Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
19.00

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38

Natisni članek

Georg Steinhauser Dirka po Italiji Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sreda, 22. 5. 2024, 19.00

3 tedne, 2 dneva

Zvezda je rojena! Do etapne zmage sin kolesarja, ki je zmagal na dirki Po Sloveniji.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,38
Georg Steinhauser | 22-letni Nemec Georg Steinhauser na svoji prvi tritedenski dirki kaže izjemne predstave, v 17. etapi pa si je privozil celo etapno zmago. | Foto Reuters

22-letni Nemec Georg Steinhauser na svoji prvi tritedenski dirki kaže izjemne predstave, v 17. etapi pa si je privozil celo etapno zmago.

Foto: Reuters

Potem ko je 22-letni Nemec Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost) že v nedeljo opozoril nase v kraljevski etapi Gira s ciljem v Livignu in ga je javno pohvalil tudi Tadej Pogačar, je naredil še korak dlje in v 17. etapi slavil etapno zmago. Steinhauser je sin nekdanjega kolesarja Tobiasa Steinhauserja, ki je leta 1994 zmagal na dirki Po Sloveniji, tudi on je imel takrat 22 let, in "nečak" nekdanjega kolesarskega zvezdnika Jana Ullricha.

22-letni Georg Steinhauser, kolesar ekipe EF Education-EasyPost, je bil del ubežne skupine že v začetku etape, po tem, ko je glavnina zaradi močnega tempa, ki so ga narekovali kolesarji ekipe DSM-Firmenich PostNL, ki so danes računali na svojega kapetana Romaina Bardeta, ubežnike ujela, pa je poskusil še enkrat.

Z Eritrejcem Amanuelom Ghebreigzabhierjem (Lidl - Trek) sta dobro sodelovala, nakar se je Nemec odločil, da vzpon na zadnji klanec, ki so ga kolesarji prevozili dvakrat z različnih smeri, odpelje sam. In uspelo mu je.

V cilj se je pripeljal prvi in se razveselil svoje prve profesionalne zmage in prve na Giru, saj je to sploh njegova prva tritedenska dirka. Drugo mesto je iz skupine najboljših pripadlo Tadeju Pogačarju, ki je svoje vodstvo povečal še za 18 sekund in zdaj vodi 7:42 minute pred drugouvrščenim Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora - hansgrohe) in 8:04 minute pred tretjeuvrščenim Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers).

Steinhauser prihaja iz družine s kolesarskim ozadjem. Njegov oče je Tobias Steinhauser, nekdanji moštveni kolega Jana Ullricha pri ekipi Telekom in Bianchi, in zmagovalec dirke Po Sloveniji leta 1994. Tudi on je bilo takrat star 22 let. Današnji junak Gira je na nek način tudi "nečak" Ullricha, saj je bil ta 12 let poročen z Georgovo teto Saro Steinhauser.

Tudi oče Georga Steinhauserja, Tobias Steinhauser, je bil vrhunski kolesar.  | Foto: Guliverimage Tudi oče Georga Steinhauserja, Tobias Steinhauser, je bil vrhunski kolesar. Foto: Guliverimage

Mladenič je bil ob zmagi evforičen. "To je nekaj neverjetnega. "Že v osmi etapi sem imel dobre noge in sem razmišljal o tem, da bi morda lahko dobil etapo. Kraljevska etapa pa je bila neverjetna (končal jo je na tretjem mestu, za Pogačarjem in Quintano) in že samo s tem bi bil zadovoljen, ampak potem sem si rekel, s*****, danes imam dobre noge, morda lahko zmagam danes.

V beg sem šel že v začetku etape in bilo je malo čudno, ko nas je glavnina ujela, toda odločil sem se, da moram poskusiti znova, in ko sem, se je izšlo. Če sem iskren, nisem veliko razmišljal, osredotočil sem se samo na ceste, saj so bile mokre in spolzke. Bil sem preprosto v svoji coni. Upam, da je to začetek velike kariere," je razlagal Nemec, ki je bil na zadnjem vzponu obveščen o tem, da se mu iz ozadja s svetlobno hitrostjo približuje Tadej Pogačar, in bil zato razumljivo nervozen.

Čestitka Jana Ullricha:

jan | Foto:

"Na zadnjem vzponu sem bil zelo živčen. Vedel sem, da moram pritiskati vse do cilja in ja, v nekem trenutku sem slišal, da napada, vendar sem imel samo še dva kilometra do cilja, tako da sem vedel, da mi bo uspelo," je dejal junak dneva, ki je presenečen, da Pogačar pozna njegovo ime. 

"On je legenda, že zdaj je legendaren kolesar. Je zelo močan in zame je velika čast, da lahko dirkam ob njem in da lahko kdaj zmagam. Čestital mi je za prikazano. Presenečen sem bil, da je v nedeljo sploh poznal moje ime med kraljevsko etapo. Lepo je, ko lahko z njim kramljam za odrom za zmagovalce," je po poročanju STA povedal velik kolesarski talent. 

Pogačar verjame, da se bo Steinhauser razvil v izjemnega kolesarja

Z razpletom etape je bil zadovoljen tudi Pogačar, ki je v zadnjih dveh kilometrih pospešil, a ni bil v resnem lovu na etapno zmago. "Steinhauser je spet prikazal impresivno predstavo. Mislim, da se bo v prihodnje razvil v izjemnega kolesarja, zato bodimo pozorni nanj in vse čestitke," mu je vse dobro zaželel vladar 107. izvedbe Gira. 

Najmlajši kolesar na dirki do prestižne nagrade

Za novo izjemno predstavo pa je poskrbel najmlajši kolesar na letošnjem Giru, 20-letni Giulio Pellizzari (VF Group - Bardiani CSF - Faizanè), ki je včeraj cilj prečkal kot drugi in si prislužil kolesarska očala in roza majico njegovega vzornika Tadeja Pogačarja, danes pa je prvi prečkal gorski cilj na prelazu Passo Sella, ki so ga organizatorji po spremembi trase izbrali za ti. Cima Coppi, najvišji vrh na dirki, čeprav to v resnici ni. Pellizzari, ki naj se bi prihodnje leto pridružil Primožu Rogliču v ekipi BORA-hansgrohe, je v fotofinišu ugnal Naira Quintano.

Jutri bo na Giru na sporedu 18. etapa od Fiere di Primiera do Padove (178 km), ki je vsaj na papirju rezervirana za sprinterje.

Preberite še:

Georg
Sportal Zmaga kariere za 22-letnega Nemca, nečaka Jana Ullricha, Pogačar varno v cilju
Tadej Pogačar
Sportal Nezaustavljivi Pogačar spodbudil prijatelja, ki mu je odvrnil: Pojdi po novo!
Giulio Pellizzari Tadej Pogačar Giro 2024
Sportal Častitljiva gesta Pogačarja razveselila Italijana
Tadej Pogačar
Sportal Neverjetni Pogačar do nove zmage na kaotičen dan na Giru
Tadej Pogačar Urška Žigart DP TT 2023
Sportal Zakaj ima Tadej Pogačar tako rad Livigno?
Tadej Pogačar, Giro 2024
Sportal Tadej Pogačar: Še nekaj je dela do cilja, upam, da nam ne bo pretežko
maraton Franja
Sportal Kronometer se vrača na maraton Franja

 

Ne spreglejte