Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 5. 2024,
12.35

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

Natisni članek

Euro 2024 Euro 2024 slovenska nogometna reprezentanca Josip Iličić Matjaž Kek

Torek, 21. 5. 2024, 12.35

1 teden, 5 dni

Razširjeni seznam kandidatov za nastop na Euru 2024

Selektor Kek razkril karte, na seznamu tudi Iličić!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96
Matjaž Kek | Matjaž Kek je na seznam kandidatov uvrstil kar nekaj imen, ki niso nastopila v kvalifikacijah za Euro 2024. | Foto www.alesfevzer.com

Matjaž Kek je na seznam kandidatov uvrstil kar nekaj imen, ki niso nastopila v kvalifikacijah za Euro 2024.

Foto: www.alesfevzer.com

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je razkril razširjeni seznam kandidatov za nastop na Euru 2024. Na njem je 30 nogometašev. Ker bo na končnem seznamu, ki ga mora Mariborčan sporočiti Evropski nogometni zvezi najpozneje do 7. junija, lahko le 26 kandidatov, bo v prihodnjih dneh na pripravah na Brdu pri Kranju še kako zanimivo.

Benjamin Šeško
Sportal Kakšno slovo Šeška od sezone! Vroči Slovenec po evrogolu podrl rekord bundeslige.

Čeprav so sprva napovedovali, da bo javnosti razkril seznam kandidatov šele prihodnji teden, se je selektor Matjaž Kek podobno kot številni njegovi stanovski kolegi odločil, da bo prvi seznam kandidatov za Euro 2024 predstavil že danes in objavil razširjeni seznam kandidatov. Ker bo lahko na Euro 2024 odpotovalo le 26 igralcev, bo tako v naslednjih dneh na Brdu pri Kranju, kjer bo potekal prvi del priprav, še zelo zanimivo in pestro. Vsem udeležencem ne bo manjkalo motivacije, da bi selektorja prepričali, kako si zaslužijo vozovnico za veliko tekmovanje.

Razširjeni seznam kandidatov za Euro 2024 (30)

Vratarji:
Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa), Vid Belec (Apoel Nikozija, Cip), Igor Vekić (Vejle, Dan), Matevž Vidovšek (Olimpija).

Branilci:
Jure Balkovec (Alanyaspor, Tur), Jaka Bijol (Udinese, Ita), Miha Blažič (Lech Poznan, Pol), David Brekalo (Orlando City, ZDA), Vanja Drkušić (Soči, Rus), Erik Janža (Gornik Zabrze, Pol), Žan Karničnik (Celje), Petar Stojanović (Sampdoria, Ita), Žan Zaletel (Viborg, Dan).

Zvezni igralci:
Timi Max Elšnik (Olimpija), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos, Grč), Jon Gorenc Stanković (Surm Gradec, Avt), Tomi Horvat (Sturm Gradec, Avt), Jasmin Kurtić (Südtirol, Ita), Sandi Lovrić (Udinese, Ita), Benjamin Verbič (Panathinaikos, Grč), Miha Zajc (Fenerbahče, Tur), Adrian Zeljković (Spartak Trnava, Slk), Nino Žugelj (Bode Glimt, Nor).

Napadalci:
Žan Celar (Lugano, Švi), Josip Iličić (Maribor), Jan Mlakar (Pisa, Ita), Benjamin Šeško (RB Leipzig, Nem), Andraž Šporar (Panathinaikos, Grč), Žan Vipotnik (Bordeaux, Fra), Luka Zahović (Pogon Szczecin, Pol).

Podobno se je Matjaž Kek odločil tudi leta 2010, ko je moral tik pred začetkom svetovnega prvenstva v Južni Afriki z razširjenega seznama po pripravah v Italiji prečrtati tri kandidate. Takrat so krajšo potegnili Mirnes Šišić, Darijan Matić in Dejan Kelhar. Kdo bo v Sloveniji ostal tokrat?

Vekić ali Vidovšek?

Mesto prvega vratarja ima v slovenski reprezentanci zabetonirano kapetan Jan Oblak. | Foto: www.alesfevzer.com Mesto prvega vratarja ima v slovenski reprezentanci zabetonirano kapetan Jan Oblak. Foto: www.alesfevzer.com V boju za tri vratarska mesta sta bolj ali manj vstopnici že podeljeni kapetanu Janu Oblaku in dolgoletnemu prvemu rezervnemu čuvaju mreže izbrane vrste Vidu Belcu, za tretje mesto pa se bosta potegovala mlada vratarja Igor Vekić in Matevž Vidovšek.

