Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2024,
14.30

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

Natisni članek

obisk Nataša Pirc Musar poslovanje bolnišnica Novo mesto

Ponedeljek, 20. 5. 2024, 14.30

1 teden, 6 dni

Predsednica države: Ta bolnišnica je zgodba o uspehu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01
SB Novo mesto, obisk, Nataša Pirc Musar, Milena Kramar Zupan | Predsednica republike bo tudi častna pokroviteljica sredine slavnostne akademije, s katero bo bolnišnica v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine obeležila 130-letnico delovanja. | Foto STA

Predsednica republike bo tudi častna pokroviteljica sredine slavnostne akademije, s katero bo bolnišnica v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine obeležila 130-letnico delovanja.

Foto: STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes obiskala Splošno bolnišnico Novo mesto, ki letos obeležuje 130-letnico delovanja. Bolnišnico je označila kot zgodbo o uspehu, saj da je finančno najuspešnejša bolnišnica v državi. Podprla je tudi namero, da se zdravnikom v javnem zdravstvu prepove delo pri koncesionarjih in t. i. čistih zasebnikih.

V izjavi za javnost ob robu obiska je Pirc Musarjeva izrazila zadovoljstvo, da je novomeška bolnišnica finančno najuspešnejša slovenska bolnišnica. Recept, da bolnišnica posluje pozitivno, sama vidi v tem, da se jasno razmeji poslovno vodenje bolnišnice od njenega strokovnega vodenja, kar je primer tudi v novomeški bolnišnici. "Bolnišnice, kjer sta na obeh položajih zdravnika, namreč ne poslujejo dobro," je opozorila.

SB Novo mesto, obisk, Nataša Pirc Musar, Milena Kramar Zupan | Foto: STA Foto: STA

Kmalu tudi negovalna bolnišnica

Novomeška bolnišnica pokriva regijo z 200 tisoč prebivalci, ima 1.300 zaposlenih in 400 postelj, v zadnjih letih pa je izvedla številne naložbe. Pirc Musarjevo so ob ogledu najbolj navdušili novi oz. prenovljeni oddelki intenzivne nege, kardiologije in urgence. "Lahko rečem samo, da če se mi kaj zgodi, bi si želela, da me pripeljejo sem," je dejala.

SB Novo mesto, obisk, Nataša Pirc Musar, Milena Kramar Zupan | Foto: STA Foto: STA

Posebej ljubo ji je, da bolnišnica enega od objektov prenavlja v negovalno bolnišnico, "kar bo prva negovalna bolnišnica v Sloveniji, ki je več kot potrebna". "Novomeška bolnišnica je tako nekakšen pionir ne nekaterih področjih," je ocenila.

zdravstvo
Novice Sprememba v zdravstvu: se bo z napotnico stopnje zelo hitro čakalo dlje?

Predsednico republike je ob obisku sprejela direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan. Predstavila ji je njihovo delo ter nekatere "aktualne izzive zdravstvenega sistema".

V izjavi za medije je direktorica izrazila veselje, da jih je obiskala predsednica republike, posebej ker ta "s skrbnostjo in zavzetostjo zagovarja javno zdravstvo, ki je zagotovo eno od najpomembnejših temeljev socialne države". "S svojim obiskom nam je dala še dodaten zagon, da bomo še boljši," je dejala.

SB Novo mesto, obisk, Nataša Pirc Musar, Milena Kramar Zupan | Foto: STA Foto: STA

Robert Golob
Novice Golob: Dovolj je, zdravniki bodo svojo energijo posvečali javnemu zdravstvu, ne pa zasebnikom

Pirc Musarjeva pa je podprla napovedi o pripravi zakonskih sprememb, po katerih bi lahko zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih dodatno delali le še v drugih javnih zdravstvenih zavodih, ne pa tudi pri koncesionarjih in čistih zasebnikih. "Že večkrat sem povedala, da je treba narediti natančne analize in da to, da ima danes vsak drugi zdravnik odprt popoldanski s. p., preprosto ne vodi več nikamor. Zavedati se moramo, da je predvsem terciarni sektor zdravstva tisti, ki ga zasebniki ne bodo odpirali, ker je preprosto predrag, ampak ravno ta sektor zdravstva je tisti, ki najbolj deluje v javnem interesu. Zato bo treba na tem področju narediti red," je dejala.

Kirurg
Novice V šempetrski bolnišnici pet kirurgov dalo odpoved
Robert Golob in Valentina Prevolnik Rupel
Novice Golob zadovoljen s povečanjem produktivnosti v zdravstvu
nosečnost
Novice Najstrožji ukrep: babici, ki opravlja porode na domu, odvzeli licenco
Ne spreglejte