Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2024,
14.29

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

WikiLeaks pritožba ZDA izročitev Julian Assange

Ponedeljek, 20. 5. 2024, 14.29

2 tedna

Assange zmagal v boju proti izročitvi v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Julian Assange | Assange je zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh, odkar mu je pred petimi leti ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer se je sedem let skrival, odtegnilo zaščito in mu odvzelo azil. Takratna notranja ministrica Priti Patel je junija 2022 odobrila njegovo izročitev ZDA, na kar se je Assange pritožil. | Foto Reuters

Assange je zaprt v strogo varovanem zaporu Belmarsh, odkar mu je pred petimi leti ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer se je sedem let skrival, odtegnilo zaščito in mu odvzelo azil. Takratna notranja ministrica Priti Patel je junija 2022 odobrila njegovo izročitev ZDA, na kar se je Assange pritožil.

Foto: Reuters

Ustanovitelj platforme Wikileaks Julian Assange je zmagal v boju proti izročitvi v ZDA. Sodišče v Londonu je danes namreč dovolilo obravnavo njegove pritožbe proti izročitvi.

Sodnik in sodnica, ki sta presojala v tem primeru, sta konec marca ZDA dala tri tedne časa, da podajo zagotovila, da bodo spoštovale obtoženčeve pravice in da ne bo obsojen na smrtno kazen. Assangeova obramba je danes vztrajala, da je bila večina ameriških obljub nezadostnih, poroča britanski časnik Guardian.

52-letnemu državljanu Avstralije, ki je v Londonu zaprt od leta 2019, v ZDA grozi do 175 let zapora, ker je v letih 2010 in 2011 objavil več kot 700 tisoč zaupnih dokumentov o ameriških vojaških in diplomatskih dejavnostih v Iraku in Afganistanu.

Assange trdi, da je postopek proti njemu politično motiviran, njegovi odvetniki pa so nakazali, da so zadevo pripravljeni predati Evropskemu sodišču za človekove pravice.

Assange shod Ljubljana
Novice V Ljubljani shod v podporo Assangeu: "Na kocki je usoda svetovnega novinarstva"
Julian Assange
Novice Začelo se je zaslišanje o izročitvi ustanovitelja Wikileaksa Assangea ZDA
Ne spreglejte