Prvi se je izkazal ob začetku leta na prijateljski tekmi v ZDA (1:0), drugi pa je lani navdušil v glavni vlogi na zelo pomembni kvalifikacijski tekmi v Ljubljani z Dansko (1:1), a mu je nato načrte prekrižala poškodba, zaradi katere je izpustil dobršen del sezone 2023/24. V zaključku sezone se je vrnil med vratnici Olimpije, kjer je z zmaji nanizal nekaj skromnih rezultatov. Vekić, nekdanji vratar Brava, na drugi strani pogreša tekmovalno formo na Danskem, kjer je v tej sezoni prikovan na klop Vejleja.

Zaletel dobil prednost pred Zecem, med 30 tudi Zeljković

Adrian Zeljković je eden najboljših nogometašev Spartaka iz Trnave. | Foto: Guliverimage Adrian Zeljković je eden najboljših nogometašev Spartaka iz Trnave. Foto: Guliverimage Na seznamu kandidatov na igralnih položajih v obrambi ni presenečenj. Čeprav je bil v kvalifikacijskem ciklusu večkrat v širšem izboru tudi David Zec, obrambni steber Celjanov, državnih prvakov 1. SNL, ga selektor Kek tokrat ni uvrstil med 30 kandidatov. Branilec, ki je med kandidati na razširjenem seznamu prejel do zdaj najmanj priložnosti, je nekdanji član prve šampionske generacije Celja Žan Zaletel, še eden izmed Kekovih varovancev na seznamu, ki se dokazuje na Danskem. Do zdaj je državni dres oblekel le enkrat.

Med zveznimi igralci prevladujejo imena, ki so Sloveniji v kvalifikacijah tlakovala pot do Eura 2024, je pa dodan tudi Adrian Zeljković. Nekdanji up Tabora in Olimpije je to sezono opozoril nase na Slovaškem (Spartak Trnava), kjer mu je šlo imenitno tudi v Evropi. Spopadel se bo s hudo konkurenco za igralna mesta, zanj pa lahko predstavlja čast že podatek, da je v boju za udeležbo na pripravah na Gorenjsko prehitel številne druge kandidate.

Sandi Lovrić upa, da bo lahko zaigral na Euru 2024 in okusil čar tekmovanja, na katerem bo nastopil tudi njegov vzornik Luka Modrić. | Foto: www.alesfevzer.com Sandi Lovrić upa, da bo lahko zaigral na Euru 2024 in okusil čar tekmovanja, na katerem bo nastopil tudi njegov vzornik Luka Modrić. Foto: www.alesfevzer.com

Na seznamu je pričakovano tudi Sandi Lovrić, ki se še vedno otepa hude poškodbe, zaradi katere je v zadnjih mesecih pri Udineseju izgubil stik z zelenico. V strokovnem štabu slovenske reprezentance bodo do zadnjega držali pesti, da bo Avstrijec s slovenskim potnim listom le pripravljen za reprezentančni spektakel, ki predstavlja vrhunec prav vsem Kekovim izbrancem.

Šimundža prebudil Iličića, skromna forma Zahovića

Josip Iličić je pomagal Mariboru do izjemnih spomladanskih rezultatov. | Foto: www.alesfevzer.com Josip Iličić je pomagal Mariboru do izjemnih spomladanskih rezultatov. Foto: www.alesfevzer.com Na seznamu namreč ni igralca, ki bi že nastopil na velikem reprezentančnem dogodku. Še najbližje je bil Josip Iličić. Leta 2010, ko je usodno zablestel pri Mariboru in nato začel v Palermu pisati pravljično zgodbo dokazovanja v serie A, je bil le nekaj mesecev prepozen, da bi se pridružil potnikom na SP v Južno Afriko.

