Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 5. 2024,
17.55

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

Natisni članek

MXGP motokros Kawasaki Romain Febvre Jeffrey Herlings GasGas Jorge Prado Honda Tim Gajser Tim Gajser KTM Husqvarna Jan Pancar Jaka Peklaj

Sobota, 18. 5. 2024, 17.55

1 teden, 6 dni

MXGP Francije, kvalifikacijska vožnja

Pred sedmo dirko Prada in Gajserja ne loči niti točka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52
Tim Gajser Francija Honda | Tim Gajser si želi v Franciji pridirkati nazaj rdečo tablico vodilnega v letošnjem prvenstvu. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser si želi v Franciji pridirkati nazaj rdečo tablico vodilnega v letošnjem prvenstvu.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Pred nedeljsko VN Francije v motokrosu Jorgeja Prada in Tima Gajserja v boju za naslov svetovnega prvaka MXGP ne loči niti točka! Po VN Galicije je imel Španec dve točki prednosti, a je sobotno kvalifikacijsko vožnjo končal dve mesti za Slovencem. Gajser je bil drugi, Prado pa z velikim zaostankom četrti. Deset točk za prvo mesto je dobil Roman Febvre, ki bo na sedmi dirki sezone - na svoji domači - kot prvi izbiral štartno rampo.

Galicija Jeffrey Herlings KTM
Sportal Gajserjev veliki tekmec dirkal s počenimi rebri

Tim Gajser je bil minulo nedeljo v Galiciji četrti. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser je bil minulo nedeljo v Galiciji četrti. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Velika nagrada Francija je sedma od 20 dirk na letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu. Pred njo je bil s petimi zmagami vodilni v skupnem seštevku Jorge Prado (GasGas), a z le dvema točkama prednosti pred Timom Gajserjem (Honda), ki dirka najbolj konstantno med vsemi. Slabši kot četrti še ni bil. Dvakrat je dobil kvalifikacijsko vožnjo in pa dve nedeljski. Letos mu manjka samo še zmaga. Doslej jih ima na svetovnem prvenstvu 45. Prado zaostaja samo še za dve. Rekorder je s 103 zmagami Jeffrey Herlings (KTM), ki je letos prav tako še nima, a se počasi vrača v staro formo. Težke blatne razmere na Portugalskem je za zmago, svojo prvo v MXGP, nedavno izkoristil Pauls Jonass (Honda), ki pa v boju za naslov prvaka ne bi smel biti nevaren.

Na mokri progi kvalifikacije Febvru, Gajser drugi

Romain Febvre je drugič letos dobil kvalifikacijsko vožnjo in bo v nedeljo prvi izbiral štartno rampo. Pred domačimi navijači si želi svoje 22. zmage v svetovnem prvenstvu. | Foto: Guliverimage Romain Febvre je drugič letos dobil kvalifikacijsko vožnjo in bo v nedeljo prvi izbiral štartno rampo. Pred domačimi navijači si želi svoje 22. zmage v svetovnem prvenstvu. Foto: Guliverimage Na sobotni kvalifikacijski vožnji na progi pri mestecu Saint-Jean-d'Angely je štart dobil Romain Febvre (Kawasaki), sledila sta mu Prado in Gajser, Herlings je bil po slabem štartu po treh krogih že osmi. V nadaljevanju sta najbolje dirkala Febvre in Gajser, ki je prehitel Prada. Slovenski as je bil po dveh tretjinah vožnje sedem sekund za Francozom. Tri kroge pred ciljem je za tretje mesto Jeremy Seewer (Kawasaki) prišel mimo vodilnega na prvenstvu. Do konca se vrstni red na prvih štirih mestih ni več spremenil, se je pa Herlings najprej prebil do sedmega mesta, a v zadnjem krogu naredil napako in nazadoval na 10. Febvra in Gajserja je v cilju ločilo manj kot sedem sekund, četrti Prado pa je zaostal kar 44 sekund. Večje razlike so bile tudi zaradi težkih pogojev. Po plohi je bila namreč proga mokra in blatna (dirkali so 20 sekund na krog počasneje kot prej na treningu). Ker je Tim osvojil dve točki več od Jorgeja, to pomeni, da sta zdaj v skupnem seštevku sezone točkovno povsem izenačena.

Tim Gajser je blatne kvalifikacije končal na drugem mestu. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser je blatne kvalifikacije končal na drugem mestu. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Drugi Slovenec v elitnem razredu MXGP Jan Pancar (TEM JP253 KTM) je z dobrima dvema minutama zaostanka kvalifikacijsko vožnjo končal brez točk na 17. mestu. Pred tem je 23-letni Dolenjec svoj potencial potrdil na treningu na čas, ko je odpeljal 11. najhitrejši krog. 

Tiste prave točke, po 25 za zmago v vsaki vožnji, se bodo delile v nedeljo. Velika nagrada Francije je v MXGP na sporedu ob 14.15 in 17.10.

MXGP Francije, kvalifikacijska vožnja:

1. Romain Febvre (Kawasaki)
2. Tim Gajser (Honda)

3. Jeremy Seewer (Kawasaki)
4. Jorge Prado (GasGas)
5. Kevin Horgmo (Honda)
6. Calvin Vlaanderen (Yamaha)
...
10. Jeffrey Herlings (KTM)
...
17. Jan Pancar (TEM JP253 KTM)

Skupni seštevek po kvalifikacijski vožnji (6/20):

1. Jorge Prado (GasGas) 305 točk
2. Tim Gajser (Honda) 305 točk

3. Romain Febvre (Kawasaki) 277
4. Jeffrey Herlings (KTM) 247
5. Pauls Jonass (Honda) 217
6. Jeremy Seewer (Kawasaki) 201
...
15. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 65

Peklaj ta vikend dirka v EMX250

Uro prej (13.15 in 16.10) bodo dirkali v razredu MX2. V tem je kvalifikacijsko vožnjo, ki je potekala na precej mokri in blatni progi, dobil Belgijec Lucas Coenen (Husqvarna). Tretji Nizozemec Kay de Wolf (Husqvarna) ostaja vodilni v skupnem seštevku sezone.

Mladi Jaka Peklaj (Husqvarna) nastopa na evropskem prvenstvu na 250 kubičnih motorjih. Na treningu na čas je v konkurenci 43 voznikov dosegel 33. čas, nato pa zaradi težav z motorjev ni štartal v prvi vožnji. Druga vožnja v EMX250 bo v nedeljo dopoldne.

Galicija Tim Gajser Honda
Sportal Bojevnik Gajser in starček Herlings želita, kar ima Prado
Galicija Tima Gajser
Sportal Gajser prek limita brez stopničk, Pradu po nenavadnem zapletu nova zmaga
Tim Gajser Galicija Honda
Sportal Prada in rdečega Gajserja ločila manj kot sekunda #video
Ne spreglejte