Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2024,
16.05

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

Natisni članek

Azerbajdžan helikopter nesreča nesreča Iran

Nedelja, 19. 5. 2024, 16.05

1 teden, 6 dni

Helikopter z iranskim predsednikom strmoglavil v gorah. Gosta megla in tema ovirata reševanje. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,04

Helikopter z iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem na krovu se je danes ponesrečil, poročajo iranski mediji. Po do zdaj znanih podatkih se je helikopter znašel v težavah, nakar je moral "trdo pristati" v iranski provinci Vzhodni Azerbajdžan. To je potrdil tudi notranji minister Ahmad Vahidi. Ni jasno, ali je bil Raisi poškodovan. Gosta megla ovira reševanje, v državi se je že tudi znočilo. Reševalci si pomagajo z brezpilotnimi letalniki. 

Iranska državna televizija poroča, da je helikopter, na krovu katerega je bil predsednik islamske republike, doživel nesrečo v provinci Vzhodni Azerbajdžan na severozahodu Irana. Iranska državna televizijska mreža Press TV medtem navaja, da je bil helikopter primoran "trdo pristati" v mestu Jolfa v Vzhodnem Azerbajdžanu, potem ko se je znašel v težavah.

Reševalne ekipe se ob gosti megli peš prebijajo do kraja nesreče helikopterja iranskega predsednika Ebrahima Raisija. Življenji Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana, ki je bil prav tako na krovu helikopterja, sta ogroženi, je za tiskovno agencijo Reuters povedal neimenovan iranski uradnik.

Trije reševalci, ki so iskali strmoglavljeni helikopter, so izginili, je po poročanju medijev povedal tiskovni predstavnik Rdečega polmeseca.

Iskalno akcijo upočasnjujeta tudi napovedana hladna fronta z obilico dežja, ter tema.

Mobilizirane so bile vojaške sile.

V pogovoru za iransko državno televizijo je notranji minister Ahmad Vahidi zagotovil, da so "stvari pod nadzorom", navaja britanski BBC. 

Poleg Raisija so bili na krovu helikopterja še guverner Vzhodnega Azerbajdžana Malek Rahmati in več drugih potnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Helikopter naj bi sicer potoval v konvoju. Dva druga helikopterja, ki sta prevažala več drugih ministrov in uradnikov, naj bi varno prispela na cilj.

Raisi, ki položaj predsednika Irana zaseda od junija 2021, se je sicer davi mudil v Azerbajdžanu, kjer je s tamkajšnjim predsednikom Ilhamom Alijevom slovesno odprl jez na reki Aras.

Ebrahim Raisi
Novice Na volitvah v Iranu po pričakovanjih vodijo konservativci
Ebrahim Raisi
Novice Novoizvoljeni predsednik Irana o ZDA govori kot o "velikem satanu"
Ilham Alijev
Novice Azerbajdžan: Alijev pričakovano zmagal na volitvah
Armenija, Azerbajdžan
Novice Armenija: Azerbajdžan se pripravlja na vojno
Ne spreglejte