Gorenjec je bil nato vrsto let kreativni nosilec igre Slovenije, kjer ni skrbel le za zadetke, ampak je blestel tudi z lucidnimi podajami. V zadnjih letih je zaradi osebnih težav izgubil bleščečo formo. Pri Mariboru jo je obujal skoraj z ničle, po prihodu Anteja Šimundže v Ljudski vrt pa tako navduševal, da je postal eden najboljših igralcev 1. SNL. Še lepšo nagrado pa mu predstavlja vrnitev v izbrano vrsto, kjer bi se mu lahko, če ga bo selektor Kek uvrstil med zadnjih 26 kandidatov, uresničila otroška želja. S Slovenijo bi okusil čar velikega tekmovanja, ki ga spremljajo milijarde nogometnih navdušencev. To bi bilo ogromno zadoščenje za 36-letnika, ki se ga bo na Gorenjskem najbolj razveselil dolgoletni soigralec in veliki prijatelj Jasmin Kurtić.

Kar zadeva kandidate za mesto v napadu, se na seznamu ni pojavil prvi strelec 1. SNL Aljoša Matko, z najskromnejšo statistiko v sezoni pa ima opravka Luka Zahović. V sezoni je za Pogon v poljski prvi ligi odigral le 601 minuto in prispeval zadetek.

Prva violina slovenskega napada je Benjamin Šeško. Konec meseca bo dopolnil komaj 21 let, za Leipzig pa je v krstni sezoni v bundesligi dosegel 14 zadetkov. | Foto: Guliverimage Prva violina slovenskega napada je Benjamin Šeško. Konec meseca bo dopolnil komaj 21 let, za Leipzig pa je v krstni sezoni v bundesligi dosegel 14 zadetkov. Foto: Guliverimage

Strelski izkupiček preostalih stanovskih kolegov na čelu z vročim Benjaminom Šeškom, Žanom Celarjem, ki ga 2. junija čaka še finale švicarskega pokala z Luganom, in Žanom Vipotnikom, vsi trije so v prvenstveni sezoni dosegli dvomestno število zadetkov, je neprimerno višje. Andraž Šporar je na močnem grškem prvenstvu dosegel osem golov, v soboto pa se bo potegoval za grški pokal, Jan Mlakar pa je sezono po selitvi iz Splita v Piso sklenil v serie B s tremi zadetki.  

Kdo manjka na seznamu? Izmed igralcev, ki so se znašli na selektorjevem seznamu v zadnjem letu, in če odštejemo nastop B-reprezentance v San Antoniu, manjkajo Domen Črnigoj (Reggiana, Ita), David Zec in Aljoša Matko (oba Celje), Andres Vombergar (Ittihad Kalba, ZAE), Martin Turk (Parma, Ita) ter Aljaž Ivačič (New England Revolution, ZDA).

Na Gorenjskem gre zares. Začenjajo priprave na Euro 2024. | Foto: www.alesfevzer.com Na Gorenjskem gre zares. Začenjajo priprave na Euro 2024. Foto: www.alesfevzer.com

Kekova četa začenja uradni zaključni del priprav na Euro v sredo, 29. maja. Takrat bo zbor na Brdu pri Kranju, predtem pa se bo na Gorenjskem pripravljalo že veliko kandidatov, ki so že sklenili klubsko sezono. 

Pred odhodom v Nemčijo, reprezentančna baza bo v Wuppertalu, bo Slovenija odigrala tudi zadnji pripravljalni tekmi – 4. junija bo v Stožicah gostovala Armenija, 8. junija pa še Bolgarija. Med tekmama bo moral Kek sporočiti končni seznam 26 potnikov za Euro. 

Celje
Sportal Lepo je, če imaš denar. Še lepše je, če ti zaupajo.
RB Leipzig Benjamin Šeško
Sportal Savdijci z noro ponudbo lovijo slovenskega dragulja
Matjaž Kek
Sportal Znano je, kdaj bo Matjaž Kek sporočil težko pričakovano novico
Zlatko Dalić
Sportal Dalić objavil seznam izbrancev
Dragan Stojković
Sportal Srbski selektor Stojković podaljšal pogodbo in presenetil s seznamom
Alexander Nübel
Sportal Nemec nameraval na safari v Tanzanijo, a nato doživel presenečenje
N'Golo Kante
Sportal Tudi Deschamps presenetil s prvim seznamom za Euro
Mats Hummels
Sportal Nemški selektor objavil seznam, na njem manjka trojica Borussie
Jan Oblak
Sportal Fantastična obramba, izjemen jubilej in nejasna usoda Jana Oblaka #video
Nicolo Zaniolo
Sportal Italijani v Nemčijo brez Zaniola
NZS
Sportal NZS: S prikritim oglaševanjem škodijo slovenskemu športu
Ne spreglejte