebelnjak #PRVAcebela
Novice Novi učni čebelnjaki bodo pomladi razveselili nove osnovnošolce
Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Od čebel je odvisna vsaka tretja žlica naše hrane #foto
s
Novice Čebelarji predstavili zanimivo novost #video
Otvoritev hotela za čebele samotarke
Novice Evropska čebelarska zveza bo imela sedež v Sloveniji

 

Ne spreglejte